Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ένας στρατιώτης λαμβάνει το εμβόλιο COVID-19 από τις προληπτικές ιατρικές υπηρεσίες του στρατού στο Fort Knox, Ky., στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. (Jon Cherry/Getty Images)

Επιστήμονες στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Walter Reed ανέπτυξαν εμβόλιο «αποτελεσματικό κατά του COVID-19 και όλων των παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον»

Επιστήμονες του Στρατιωτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Walter Reed (WRAIR) δηλώνουν ότι ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό κατά όλων των παραλλαγών του ιού που προκαλεί τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και άλλων στελεχών που μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη.

Μια σειρά από αποτελέσματα προκλινικών μελετών είχαν δείξει ότι το εμβόλιο που ανέπτυξαν, γνωστό ως εμβόλιο COVID-19 με νανοσωματίδιο Spike Ferritin Nanoparticle (SpFN), «όχι μόνο προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αλλά μπορεί επίσης να παρέχει ευρεία προστασία κατά των παραλλαγών SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία, καθώς και άλλων κορονοϊών», ανέφεραν οι ερευνητές του Τομέα Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων (EIDB) του WRAIR σε δήλωσή τους στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το νανοσωματιδιακό εμβόλιο SpFN ως μέρος μιας «προνοητικής στρατηγικής παν-SARS που στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας και λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ανησυχητικών παραλλαγών και παρόμοιων ιών που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο μέλλον».

Οι ερευνητές του WRAIR δοκίμασαν το εμβόλιο σε 32 μακάκους ρέζους πιθήκους φέτος με θετικά αποτελέσματα. Τα ζώα εμβολιάστηκαν ενδομυϊκά δύο φορές, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ή μία φορά, τέσσερις εβδομάδες πριν μολυνθούν από τον SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου στο Science Translational Medicine, υποδηλώνουν ότι το νεοδημιουργηθέν εμβόλιο προστατεύει τα πρωτεύοντα θηλαστικά από τον COVID-19 και τις παραλλαγές του, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, καθώς και από προηγούμενους μεγάλους ιούς προέλευσης SARS, όπως αυτός που εμφανίστηκε το 2002.

«Η επιταχυνόμενη εμφάνιση των ανθρώπινων κορονοϊών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και η άνοδος των παραλλαγών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης πιο πρόσφατα της Όμικρον, υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη για προληπτικά εμβόλια επόμενης γενιάς που παρέχουν ευρεία προστασία έναντι των ασθενειών από κορονοϊούς», δήλωσε ο Δρ. Κέιβον Μοντζαράντ, διευθυντής του Κλάδου Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων στο WRAIR, συν-εφευρέτης του εμβολίου και επικεφαλής του αμερικανικού στρατού για το SpFN.

«Η στρατηγική μας ήταν να αναπτύξουμε μια τεχνολογία εμβολίου “παν-κορονοϊού” που θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει ασφαλή, αποτελεσματική και ανθεκτική προστασία έναντι πολλαπλών στελεχών και ειδών κορονοϊών».

Το εμβόλιο εισήλθε σε δοκιμές φάσης 1 σε ανθρώπους, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, τον Απρίλιο και παρήγαγε επίσης επιτυχή αποτελέσματα, δήλωσε ο Μοντζαράντ στο Defense One.

Ο Μοντζαράντ δήλωσε ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες δοκιμάστηκαν σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ούτε είχαν προηγουμένως μολυνθεί από COVID, έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον COVID-19 και όλες τις παραλλαγές του, καθώς και από προηγούμενους ιούς προέλευσης SARS.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να φτάνουμε σε αυτό το σημείο για ολόκληρη την ομάδα μας και νομίζω και για ολόκληρο τον στρατό», δήλωσε ο Μοντζαράντ. «Με την Όμικρον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξεφύγουμε από αυτόν τον ιό. Δεν μπορείς να τον αποφύγεις. Έτσι, νομίζω ότι πολύ σύντομα είτε όλος ο κόσμος θα έχει εμβολιαστεί είτε θα έχει μολυνθεί», δήλωσε ο Μοντζαράντ.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να εξετάσουν πώς το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλληλεπιδρά με τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με εκείνους που έχουν προηγουμένως προσβληθεί από τον COVID-19 και συνεργάζονται με έναν μη κατονομαζόμενο βιομηχανικό εταίρο για μια πιθανή εξάπλωση του εμβολίου.

«Πρέπει να το αξιολογήσουμε σε πραγματικό περιβάλλον και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς αποδίδει το εμβόλιο σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν ήδη εμβολιαστεί με κάτι άλλο αρχικά … ή έχουν ήδη νοσήσει», δήλωσε ο Μοντζαράντ.

Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, πρέπει ακόμη να υποβληθεί σε δοκιμές φάσης 2 και φάσης 3.

«Αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο μακροπρόθεσμο παιχνίδι αντί να επικεντρωθούμε μόνο στην αρχική εμφάνιση του SARS και αντ’ αυτού να κατανοήσουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται, θα υπάρξουν παραλλαγές που θα εμφανιστούν, μελλοντικοί ιοί που μπορεί να εμφανιστούν από την άποψη νέων ειδών. Η πλατφόρμα και η προσέγγισή μας θα δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε