Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Διαδηλωτές κρατούν λευκά χαρτιά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Πεκίνο στις 28 Νοεμβρίου 2022. (Bloomberg)

Επιτροπή υιοθετεί πρόταση για υποστήριξη στους Κινέζους διαδηλωτές, προειδοποιεί για «επανάληψη» της σφαγής της Τιενανμέν

Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τις Σχέσεις Καναδά-Κίνας ενέκριναν ομόφωνα μια πρόταση για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις μαζικές διαμαρτυρίες στην Κίνα κατά του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και της δρακόντειας πολιτικής της «μηδενικής COVID».

Η πρόταση εισήχθη από τον συντηρητικό βουλευτή Μάικλ Τσονγκ στις 29 Νοεμβρίου και παρουσιάστηκε στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου από τον βουλευτή των Φιλελευθέρων Κεν Χάρντι, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής.

Η πρόταση έχει ως εξής: «Η επιτροπή να εκφράσει την υποστήριξή της προς τους γενναίους και θαρραλέους Κινέζους διαδηλωτές που αγωνίζονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, και να καλέσει το Πεκίνο να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και να αποφύγει την επανάληψη της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν στις 5 Ιουνίου 1989, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να απαντήσει στην παρούσα έκθεση σύμφωνα με την Εντολή 109».

Τα αυστηρά μέτρα αποκλεισμού, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής COVID» του ΚΚΚ, φέρεται να είχαν ως αποτέλεσμα οι πρώτες βοήθειες να μην μπορούν να προσεγγίσουν πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλο το Ουρούμτσι στις 25 Νοεμβρίου και ενέπνευσαν περισσότερες διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο.

Πολλοί διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, εθεάθησαν να φωνάζουν συνθήματα «κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα» και να ζητούν την παραίτηση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ -κάτι που αποτελεί σπάνια σκηνή στην Κίνα.

Η διαμαρτυρία ονομάστηκε «Επανάσταση του λευκού χαρτιού», μια αναφορά στους διαδηλωτές που εθεάθησαν να κρατούν ένα φύλλο λευκού χαρτιού ως τρόπο για να αποφύγουν τη λογοκρισία, αλλά και ως σύμβολο προκλητικότητας απέναντι στη λογοκρισία του καθεστώτος του Πεκίνου. Ορισμένοι διαδηλωτές είπαν επίσης στους δημοσιογράφους ότι η χειρονομία είναι μια νύξη στο αστείο της σοβιετικής εποχής ότι δεν χρειάζεται να εκφραστεί ένα σύνθημα όταν «όλοι γνωρίζουν» το πρόβλημα, ανέφερε το New Yorker.

Πολλοί φοιτητές και αντιφρονούντες του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν επίσης διαδηλώσεις για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε όσους αγωνίζονται για την ελευθερία στην Κίνα. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό εξέφρασε την υποστήριξή του στους Κινέζους διαδηλωτές στις 29 Νοεμβρίου, μία ημέρα αφότου ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιερ Πουλιέβρ ρώτησε στη Βουλή των Κοινοτήτων αν η κυβέρνηση θα εκφράσει την υποστήριξή της στους διαδηλωτές και θα υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία.

«Οι Καναδοί παρακολουθούν πολύ στενά», δήλωσε ο Τρουντό. «Προφανώς όλοι στην Κίνα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τις απόψεις τους και, πράγματι, να διαμαρτύρονται».

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε