Ανάλυση ειδήσεων
Οι κορυφαίοι επικεφαλής της Κίνας προτείνουν νέους κανόνες για περιορισμό κάποιων ισχυρών επιτροπών και ομάδων που ιδρύθηκαν περίπου 10 χρόνια πριν από τον επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Σι Τζινπίνγκ για να συγκεντρώσει και να αυξήσει την δύναμή του.
Ο προταθείς κανονισμός εξετάστηκε στις 30 Ιουνίου κατά την διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεων του Πολιτικού Γραφείου, του δεύτερου υψηλότερου σώματος λήψης αποφάσεων του κόμματος, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα.
Λεπτομέρειες των νέων μέτρων είναι δυσεύρετες. Μια περίληψη της συνάντησης εκδόθηκε από το κρατικό φερέφωνο Πρακτορείο Ειδήσεων Σινχουά και έλεγε πως ο σκοπός ήταν ο περιορισμός αυτών των επιτροπών στην «ίδρυση, ευθύνες, και λειτουργίες» τους.
Οι αλλαγές στοχεύουν υπηρεσίες που αποκαλούνται «λήψης αποφάσεων, ινστιτούτα συζήτησης και συντονισμού», λέει η περίληψη, αναφερόμενη σε περισσότερες από 10 ομάδες του κόμματος που κατευθύνουν την πολιτική σε διάφορους τομείς, όπως σε υπηρεσίες οικονομικών, εξωτερικές υποθέσεις, τεχνολογική πρόοδο, και εκπαίδευση.
Πολλές από αυτές τις κομματικές επιτροπές ιδρύθηκαν ή πήραν περισσότερη δύναμη το 2018 όταν ο Σι εισήγαγε μια σειρά εντολών με στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) επί κρατικών υπηρεσιών στην λήψη αποφάσεων.
Αξιωματούχοι στην συνάντηση στις 30 Ιουνίου αποφάσισαν να περιορίσουν την εμβέλεια αυτών των ομάδων, λέγοντας πως «πρέπει να αποφευχθεί η παραλαβή καθηκόντων άλλων και η υπέρβαση των ορίων», σύμφωνα με το Σινχουά.
Η εντολή δημιούργησε απορίες σε εξωτερικούς παρατηρητές, που την θεωρούν σπάνιο δείγμα όπου οι ελίτ του κόμματος αντιτίθονται στην κατεύθυνση που ο Σι έδωσε στο ΚΚΚ.
«Το Πολιτικό Γραφείο ουσιαστικά εξέδωσε μια δριμεία αποδοκιμασία αυτών των ομάδων: τείνουν να εστιάζουν σε ασήμαντα θέματα και να υπερβαίνουν τα όρια», είπε ο Λι Λινγί, σχολιαστής κινεζικών υποθέσεων, στην Epoch Times.
Καθώς οι ατζέντες των συναντήσεων αυτών των ομάδων προσδιορίζονται από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, σύμφωνα με τους κανόνες του ΚΚΚ, «τέτοιες επικρίσεις μπορούν να θεωρηθούν ότι στοχεύουν τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ», είπε ο Λι.
Συνέδεσε αυτήν την εξέλιξη με τους αγώνες εξουσίας εντός των ανώτερων στρωμάτων του κόμματος.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η δύναμη του Σι θα μπορούσε να συναντήσει περισσότερους περιορισμούς στο μέλλον», είπε ο Λι.
Συμφωνώντας με τα σχόλιά του, ο Σεν Μινγκ-Σι, ειδικός σε θέματα Κίνας στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Έρευνας Ασφαλείας, μια δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Ταϊβάν, είπε στην Epoch Times ότι οι νέοι κανόνες μάλλον στόχευαν να ετοιμάσουν την σκηνή για τους παλιούς του κόμματος ώστε να επιστρέψουν στον εσώτερο κύκλο.
Τις πρόσφατες εβδομάδες γίνονται υποθέσεις ότι η υγεία του 72 ετών Σι, πολιτική και σωματική, έχει χειροτερεύσει, μετά από μια σειρά ανεξήγητων εξαφανίσεων και την πτώση του δεξιού χεριού του και παλιού συνεργάτη. Ο τελευταίος που έχει εξουδετερωθεί είναι ο Ναύαρχος Μιάο Χουά, που έχει δεσμούς με τον Σι για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην παράκτια πόλη Φουτζιέν. Ο Μιάο, που επέβλεπε την πολιτική πίστη του στρατού από το 2017, διώχθηκε ξαφνικά από την θέση του και τέθηκε υπό έρευνα για υποτιθέμενη απάτη τον Νοέμβριο του 2024. Στις 27 Ιουνίου, το ΚΚΚ έδιωξε τον ναύαρχο από το κορυφαίο σώμα εξουσίας του στρατού χωρίς εξήγηση.
Η κίνηση έγινε καθώς το ΚΚΚ αντιμετωπίζει ερωτήματα για την μοίρα ενός άλλου συμμάχου του Σι, του στρατηγού Χε Γουεϊντόνγκ, που δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τα μέσα Μαρτίου. Ο στρατηγός έχασε τουλάχιστον τρία σημαντικά πολιτικά συμβάντα στα οποία αναμενόταν να παρευρεθεί, αλλά το Πεκίνο παρέμεινε σιωπηλό για το που βρίσκεται.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας αρχικά είπε πως δεν «γνώριζε» για αναφορές ότι ο Χε βρισκόταν υπό έρευνα. Κατά την διάρκεια μηνιαίας συνέντευξης τύπου στις 24 Απριλίου, το υπουργείο ξανά απέφυγε μια ερώτηση για την κατάσταση του στρατηγού. Είναι ένας από τους δύο αντιπροέδρους της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, που εξουσιάζει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές με πηγές στο εσωτερικό που είχαν παλιότερα μιλήσει στην Epoch Times, ο πολιτικός έλεγχος του Σι αποδυναμώθηκε σημαντικά λόγω της πάλης εξουσίας των παλιών του κόμματος.
Εν μέσω της αβεβαιότητας που περιβάλλει την αρχηγία του κόμματος, οι συναντήσεις του Πολιτικού Γραφείου παρακολουθήθηκαν στενά για σημεία μεταφοράς εξουσίας.
Η συνάντηση στις 30 Ιουνίου του Πολιτικού Γραφείου δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε θα γίνει η συνάντηση παλιών αξιωματούχων του κόμματος, κεκλεισμένων των θυρών, που αποκαλείται τέταρτη συνεδρία, και αναμένεται να αποφασίσει για αλλαγές προσωπικού.