Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
(Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Έρευνα: Οι αλγόριθμοι του Instagram προωθούν δίκτυα παιδοφιλίας

Οι αλγόριθμοι του Instagram συνδέουν ένα τεράστιο δίκτυο παιδόφιλων, αποκάλυψε έρευνα της Wall Street Journal, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου Amherst της Μασαχουσέτης.

Η έρευνα του επικεφαλής τεχνολόγου του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ, Ντέιβιντ Θιλ, της υπεύθυνης για την έρευνα Ρενέ Ντιρέστα και του διευθυντή Άλεξ Στάμος ανακάλυψε ότι ένα τεράστιο δίκτυο αγγλόφωνων λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης αγοράζει, πωλεί και μοιράζεται υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) σε διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποια παιδική πορνογραφία δημιουργείται από παιδιά ή εφήβους που προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα, να εντυπωσιάσουν ένα ραντεβού ή να κατευνάσουν έναν εκβιαστή. Η εν λόγω έκθεση αποκαλεί αυτό το περιεχόμενο αυτο-παραγόμενο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (SG-CSAM).

Οι λογαριασμοί παιδόφιλων πλοηγούνται σε αυτούς τους λογαριασμούς μέσω hashtags που παραπέμπουν στην παιδοφιλία, αναφέρεται στην έκθεση του Στάνφορντ. Ορισμένες από αυτές τις αναφορές είναι προφανείς, όπως τα hashtag που χρησιμοποιούν παραλλαγές λέξεων όπως «pedo».

(AP Photo/Tony Avelar, File)

 

Άλλες αναφορές χρησιμοποιούν emoji, αναφορές κωδικών λέξεων για παιδεραστές ή άλλες πονηρές αναφορές, προσθέτει η έκθεση.

Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λειτούργησαν ουσιαστικά ως οι νταβατζήδες που συνέδεαν τους παιδόφιλους με τα παιδιά, υποδηλώνουν τα ευρήματα της έκθεσης. Οι συστάσεις και οι υποδείξεις τους ώθησαν το παιδοφιλικό περιεχόμενο στα χέρια εκείνων που το επιθυμούσαν.

Αν και το Instagram είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα για τα δίκτυα παιδόφιλων, άλλοι ιστότοποι, όπως το Twitter, το Telegram, το Discord, το Snapchat, το TikTok, το Mastodon και άλλοι, συνδέουν επίσης τους παιδόφιλους με τα θύματά τους και μεταξύ τους, αναφέρει η έκθεση.

Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο χιλιάδες παιδόφιλοι αγοράζουν πορνογραφικές εικόνες, πορνογραφικά βίντεο, διαδικτυακές βιντεοσκοπημένες συναντήσεις, ακόμη και προσωπικές συναντήσεις με παιδιά και εφήβους, καταλήγει η έκθεση.

«Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή και η διανομή των SG-CSAM εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο. Αυτή η εμπορευματοποίηση συχνά αναπαράγει το μοτίβο της νόμιμης ανεξάρτητης παραγωγής περιεχομένου για ενήλικες», αναφέρει η έκθεση.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με την έκθεση, οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου τα παιδιά παράγουν πορνό μοιάζουν με πορνοσελίδες όπως το OnlyFans. Τα θύματα δημιουργούν «μενού» σεξουαλικών πράξεων που μπορούν να ζητήσουν οι πελάτες. Οι πελάτες πληρώνουν για τις σεξουαλικές πράξεις μέσω ανταλλαγής καρτών δώρων, πλατφόρμες ανταλλαγής όπως η G2G και άλλες ιστοσελίδες που επιτρέπουν την ανώνυμη πληρωμή, καταλήγει η έκθεση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί από τους λογαριασμούς των «πωλητών» τείνουν να δηλώνουν ηλικίες μεταξύ 13 και 17 ετών, σημειώνει η έκθεση. Αλλά συχνά, αυτά τα παιδιά πωλούν σεξουαλικές φωτογραφίες τους από πολύ μικρότερες ηλικίες, προσθέτει.

(Peter Byrne/PA)

 

Τα «μενού» μπορεί να περιλαμβάνουν βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, βίντεο αυτοτραυματισμού, βίντεο σεξουαλικών πράξεων με ζώα, βίντεο αυτοτραυματισμού, βίντεο από την εποχή που τα παιδιά ήταν μικρότερα και σεξουαλικές πράξεις επί πληρωμή, αναφέρει η έκθεση.

Οι πωλητές χρησιμοποιούν απλά τεχνάσματα για να ξεγελάσουν τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει η έκθεση. Αντιστρέφουν ηλικίες όπως «16» σε «61», σβήνουν εν μέρει λέξεις σχετικά με το σεξουαλικό περιεχόμενο και χρησιμοποιούν κωδικές λέξεις όπως «μενού», προσθέτει η έκθεση.

Η έκθεση εκτιμά ότι υπάρχουν 500 έως 1.000 λογαριασμοί πωλητών και χιλιάδες ακόλουθοι.

Χρήσιμοι αλγόριθμοι

Οι παιδόφιλοι και οι πωλητές δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ για να βρουν ο ένας τον άλλον, επειδή οι αλγόριθμοι έκαναν τη δουλειά γι’ αυτούς, υποδηλώνει η έκθεση.

Οι περισσότερες από τις λέξεις-κλειδιά που αφορούν παιδικό πορνό δίνουν αποτελέσματα στον ιστότοπο του Instagram, αναφέρει η έκθεση.

Για ορισμένους όρους, το Instagram εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα, αναφέρει η έκθεση.

«Αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται να περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», αναφέρει το μήνυμα. «Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ή η προβολή σεξουαλικών εικόνων παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση και άλλες σοβαρές συνέπειες. Αυτή η κακοποίηση προκαλεί ακραία βλάβη στα παιδιά και η αναζήτηση και προβολή τέτοιου υλικού επιτείνει αυτή τη βλάβη. Για να λάβετε εμπιστευτική βοήθεια ή να μάθετε πώς να αναφέρετε οποιοδήποτε περιεχόμενο ως ακατάλληλο, επισκεφθείτε το Κέντρο Υγείας».

Στο κάτω μέρος, το μήνυμα του Instagram προσφέρει στους χρήστες δύο επιλογές: Η μία είναι η επιλογή «Βρείτε πληροφορίες». «Δείτε τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως» είναι η άλλη.

(Jay Directo/AFP/Getty Images)

 

«Λόγω της ευρείας χρήσης των hashtag, της σχετικά μεγάλης διάρκειας ζωής των λογαριασμών των πωλητών και, κυρίως, της αποτελεσματικότητας του αλγορίθμου συστάσεων, το Instagram χρησιμεύει ως ο βασικός μηχανισμός εντοπισμού υλικού για αυτή τη συγκεκριμένη κοινότητα αγοραστών και πωλητών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Meta είναι ιδιοκτήτρια τόσο του Instagram όσο και του Facebook.

Οι εταιρείες απαντούν

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στην Epoch Times ότι η εταιρεία εργάζεται “επιθετικά” για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας σε όλες τις πλατφόρμες της.

«Οι επιτήδειοι αλλάζουν συνεχώς τις τακτικές τους στην προσπάθειά τους να βλάψουν τα παιδιά και γι’ αυτό έχουμε αυστηρές πολιτικές και τεχνολογία για να τους εμποδίζουμε να βρίσκουν ή να αλληλεπιδρούν με εφήβους στις εφαρμογές μας και προσλαμβάνουμε εξειδικευμένες ομάδες που επικεντρώνονται στην κατανόηση της εξελισσόμενης συμπεριφοράς τους, ώστε να μπορούμε να εξαλείφουμε τα κακοποιητικά δίκτυα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από το 2020 έως το 2022, οι ομάδες της Meta κατέστρεψαν 27 καταχρηστικά δίκτυα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta. Τον Ιανουάριο του 2023, η Meta απενεργοποίησε περισσότερους από 490.000 λογαριασμούς που παραβίαζαν τις πολιτικές ασφάλειας των παιδιών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Διορθώσαμε ένα τεχνικό πρόβλημα που απροσδόκητα εμπόδιζε ορισμένες αναφορές χρηστών να φτάσουν στους επιθεωρητές περιεχομένου, δώσαμε επικαιροποιημένες οδηγίες στους επιθεωρητές περιεχομένου μας για να εντοπίζουν και να αφαιρούν ευκολότερα τους επιβλαβείς λογαριασμούς και περιορίσαμε χιλιάδες επιπλέον όρους αναζήτησης και hashtags στο Instagram. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των εφήβων, την παρεμπόδιση των εγκληματιών και την υποστήριξη των αρχών επιβολής του νόμου για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το Twitter έχει επίσης παιδιά που δημιουργούν παιδική πορνογραφία στην πλατφόρμα του, προσθέτει η έκθεση. Παρόλο που το Twitter τα καταφέρνει καλύτερα στην αφαίρεση της παιδικής πορνογραφίας, οι άνθρωποι που βλέπουν κάποιους λογαριασμούς πωλητών εξακολουθούν να λαμβάνουν συστάσεις για άλλους λογαριασμούς πωλητών, σημειώνει η έκθεση.

Επιπλέον, το Twitter επιτρέπει το γυμνό, γεγονός που διευκολύνει την εμφάνιση παιδικού πορνό στην πλατφόρμα, αναφέρει η έκθεση. Μερικές φορές, λογαριασμοί δημοσίευσαν πολλές εικόνες που ήταν γνωστό ότι ήταν παιδικό πορνό πριν το Twitter τις αφαιρέσει, σημειώνει η έκθεση.

Από τότε που έμαθε για αυτό το πρόβλημα, το Twitter έχει διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα, αναφέρει η έκθεση.

Όταν ειδοποιήθηκε, η γραμμή τύπου του Twitter απάντησε αυτόματα με ένα emoji-κακά.

Οι εμπορικές ομάδες παιδικής πορνογραφίας στις εφαρμογές επικοινωνίας Discord και Telegram έχουν χιλιάδες μέλη, σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επίσημες πολιτικές του Telegram δεν ασχολούνται με την παιδική πορνογραφία σε ιδιωτικές συνομιλίες, τη σεξουαλικοποίηση των παιδιών και την προετοιμασία. Οι πολιτικές του Discord δεν ασχολούνται με τη σεξουαλικοποίηση των παιδιών, προσθέτει η έκθεση.

Ο εκπρόσωπος της Telegram, Ρεμί Βων, δήλωσε στους Epoch Times ότι ο ιστότοπος έχει εργαστεί σκληρά για να μετριάσει το περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης στα δημόσια τμήματα της εφαρμογής.

«Όσον αφορά το περιεχόμενο κακοποίησης παιδιών, δημοσιεύουμε καθημερινά εκθέσεις σχετικά με τις προσπάθειές μας στη διεύθυνση t.me/stopca. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σχεδόν 10.000 ομάδες, κανάλια και bots έχουν αφαιρεθεί αυτό το μήνα», δήλωσε ο Βων.

«Αυτές οι ομάδες του Telegram και του Discord είχαν εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες- σε ορισμένες φαίνεται ότι τις διαχειρίζονταν μεμονωμένοι πωλητές, αν και υπήρχαν επίσης ομάδες με πολλούς πωλητές», προσθέτει η έκθεση.

Η Epoch Times επικοινώνησε με το Discord, αλλά δεν έλαβε κανένα σχόλιο.

Στο Snapchat, οι παιδόφιλοι μπορούν να συνδεθούν απευθείας με τα παιδιά μέσω των λειτουργιών επικοινωνίας peer-to-peer, σημειώνει η έκθεση.

Η Epoch Times απευθύνθηκε στο Snapchat, αλλά δεν έλαβε κανένα σχόλιο.

Το TikTok κατάφερε να περιορίσει καλύτερα το περιεχόμενο των παιδόφιλων, σημειώνει η έκθεση. Αλλά ακόμη και εκεί υπήρχαν προβλήματα, ανέφερε η έκθεση.

«Το γεγονός ότι το TikTok είναι περισσότερο προσανατολισμένο γύρω από τις συστάσεις περιεχομένου αντί για την ανακάλυψη με βάση τα hashtag ή τις συστάσεις φίλων, καθιστά επίσης πιο δύσκολο για τους χρήστες να ανακαλύψουν σκόπιμα συγκεκριμένους τύπους υλικού», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Mastodon και το Facebook επίσης έχουν μικρότερο ρόλο στα δίκτυα παιδεραστίας. Το Mastodon στερείται άμεσων μηνυμάτων για την επικοινωνία των χρηστών και το Facebook έχει πολιτική «πραγματικών ονομάτων» που θα εμπόδιζε τους παιδόφιλους να παραμείνουν ανώνυμοι, σημειώνει η έκθεση.

Σταματήστε τους θύτες ή κλείστε την επιχείρηση

Σύμφωνα με τον Τζον Ούλερ, ψυχολόγο με 15ετή εμπειρία με πάνω από 4.000 σεξουαλικούς «θηρευτές», η ιστορία αυτή δείχνει πόσο δημιουργικά οι θηρευτές κυνηγούν τα παιδιά. «Η σκοτεινή τους εφευρετικότητα δεν έχει όρια», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η κοινωνία αγνοεί ότι το σεξουαλικά ωμό περιεχόμενο οδηγεί σε σεξουαλική αρπακτικότητα μειώνοντας τις άμυνες των παιδιών.

Τζον Ούλερ. (ευγενική παραχώρηση του Τζον Ούλερ)

 

«Όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών καταλαβαίνουν ότι αν εισαγάγεις έντονα σεξουαλικοποιημένο περιεχόμενο, το οποίο είναι πάνω από το αναπτυξιακό επίπεδο της ικανότητάς τους να το επεξεργαστούν και να το κατανοήσουν, τότε τα προετοιμάζεις για να γίνουν εύκολη λεία», δήλωσε ο Ούλερ. «Επειδή δεν έχουν τη διαισθητική αίσθηση της κακής πρόθεσης».

Επιπλέον, οι άνδρες μετατρέπονται σε αρπακτικά βλέποντας μεγάλες ποσότητες πορνό, δήλωσε ο Ούλερ.

«Η παρέκκλιση ξεκινά με τη λαγνεία και στη συνέχεια με την αντικειμενοποίηση. Και στη συνέχεια εξελίσσεται σε εξουσία και έλεγχο και υποβάθμιση, μέχρι που καταλήγουν στην επιθυμία για αρνητικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ούλερ.

Πρόσθεσε ότι η σεξουαλική παρέκκλιση λειτουργεί διαφορετικά στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Οι άνδρες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι, είπε.

«Οι γυναίκες σεξουαλικοί παραβάτες και οι άνδρες σεξουαλικοί παραβάτες είναι διαφορετικοί από τη φύση τους όσον αφορά τη φύση του αδικήματός τους», δήλωσε ο Ούλερ. «Δεν θα δείτε ποτέ καμία συλληφθείσα για σεξουαλικό αδίκημα γυναίκα να χρησιμοποιεί αντικείμενα στα θύματά της.»

Ο Ούλερ δήλωσε ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη διακοπή των θηρευτών. Είπε επίσης ότι οι εταιρείες είναι αρκετά έξυπνες για να σταματήσουν τα αρπακτικά.

«Εσείς είστε ικανοί, πραγματικά ικανοί. Αν δεν είστε αφοσιωμένοι στην προστασία των παιδιών, τότε κλείστε τον ιστότοπό σας», είπε στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «’Οταν κατασκευάζετε αυτά τα πράγματα, ξέρετε ότι τα αρπακτικά θα έρθουν.»

Του  Jackson Elliott

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε