Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

Επίσκεψη στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Μια μέχρι πρότινος βιομηχανική περιοχή του Πειραιά, όπου λειτουργούσε το εργοστάσιο λιπασμάτων της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα πάρκο που ήρθε για να δώσει στου πειραιώτες και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου μια ευχάριστη απόδραση από την καθημερινότητα.

Ο πολυχώρος, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά, ίσως δεν είναι ένα από τα συνηθισμένα πάρκα που έχεις επισκεφτεί. Η ιστορία του χώρου, μιας βιομηχανικής περιοχής που φιλοξενούσε τσιμεντάδικα, δεξαμενές πετρελαίου, παρήγαγε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και γυαλί, κάνει αισθητή την παρουσία της.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1910 και μέσα σε λίγες δεκαετίες η ανάπτυξή του ήταν ραγδαία. Ήταν αυτό που πρώτο φρόντισε για να διαδοθούν τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα στην ελληνική γεωργία.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο τα Λιπάσματα στην περιοχή, καθώς την περίοδο μετά τον πόλεμο στο θαλάσσιο μέτωπο της Δραπετσώνας εκτείνονταν οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ που χρησιμοποιούσε μαζούτ για τη λειτουργία του, ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκονταν οι δεξαμενές καυσίμων και ορυκτελαίων της πρώην ΒΗΕΕΕ που εξαγοράστηκαν στη συνέχεια από τη ΒΡ, ένα εργοστάσιο παραγωγής γύψου και τα «Ταμπάκικα» που ήταν βυρσοδεψεία.

Το εργοστάσιο λιπασμάτων έκλεισε οριστικά το 1999 και σήμερα παραμένει ως κουφάρι, δίνοντας την αίσθηση μια άλλης εποχής στον πολυχώρο που τόσοι επισκέπτονται καθημερινά.

Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο που παρέχει μια μεγάλη παραλιακή ζώνη όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει την καθημερινή του βόλτα με ποδήλατο ή και πεζός. Ο χώρος είναι επίσης προσβάσιμος και φιλικός για ΑΜΕΑ.

Παρέχεται μεγάλο πάρκινγκ, γήπεδα μπάσκετ, 5×5 και τένις. Παράλληλα λειτουργούν καφέ και ένα δημοτικό αναψυκτήριο ενώ το καλοκαιρι διενεργούνται μουσικά φεστιβάλ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε