Δευτέρα, 09 Σεπ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στο Πεκίνο, Κίνα, 18 Ιουνίου 2023. (Leah Millis/Pool/AFP via Getty Images)

Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στο Πεκίνο την Κυριακή, μετά από μήνες προτροπής της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) να αποκαταστήσει τις κανονικές διμερείς επικοινωνίες.

Ο Μπλίνκεν είναι ο υψηλότερου επιπέδου Αμερικανός αξιωματούχος που πατάει το πόδι του στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021 και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Κίνα από το 2018, όταν ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Κίνα για μία ημέρα.

Η άφιξη του Μπλίνκεν δίνει το έναυσμα για διήμερες συναντήσεις με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με τη διαχείριση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σε ανακοίνωσή του στις 14 Ιουνίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν «θα συζητήσει τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης ΗΠΑ-Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

«Θα θίξει επίσης διμερή ζητήματα που τον απασχολούν, παγκόσμια και περιφερειακά θέματα και πιθανή συνεργασία σε κοινές διακρατικές προκλήσεις».

Το ταξίδι του Μπλίνκεν είχε προγραμματιστεί προηγουμένως για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε μετά την κατάρριψη από την Ουάσινγκτον ενός κινεζικού αερόστατου επιτήρησης που πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, οι επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο ήταν σπάνιες.

Η Κίνα έχει αρνηθεί τις τακτικές στρατιωτικές επικοινωνίες παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των Αμερικανών αξιωματούχων να εμπλακούν.

Ο Μπάιντεν πριν επιβιβαστεί στο Air Force One στην κοινή βάση Andrews στο Μέριλαντ το πρωί του Σαββάτου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι «η Κίνα έχει κάποιες εύλογες δυσκολίες που δεν σχετίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Ένα από τα πράγματα που προκάλεσε εκείνο το αερόστατο ήταν, όχι τόσο ότι καταρρίφθηκε, αλλά δεν νομίζω ότι η [κινεζική] ηγεσία γνώριζε πού βρισκόταν και γνώριζε τι περιείχε και γνώριζε τι συνέβαινε», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Νομίζω ότι ήταν περισσότερο ενοχλητικό παρά σκόπιμο», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ενδεχομένως τη συνεχιζόμενη διχόνοια στις τάξεις του ΚΚΚ μεταξύ μακροχρόνια αντιμαχόμενων παρατάξεων του κόμματος.

«Και έτσι, ελπίζω ότι, τους επόμενους μήνες, θα συναντηθώ ξανά με τον Σι και θα μιλήσουμε για τις θεμιτές διαφορές που έχουμε, αλλά και για το πώς υπάρχουν τομείς που μπορούμε να τα βρούμε».

Κατά τη διάρκεια της 18ης-19ης Ιουνίου, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ Κιν, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι και ενδεχομένως τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (δεξιά) υποδέχονται ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Υποθέσεων Βόρειας Αμερικής και Ωκεανίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιανγκ Τάο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς (αριστερά), καθώς φθάνει στο Πεκίνο, Κίνα, στις 18 Ιουνίου 2023. (LEAH MILLIS/POOL/AFP via Getty Images)

 

3 κύριοι στόχοι

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το ταξίδι είχε τρεις κύριους στόχους: Τη δημιουργία μηχανισμών για τη διαχείριση κρίσεων, την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων και την άμεση συζήτηση για τις σχετικές ανησυχίες και τη διερεύνηση τομέων πιθανής συνεργασίας.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε, όπως και εμείς, ότι ο ανταγωνισμός που έχουμε με την Κίνα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση. Το σημείο από το οποίο ξεκινάς είναι η επικοινωνία», δήλωσε ο Μπλίνκεν. Είπε ότι θα θέσει επίσης το ζήτημα των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στην Κίνα με κατηγορίες που η Ουάσινγκτον θεωρεί πολιτικά υποκινούμενες.

Οι προοπτικές για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο είναι αμυδρές, καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη γίνει όλο και πιο τεταμένες τα τελευταία χρόνια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς το ΚΚΚ επιδιώκει πιο ανοιχτά τη σοσιαλιστική κοσμοθεωρία του.

Υπάρχει όμως η προσδοκία ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο. Θα μπορούσε επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για συναντήσεις μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν σε πολυμερείς συνόδους κορυφής αργότερα μέσα στο έτος.

Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μπορεί να εξελιχθούν σε κινηματικό πόλεμο.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα σε πολλαπλά μέτωπα, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις εμπορικές οδούς και πρακτικές και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το ΚΚΚ προετοιμάζει τον στρατό και τον πληθυσμό του για σύγκρουση. Δύο φορές τον περασμένο μήνα, ο Σι προειδοποίησε τον κινεζικό λαό ότι πρέπει να προετοιμαστεί για «ακραία σενάρια». Ομοίως, το καθεστώς προσπαθεί να δημιουργήσει την εγχώρια βιομηχανική και οικονομική του βάση, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του σε περίπτωση πολέμου.

Εν μέσω κοινωνικής αστάθειας στο εσωτερικό, ο Σι έχει διατάξει τη στρατιωτική πτέρυγα του καθεστώτος να είναι έτοιμη να κατακτήσει την Ταϊβάν μέχρι το 2027, αν και δεν είναι σαφές αν το καθεστώς έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει πραγματικά μια τέτοια εισβολή. Από την αρχή της προεδρίας του, ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση απόπειρας εισβολής από την Κίνα.

Ο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά προσωπικά τον Νοέμβριο του 2022 στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στην Ινδονησία. Η συνάντησή τους είχε σηματοδοτήσει εν συντομία θετικές διμερείς σχέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διαφωνούν επί του παρόντος επίσης για μια σειρά θεμάτων, από το εμπόριο και τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας, μέχρι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ΚΚΚ, τη στρατιωτική επιθετικότητα του καθεστώτος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τη ροή πρόδρομων ουσιών φαιντανύλης από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Αμερικανούς που κρατούνται στην Κίνα.

Το ΚΚΚ αναπτύσσει στρατιωτικές ικανότητες ειδικά σχεδιασμένες για να ξεπεράσει και να εξοντώσει τα αμερικανικά συστήματα στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτές περιλαμβάνουν νέα αεροπλανοφόρα, διαστημικές και αντιδιαστημικές δυνατότητες και τη μεγαλύτερη πυρηνική επέκταση από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μετά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Λονδίνο από τις 16 έως τις 21 Ιουνίου για τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διεθνή υποστήριξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Andrew Thornebrooke και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε