Δευτέρα, 24 Ιούν, 2024
Από αριστερά προς τα δεξιά, οι βουλευτές Ζόη Λόφγκριν (Δημοκρατικό Κόμμα), Μπένι Τόμσον (Δημοκρατικό Κόμμα), και Λιζ Τσένι (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 19 Δεκεμβρίου 2022. (Jim Lo Scalzo/Pool/Getty Images)

Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου ψηφίζει την παραπομπή του Τραμπ για ποινικά αδικήματα

Μια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 19 Δεκεμβρίου την παραπομπή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απαγγελία ποινικών κατηγοριών, περιλαμβανομένης μιας κατηγορίας που θα του απαγορεύσει, αν υπάρξει καταδίκη, να γίνει ξανά πρόεδρος.

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της παραβίασης του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 ψήφισαν για τις τέσσερις παραπομπές κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Ουάσινγκτον. Ψήφισαν ομόφωνα για παραπομπή της εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για την ψευδή δήλωση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν τελικά αν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις.

«Η λογοδοσία … μπορεί να βρεθεί μόνο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το έργο αυτής της επιτροπής θα συμβάλει στην παροχή ενός οδικού χάρτη προς τη δικαιοσύνη και ότι οι υπηρεσίες και τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης βάσει του νόμου θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που παρέχουμε για να βοηθήσουν το έργο τους», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής Μπένι Τόμσον (Δημοκρατικό Κόμμα).

«ΔΕΝ ΈΚΑΝΑ ΤΊΠΟΤΑ ΚΑΚΌ!» δήλωσε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.

Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσει στις προτεινόμενες κατηγορίες, ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 25 χρόνια φυλάκισης.

Ο Άλαν Ντέρσοβιτς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε στο Newsmax ότι βάσει του διαχωρισμού των εξουσιών, το Κογκρέσο δεν έχει την εξουσία να συστήσει τη δίωξη.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για υποκίνηση εξέγερσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε σχέση με την παραβίαση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, αλλά η Γερουσία αθώωσε τον Τραμπ σε δίκη για την παραπομπή του.

Ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ, που διορίστηκε πρόσφατα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, ηγείται δύο ερευνών που αφορούν ή θα μπορούσαν να αφορούν τον Τραμπ. Πρόκειται για την έρευνα σχετικά με το αν ο Τραμπ παραβίασε νόμους κρατώντας ορισμένα αρχεία στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο και για την έρευνα σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που συνδέονται με την παρέμβαση στη μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 ή την πιστοποίηση της εκλογικής ψήφου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο περιφερειακός δικαστής Άμιτ Μέτα, διορισμένος από τον Ομπάμα, αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο σε αστική δίκη που αφορούσε τον Τραμπ ότι «ήταν τουλάχιστον εύλογο να συμπεράνουμε ότι, όταν κάλεσε τους συγκεντρωμένους να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο, ο πρόεδρος το έκανε με στόχο να διαταράξει τις προσπάθειες των νομοθετών να πιστοποιήσουν τις ψήφους του εκλογικού σώματος», και ότι ήταν επίσης εύλογο ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι ο ρόλος του «ήταν να ενθαρρύνει τη χρήση βίας, του εκφοβισμού ή των απειλών για να ματαιώσει τη διαδικασία πιστοποίησης και ότι οργανωμένες ομάδες όπως οι Proud Boys και οι Oath Keepers θα εκτελούσαν τις απαιτούμενες πράξεις».

Ο Τραμπ, σε ομιλία του στο The Ellipse στις 6 Ιανουαρίου 2021, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν σαν να βρίσκονται στην κόλαση» και να πάνε στο Καπιτώλιο, αλλά κάλεσε επίσης τον κόσμο να «κάνει τη φωνή του να ακουστεί ειρηνικά και πατριωτικά».

Στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί- μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι συμμετέχουν στην επιτροπή, και οι δύο διορίστηκαν από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι πρότεινε μια λίστα μελών, αλλά η Πελόζι απέρριψε δύο από αυτούς, με αποτέλεσμα ο ΜακΚάρθι να αποσύρει τα υπόλοιπα από την εξέταση.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε