Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας Brexit στο Downing Street, στο Λονδίνο, στις 24 Δεκεμβρίου 2020. (Paul Grover - WPA Pool / Getty Images)

Επιτεύχθηκε συμφωνία Λονδίνου – Ε.Ε. για το Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις τους την επομένη του Brexit, μόλις επτά ημέρες πριν από τη λήξη της περιόδου μετάβασης του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.

«Η συμφωνία επετεύχθη», έγραψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Twitter λίγο μετά τις 3 μ.μ. GMT.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο των νόμων και του πεπρωμένου μας. Ανακτήσαμε τον έλεγχο και της πιο μικρής ρύθμισης με έναν πλήρη και αποδεσμευτικό τρόπο», είπε λίγο μετά σε μια εικονική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Λίγο νωρίτερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος. Αλλά έχουμε μια καλή συμφωνία να δείξουμε. Είναι δίκαιη, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία και είναι το σωστό και υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε και για τις δύο πλευρές».

Η συμφωνία θα «προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη τώρα προχωρά».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέρ εξέφρασε ανακούφιση μετά την επίτευξη της συμφωνίας μόλις μια εβδομάδα προτού οι υφιστάμενες εμπορικές ρυθμίσεις λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

«Το ρολόι δεν χτυπά πλέον», είπε στη συνέντευξη Τύπου των Βρυξελλών. «Σήμερα είναι μια μέρα ανακούφισης. Αλλά με μια δόση θλίψης, καθώς συγκρίνουμε το πριν με αυτό που βρίσκεται μπροστά».

Στη Σκωτία, η Πρώτη Υπουργός Νίκολα Στούρτζεον, η οποία τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε το γεγονός ότι η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

«Πριν ξεκινήσει το γύρισμα, αξίζει να θυμόμαστε ότι το Brexit συμβαίνει ενάντια της θέλησης της Σκωτίας», έγραψε στο Twitter. «Και δεν υπάρχει συμφωνία που θα αντισταθμίσει ποτέ αυτό που μας αφαιρεί το Brexit. Ήρθε η ώρα να χαρτογραφήσουμε το μέλλον μας ως ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό έθνος».

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε