Δευτέρα, 29 Απρ, 2024
Ελικόπτερα πετούν πάνω από στρατιώτες που τρέχουν σε θέσεις κατά τη διάρκεια των κοινών ρωσο-λευκορωσικών στρατιωτικών ασκήσεων Zapad-2017 (West-2017) σε πεδίο ασκήσεων κοντά στην πόλη Μπορίσοφ στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. (Sergei Gapon/AFP μέσω Getty Images)

Ενόψει «παιχνιδιών» πολέμου, το Μινσκ απορρίπτει την έκκληση κρατών του ΝΑΤΟ να απελάσουν τους μαχητές της Βάγκνερ

Η Λευκορωσία απέρριψε τα αιτήματα της Πολωνίας και των τριών κρατών της Βαλτικής -Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας- να απελάσει τους μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ από τα εδάφη της.

«Αυτοί [η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής] έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση [των μαχητών της ομάδας Βάγκνερ] από τη Λευκορωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTa της Λευκορωσίας, στις 31 Αυγούστου.

«Την ίδια στιγμή, συγκεντρώνουν μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς στα σύνορά μας».

Ο κ. Λουκασένκο συνέχισε να περιγράφει το αίτημα ως «παράλογο και ανόητο».

Πρόσφατα, εκατοντάδες μαχητές από τη ρωσική ομάδα Βάγκνερ έφτασαν στη Λευκορωσία, όπου εκπαιδεύουν μονάδες του λευκορωσικού στρατού σε εγκαταστάσεις κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο Όμιλος Βάγκνερ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο -μέχρι πρόσφατα- στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, καθώς και με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Οι τρεις τελευταίες χώρες, μαζί με την Εσθονία, είναι όλες μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Πολωνία αλλά και για ολόκληρη την «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής απαίτησαν από τη Λευκορωσία να απελάσει άμεσα όλους τους μαχητές της Βάγκνερ από τα εδάφη της.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Αυγούστου στη Βαρσοβία της Πολωνίας, απαίτησαν επιπλέον την απομάκρυνση των μεταναστών από τις παραμεθόριες περιοχές και την επιστροφή των τελευταίων στις χώρες καταγωγής τους.

Οι γείτονες της Λευκορωσίας που είναι προσκείμενοι στο ΝΑΤΟ κατηγορούν το Μινσκ ότι ενθαρρύνει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα της Λευκορωσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση των χωρών τους.

«Αυτό αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου που διεξάγεται από το καθεστώς Λουκασένκο με τη συμμετοχή της λεγόμενης ομάδας Βάγκνερ», δήλωσε ο Πάουελ Γιαμπλόνσκι, υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP στις 29 Αυγούστου.

Το Μινσκ, από την πλευρά του, αρνείται τους ισχυρισμούς.

Ένα όχημα δίπλα σε έναν φράχτη που κατασκευάστηκε από Πολωνούς στρατιώτες στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας κοντά στο χωριό Νομίκι της Πολωνίας, στις 26 Αυγούστου 2021. (Kacper Pempel/Reuters)

 

Ένταση στα σύνορα

Μετά την άφιξη μαχητών της Βάγκνερ στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, οι συνοριακές εντάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στις 10 Αυγούστου, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας διέταξε τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων της Λετονίας με τη Λευκορωσία.

Στις 19 Αυγούστου, η Λιθουανία έκλεισε μονομερώς δύο από τα έξι συνοριακά της περάσματα με τη Λευκορωσία λόγω «γεωπολιτικών συνθηκών».

Δύο ημέρες αργότερα, εν μέσω σταθερά αυξανόμενων εντάσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες στη Λευκορωσία να αναχωρήσουν από τη χώρα «άμεσα».

Σε μια ταξιδιωτική οδηγία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε αυτό που περιέγραψε ως «διευκόλυνση του Μινσκ στην απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία [και] την αυθαίρετη εφαρμογή των τοπικών νόμων».

Η Λευκορωσία και η Ρωσία, οι οποίες δεσμεύονται από τη δική τους αμυντική συνθήκη, λένε ότι η πολωνική συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων υποδηλώνει ότι η Βαρσοβία σχεδιάζει «επιθετικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια επίθεση κατά της Λευκορωσίας «από την Πολωνία ή οποιονδήποτε άλλο επιτιθέμενο» θα θεωρηθεί επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Λουκασένκο δήλωσε: «Εάν ξεκινήσει επίθεση εναντίον της χώρας μας από την Πολωνία, τη Λιθουανία ή τη Λετονία, θα απαντήσουμε αμέσως με ό,τι έχουμε».

Εκτοξευτές πυραύλων Iskander του ρωσικού στρατού παίρνουν θέση κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Ρωσία στις 25 Ιανουαρίου 2022. (Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μέσω AP)

 

Τα Iskander σε λειτουργία

Από το 1999, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεσμεύονται από μια συνθήκη «ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων» με στόχο την εδραίωση των διμερών δεσμών, ιδίως στον τομέα της άμυνας.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Ρωσία απέστειλε στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία υπό την αιγίδα της συνθήκης αυτής.

Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα αποκάλυψε σχέδια για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όλα τα πυρηνικά όπλα που προορίζονται για τη Λευκορωσία θα μεταφερθούν πριν από το τέλος του 2023.

Ο κ. Λουκασένκο ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ένας αριθμός ρωσικών πυρηνικών όπλων -δεν είπε πόσα- βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Μόσχα έχει επίσης βοηθήσει στην αναβάθμιση των στρατιωτικών αεροσκαφών της Λευκορωσίας, ώστε να μπορούν να «μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά».

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Μινσκ δήλωσε ότι τα ρωσικά αναπτυγμένα πυραυλικά συστήματα Iskander και S-400 λειτουργούσαν στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Στις 30 Αυγούστου, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι άλλο ένα πυραυλικό σύστημα Iskander, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί για να μεταφέρει πυρηνικά φορτία, είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία στις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας.

Στρατιωτικά αεροσκάφη στις στρατιωτικές ασκήσεις Zapad-2017 (Δύση-2017) της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε πεδίο ασκήσεων κοντά στην πόλη Μπορίσοφ στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. (Sergei Gapon/AFP via Getty Images)

 

Έναρξη «παιχνιδιών» πολέμου

Την 1η Σεπτεμβρίου, στρατιωτικά αποσπάσματα από κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) θα αρχίσουν να διεξάγουν κοινές ασκήσεις διάρκειας μιας εβδομάδας στη Λευκορωσία.

Η CSTO ιδρύθηκε το 1991 και είναι μια στρατιωτική συμμαχία έξι κρατών υπό την ηγεσία της Μόσχας. Μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τα σημερινά μέλη περιλαμβάνουν την Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ανατόλι Σιντόροφ, κοινός επιτελάρχης της CSTO, δήλωσε ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν «επίδειξη επιθετικότητας».

Ούτε οι κοινές ασκήσεις απευθύνονται «σε τρίτες χώρες», υποστήριξε.

Στις 29 Αυγούστου, ο Αλεξάντερ Βόλφοβιτς, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στις ασκήσεις, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν είχε ακόμη ανταποκριθεί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε