Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Η αίθουσα δικτύου σε ένα κέντρο δεδομένων στο Council Bluffs της Iowa. (AP Photo/Google, Connie Zhou)

Επενδυτής του Shark Tank: Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, αλλά ο κομματισμός και η έλλειψη ηγεσίας οδηγούν σε απώλειες

Σύμφωνα με την διεθνή εταιρεία ερευνών International Data Company (IDC), τα επίπεδα επενδύσεων στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό θα φθάσουν τα 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2022-2024.

«Για πρώτη φορά, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματικών οργανισμών [σε ποσοστό 53%] έχει μια στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο επιχείρησης, μια αύξηση 42% σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν», δήλωσε ο Shawn Fitzgerald, διευθυντής έρευνας της IDC για τις στρατηγικές ψηφιακού εκσυγχρονισμού παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την IDC, η στροφή στον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεκίνησε πριν η πανδημία COVID-19 δει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εφαρμόζουν τα lockdown τους. Ωστόσο, αυτά τα lockdown κλιμάκωσαν τον ρυθμό μετασχηματισμού όταν οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να μεταβούν από τους παραδοσιακούς χώρους στα direct-to-consumer (απευθείας στον καταναλωτή) κανάλια.

Σε σημαντικό βαθμό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξαρτάται από τα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων. Και ενώ ορισμένα κράτη κινούνται για να αποκτήσουν ένα μέρος αυτού του «νέου πετρελαίου», άλλα χάνουν το πλεονέκτημα λόγω της κομματικοποίησης και της έλλειψης ηγεσίας, λένε επενδυτές όπως ο Kevin O’Leary του Shark Tank.

Μετασχηματισμός σε μια ψηφιακή οικονομία

Ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» είναι ένα σύνθημα που σημαίνει απλώς τη μετάβαση σε μια οικονομία με ψηφιακό προσανατολισμό. Οι φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο παρέχουν προϊόντα και εμπειρίες στους πελάτες και αυξάνουν τις δαπάνες για υπολογιστές που βασίζονται στο cloud, εικονικούς διακομιστές και λογισμικό αντί για υποδομές.

Για παράδειγμα, προτού η COVID-19 οδηγήσει σε αποκλεισμούς λιανοπωλητών, εταιρείες όπως η Blueland βασίζονταν σε μεγάλους λιανοπωλητές για να πωλούν τα προϊόντα τους, δήλωσε πρόσφατα ο O’Leary στο Εθνικό Συνέδριο Κρατικών Νομοθετικών Οργάνων του 2022.

Ο πρωταγωνιστής του “Shark Tank” Kevin O’Leary (Δ) με τη σύζυγό του Linda στα American Music Awards 2017. (Jordan Strauss/Invision/AP)

 

Κατά συνέπεια, όταν τα καταστήματα λιανικής έκλεισαν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια του lockdown, οι εταιρείες δεν είχαν τρόπο να φτάσουν τα προϊόντα τους στα χέρια των καταναλωτών.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την εταιρεία της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Blueland, Sarah Paiji Yoo, έπεισε τον O’Leary να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφήμιση σχετικά με τα οφέλη της Blueland και τη δυνατότητα των προϊόντων της να αποστέλλονται απευθείας στις πόρτες των καταναλωτών.

«Έκοψε 15 διαφορετικές εκδοχές αυτής της διαφήμισης … και την έπαιξε 100 εκατομμύρια φορές μέσα σε 60 ημέρες. Μαντέψτε τι; Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν. … Πήγε από μηδενικές πωλήσεις σε 50 εκατομμύρια πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή», θυμήθηκε ο O’Leary.

Και πρόσθεσε: «[Ο διευθύνων σύμβουλος της Blueland] δεν ενδιαφέρεται καν για το λιανικό εμπόριο πλέον. Τα περιθώρια κέρδους [για το direct-to-consumer] είναι τρεις φορές υψηλότερα. Οι ταμειακές ροές μας είναι στα ύψη. Δεν είναι η μόνη που το έκανε αυτό».

Περαιτέρω, η στρατηγική της Yoo για την απευθείας πώληση στον καταναλωτή οδήγησε σε ανεκτίμητα δεδομένα, τόνισε ο O’Leary. «Εξορύσσει τα δεδομένα και κάνει προσφορές [στους πελάτες] πριν αυτοί γνωρίζουν ότι χρειάζονται ένα προϊόν». Αλλά αυτά τα δεδομένα πρέπει να αποθηκευτούν κάπου, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε κέντρα δεδομένων, δήλωσε ο O’Leary.

Αυξανόμενη ανάγκη για κέντρα δεδομένων και ενέργεια

Η ιστορία του O’Leary σχετικά με την Blueland είναι ένα παράδειγμα αυτού που συμβαίνει σε ολόκληρη την οικονομία γενικότερα.

«Ο κλάδος των κέντρων δεδομένων γνωρίζει μαζική και ταχεία ανάπτυξη στην περιοχή [του Κόλπου] για να υποστηρίξει την ανάγκη του ιδιωτικού τομέα να αποθηκεύει δεδομένα και να τα χρησιμοποιεί για κέρδος», αναφέρει το Middle East Institute (MEI), το παλαιότερο think tank για τη Μέση Ανατολή με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Η στάση απέναντι στα κέντρα δεδομένων μέσα σε μια επιχείρηση έχει προσαρμοστεί- πλέον θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος των επιχειρηματικών λειτουργιών και της δημιουργίας εσόδων», αναφέρει η παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας ABB.

Επιπλέον, από τη στιγμή που ένα κέντρο δεδομένων είναι έτοιμο και λειτουργεί, είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο. Η εταιρεία ερευνών Statista υπολογίζει τα προβλεπόμενα έσοδα του 2028 για τα κέντρα δεδομένων colocation (μεγάλα κέντρα δεδομένων στα οποία οι εταιρείες νοικιάζουν χώρο) σε πάνω από 136 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ενώ τα κέντρα δεδομένων είναι προσοδοφόρα μόλις κατασκευαστούν, απαιτούν ένα σημαντικό αρχικό κεφάλαιο.

Πράγματι, σύμφωνα με τον O’Leary, τα κέντρα δεδομένων κοστίζουν από 200 έως 600 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστούν και χρειάζονται τρία έως τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν. Επιπλέον, η παγκοσμίως κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσιών ακινήτων JLL αναφέρει ότι το Facebook και η Google έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή κέντρων δεδομένων.

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ενέργειας. Το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) χαρακτηρίζει τα κέντρα δεδομένων ως «έναν από τους πιο ενεργοβόρους τύπους κτιρίων, που καταναλώνουν 10 έως 50 φορές περισσότερη ενέργεια ανά όροφο από ένα τυπικό εμπορικό κτίριο γραφείων».

«Συλλογικά, αυτοί οι χώροι αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% της συνολικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ και καθώς η χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών στη χώρα μας αυξάνεται, η χρήση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και τους διακομιστές αναμένεται να αυξηθεί επίσης», αναφέρει το DOE.

Ασυνεπείς πολιτικές

Εξαιτίας των παραπάνω, και επειδή τα κέντρα δεδομένων αποθηκεύουν ευαίσθητες πληροφορίες, συχνά πρέπει να συμμορφώνονται όχι μόνο με τα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης, αλλά και με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τους νόμους περί πληροφοριών υγείας, τα πρότυπα ασφαλείας και τις απαιτήσεις ενεργειακά αποδοτικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τον O’Leary, τότε είναι που ο κομματισμός και η έλλειψη ηγεσίας γίνονται πρόβλημα.

Σέρβερ για την αποθήκευση δεδομένων φαίνονται στο κέντρο δεδομένων Thor της Advania στο Hafnarfjordur της Ισλανδίας, στις 7 Αυγούστου 2015. (Sigtryggur Ari/Reuters)

 

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ένας κεντρικός νόμος που να διέπει την κατασκευή κέντρων δεδομένων, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Αντ’ αυτού, τα επιμέρους κράτη υπαγορεύουν την πολιτική και μπορούν να επιλέξουν να υιοθετήσουν φιλική ή εχθρική διακυβέρνηση. Σε γενικές γραμμές, ο O’Leary δήλωσε ότι οι πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους προσελκύουν το ενδιαφέρον των εταιρειών κέντρων δεδομένων, ενώ οι πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς απωθούν τις πιθανές επενδύσεις. Περαιτέρω, οι πολιτείες με ασυνεπή ηγετική κατεύθυνση είναι απωθητικές για τις εταιρείες, καθώς υπάρχει πιθανότητα εχθρικής πολιτικής με τις εναλλαγές ηγεσίας.

«Τα κεφάλαια ρέουν προς το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης», δήλωσε ο O’Leary. «Το δολάριο δεν ψηφίζει. Κοιτάζει μόνο εκεί όπου μπορεί να έχει καλή απόδοση με τον μικρότερο κίνδυνο. Δεν είναι πολιτικό. Είναι πραγματικά έξυπνο. Και ξέρει πού να πάει».

Σημειωτέον, επειδή τα κέντρα δεδομένων είναι μια αυξανόμενη ανάγκη και συμβάλλουν σε ικανοποιητικό βαθμό στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μιας πολιτείας, ο O’Leary πιστεύει ότι οι πολιτείες με κέντρα δεδομένων θα βιώσουν σταθερές οικονομίες, ενώ οι πολιτείες χωρίς κέντρα δεδομένων θα βγουν χαμένες.

«Τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο. Κάθε κράτος που έχει πολιτική που προωθεί τα κέντρα δεδομένων θα είναι εντάξει οικονομικά. Χρειαζόμαστε σταθερή πολιτική!»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε