Σάββατο, 13 Απρ, 2024
(Εικονογράφηση από The Epoch Times, Shutterstock)

Επιστήμονες του κλίματος λένε ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε τα υψηλότερα επίπεδα CO2

Ενώ οι κυβερνήσεις διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών CO2, αρκετοί ειδικοί σε θέματα κλίματος λένε ότι το CO2 είναι απαραίτητο και ότι τα υψηλότερα επίπεδα δεν αποτελούν πρόβλημα.

Η Γη έχει εισέλθει σε «αχαρτογράφητα νερά» και η ζωή είναι «υπό πολιορκία».

Το κοινό απέτυχε να λάβει υπόψη του αυτό το μήνυμα και τώρα «ο χρόνος τελείωσε», προειδοποιεί μια πρόσφατη έκθεση του BioScience της Oxford Academics.

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι ο καταλύτης πίσω από τις τρομακτικές προειδοποιήσεις είναι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Για να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει, οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη μια πολύ ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου, του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων. Η αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη νερού και τροφίμων, καθώς και ακραίο καύσωνα, για το ένα τρίτο έως το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το μήνυμα είναι παρόμοιο με αυτό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και αμέτρητων κυβερνητικών ηγετών: Οι συγκεντρώσεις CO2 είναι πολύ υψηλές και η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία απελευθερώνουν CO2, θα έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άνθρωποι.

Έτσι, ο ΟΗΕ δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να δαπανηθούν τρισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων σε «πρωτοβουλίες φιλικές προς το κλίμα», όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και να τρώμε λιγότερο κρέας, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει την πλήρη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι επιστήμονες την ίδια άποψη.

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Μουρ, πρόεδρο και επικεφαλής επιστήμονα της Ecosense Environmental και συνιδρυτή της Greenpeace, τα μηνύματα για την κλιματική αλλαγή δεν βασίζονται σε στοιχεία.

«Το όλο θέμα είναι μια μεγάλη απάτη», δήλωσε ο κ. Μουρ. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το CO2 είναι υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια των αιώνων».

Ο κ. Μουρ τόνισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες, το μήνυμα για το κλίμα αλλάζει συνεχώς: πρώτα ήταν η παγκόσμια ψύξη, μετά η υπερθέρμανση του πλανήτη, μετά η κλιματική αλλαγή και τώρα η καταστροφική κακοκαιρία.

«Λένε ότι όλοι οι ανεμοστρόβιλοι, όλοι οι τυφώνες, όλες οι πλημμύρες και όλοι οι καύσωνες οφείλονται στο CO2. Αυτό είναι ψέμα… Είμαστε μέρος του κύκλου», δήλωσε.

«Δεν χρειαζόμαστε το CO2. Για εμάς είναι ένα απόβλητο προϊόν – χρειαζόμαστε οξυγόνο. Αλλά τα φυτά είναι αυτά που φτιάχνουν το οξυγόνο για εμάς, και εμείς φτιάχνουμε το CO2 πίσω για αυτά».

Είπε ότι η καύση ορυκτών καυσίμων -που εκπέμπει CO2- είναι καλό πράγμα για τη ζωή των φυτών.

«Αναπληρώνουμε την ατμόσφαιρα με CO2 μέχρι ένα επίπεδο που είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τη ζωή και την ανάπτυξη των φυτών, ειδικότερα».

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καιρό και οι κλιματικές καταστροφές έχουν πράγματι μειωθεί “κατακόρυφα” με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με τον Τζον Κρίστι, κλιματολόγο και καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Χάντσβιλ και διευθυντή του Earth System Science Center.

Ο θηροφύλακας Σίμπα Μαροζάβα αφαιρεί έναν χαυλιόδοντα από έναν αποσυντεθειμένο ελέφαντα, ο οποίος πέθανε λόγω ξηρασίας στο Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε στο Χουάνγκε της βόρειας Ζιμπάμπουε, στις 16 Δεκεμβρίου 2023. (Zinyange Auntony/AFP via Getty Images)

 

Το 1925 υπήρχαν κατά μέσο όρο 484.880 θάνατοι παγκοσμίως που σχετίζονταν με το κλίμα, σύμφωνα με την Human Progress. Έκτοτε, ο αριθμός μειώνεται σταθερά, με την τελευταία έκθεση του 2020 να δείχνει ότι υπήρχαν κατά μέσο όρο 14.893 θάνατοι παγκοσμίως που σχετίζονται με το κλίμα.

«Το CO2 παρουσιάζεται τώρα ως η αιτία των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα δεν γίνονται πιο έντονα ή πιο συχνά», δήλωσε ο κ. Κρίστι στους Epoch Times. «Συνεπώς, το CO2 δεν μπορεί να είναι η αιτία για κάτι που δεν συμβαίνει».

Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν οι χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν μέχρι το 2050.

Το σχέδιο αποτελεί «συλλογική αυτοκτονία», λέει η Μαλγόσια Ασκανάς, ανώτερη συνεργάτης έρευνας και ανάπτυξης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιοφυσικής Aurora.

Η κ. Ασκανάς δήλωσε ότι η ανησυχία για το CO2 δεν βασίζεται στην επιστήμη.

«Ξεκίνησε με την υστερία της Νέας Εποχής των Παγετώνων και μια ελάχιστα γνωστή έκθεση της CIA το 1974 που ισχυριζόταν ότι μια μεγάλη κλιματική αλλαγή ήταν σε εξέλιξη», είπε.

«Αργότερα, η κινδυνολογία περί “παγκόσμιας ψύξης” μετατράπηκε στο αντίθετό της, χρησιμοποιώντας την ψευδή έννοια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που οφείλεται στην περίσσεια CO2 – η οποία είναι από χημικής άποψης ένα ψέμα».

Διοξείδιο του άνθρακα και ζωή

Ο κ. Κρίστι ανέφερε ότι το κλίμα της Γης έχει «τεράστια φυσική μεταβλητότητα» και ότι σήμερα βρίσκεται σε φάση σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας.

«Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αδίκως δαιμονοποιηθεί επειδή στην πραγματικότητα είναι τροφή των φυτών στην ατμοσφαιρική του μορφή και είναι συνέπεια της παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, η οποία αναμφισβήτητα βελτιώνει τις ζωές σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο ίδιος αποκαλεί το CO2 το «συνάλλαγμα της ζωής».

«Σε προηγούμενες εποχές, υπήρχαν πολλαπλάσια επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα από ό,τι σήμερα».

Ο κ. Μουρ υπέδειξε ένα γράφημα που απεικονίζει το CO2 και τη θερμοκρασία κατά τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το CO2 και η θερμοκρασία ήταν εκτός συγχρονισμού πιο συχνά απ’ ό,τι ήταν σε συγχρονισμό», είπε.

«Αυτό λίγο πολύ αναιρεί την όλη ιδέα ότι υπάρχει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος».

Ο Τακούγια Σάτο ελέγχει νεαρά φυτά τριανταφυλλιάς κάτω από αγωγούς που εκπέμπουν CO2 σε θερμοκήπιο στο Ροκκάσο της Ιαπωνίας, στις 9 Ιουνίου 2008. (Toru Yamanaka/AFP via Getty Images)

 

Ο κ. Μουρ λέει ότι οι σημερινές συγκεντρώσεις CO2 είναι «ιστορικά χαμηλές».

«Πηγαίνοντας 150 εκατομμύρια χρόνια πίσω, το CO2 ήταν κάπου μεταξύ 2.000 και 2.500 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm)», σημείωσε.

Γενικά, το ατμοσφαιρικό CO2 είναι χαμηλό (περίπου 180 ppm) κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων και υψηλότερο κατά τη διάρκεια των μεσοπαγετωδών περιόδων, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Πριν από τη Βιομηχανική Εποχή, περίπου το 1750, το ατμοσφαιρικό CO2 ήταν περίπου 280 ppm για αρκετές χιλιάδες χρόνια, αναφέρει η IPCC.

Το σημερινό μέγιστο επίπεδο στην ατμόσφαιρα είναι περίπου 420 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από την NOAA Research.

Ο κ. Μουρ λέει ότι αυτό είναι καλό πράγμα και ότι η πίεση για καθαρό μηδενικό CO2 είναι μια καταστροφική πολιτική. Οτιδήποτε κάτω από 150 ppm είναι «επίπεδο λιμοκτονίας» για τα περισσότερα φυτικά είδη.

«Το CO2 βρίσκεται τώρα μόνο στο 0,042% της ατμόσφαιρας. Και το γεγονός είναι ότι τα φυτά θα προτιμούσαν μεταξύ 1.500 και 2.000 ppm για βέλτιστη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μουρ.

«Οι καλλιεργητές θερμοκηπίων παγκοσμίως αυξάνουν σκόπιμα το επίπεδο CO2 στα θερμοκήπιά τους σε επίπεδα μεταξύ 800 και 1.200 ppm. Πραγματικά, είναι περίπου 2.000 όπου βρίσκεται το βέλτιστο επίπεδο για τα δέντρα και τα φυτά, γενικά».

Ο Πάτρικ Χαντ, πρόεδρος της Climate Realist of BC, δήλωσε ότι οι άνθρωποι γενικά δεν κατανοούν το CO2.

«Τους έχουν πει ότι μια θερμότερη Γη είναι κακό, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι λάθος», δήλωσε στους Epoch Times. «Κατά τον Μεσαίωνα, ήταν πιο κρύα. Ήταν πιο κρύα και δεν ήταν σχεδόν τόσο άνετη η ζωή κατά τη διάρκεια της Μικρής Εποχής των Παγετώνων.

«Αλλά κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου θέρμανσης, τους περίσσευαν αρκετά χρήματα για να χτίσουν καθεδρικούς ναούς».

Ο κ. Χαντ ανέφερε ότι η βιομάζα ή η ανάπτυξη των φυτών στη γη έχει αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό τα τελευταία 40 χρόνια, «και το 70 τοις εκατό αυτής της αύξησης κατά 20 τοις εκατό αποδίδεται στο CO2».

Το 2018, η NASA δημοσίευσε μια έκθεση που δείχνει ότι το «πράσινο» της Γης αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία των δασών, των λιβαδιών και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι πιο εύρωστη.

«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι ίδιες ακριβώς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για τις επιβλαβείς αλλαγές στο κλίμα συμβάλλουν επίσης στη λίπανση και ανάπτυξη των φυτών, η οποία με τη σειρά της μετριάζει κάπως την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης, Τζάρλε Μπγιέρκε του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Φύση.

Μεταγενέστεροι χάρτες συνέχισαν να δείχνουν αύξηση του «πρασίνου» της Γης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε