Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Σαμ Ντάνινγκ, διευθυντής του UK-China Transparency, στο πρόγραμμα «British Thought Leaders» του NTD. (NTD)

Ερευνητής προειδοποιεί ότι η διαδικασία πρόσληψης του Ινστιτούτου Κομφούκιος ενέχει «θεμελιώδη συστηματικό κίνδυνο» για τα βρετανικά πανεπιστήμια

Η διαδικασία πρόσληψης κινεζικού προσωπικού για τα Ινστιτούτα Κομφούκιος (Confucius Institutes-CIs) στο Ηνωμένο Βασίλειο ενέχει «θεμελιώδη συστηματικό κίνδυνο» για τα πανεπιστήμια που τα φιλοξενούν, δήλωσε ένας ερευνητής που ασχολείται με την Κίνα.

Ο Σαμ Ντάνινγκ (Sam Dunning), ερευνητής δημοσιογράφος και διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης UK-China Transparency (UKCT), δήλωσε ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια «πρέπει τώρα να ασχοληθούν» με τα CIs υπό το πρίσμα των πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων και του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ελευθερία του λόγου) που ψηφίστηκε σε νόμο τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας στην εκπομπή «British Thought Leaders» του NTD σχετικά με τα έργα του UKCT, ο Ντάνινγκ είπε ότι μία από τις έρευνες της φιλανθρωπικής οργάνωσης διαπίστωσε ότι τα κινεζικά πανεπιστήμια έκαναν διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων κατά την πρόσληψη καθηγητών για τους Βρετανούς εταίρους τους και ότι οι καθηγητές προσλαμβάνονταν με βάση την ικανότητά τους να «παρακολουθούν, να ενημερώνουν και ενδεχομένως να εκφοβίζουν και να απειλούν τους συναδέλφους τους».

Τα CIs είναι κέντρα διδασκαλίας που φιλοξενούνται από Κινέζους και μη Κινέζους εταίρους, με δηλωμένο στόχο την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και κουλτούρας και τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.

Προηγουμένως λειτουργούσε το Κέντρο Γλωσσικής Εκπαίδευσης και Συνεργασίας, γνωστό και ως Χαν Μπαν (Han Ban), ένας κινεζικός κυβερνητικός φορέας.

Το 2020, η διακυβέρνηση των CIs μεταβιβάστηκε στο Κινεζικό Ίδρυμα Διεθνούς Εκπαίδευσης (Chinese International Education Foundation), το οποίο έχει το καθεστώς μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού, αν και ο πρόεδρός του, οι αντιπρόεδροι και όλα τα μέλη του συμβουλίου είναι γραμματείς ή μέλη επιτροπών του Κομμουνιστικού Κόμματος στα πανεπιστήμιά τους.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια φιλοξενούν 30 CIs, ο μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο.

Ενώ οι Βρετανοί συνδιευθυντές και το διοικητικό προσωπικό των CIs προσλαμβάνονται από τα βρετανικά πανεπιστήμια που τα φιλοξενούν, οι Κινέζοι συνδιευθυντές και καθηγητές προσλαμβάνονται από την Κίνα από την κινεζική οντότητα-εταίρο, συχνά ένα πανεπιστήμιο.

Οι κινεζικές αιτήσεις και οι περιγραφές θέσεων εργασίας δείχνουν ότι η διαδικασία πρόσληψης Κινέζων καθηγητών και συνδιευθυντών γίνεται με διακρίσεις κατά τρόπο που είναι «παράνομος σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία», δήλωσε ο Ντάνινγκ.

Ο τότε αντιπρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (νυν ηγέτης της Κίνας) αποκαλύπτει μια πλακέτα στα εγκαίνια του πρώτου Ινστιτούτου Κομφούκιου Κινεζικής Ιατρικής της Αυστραλίας στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη στις 20 Ιουνίου 2010. (William West/AFP/Getty Images)

 

«Λέτε στους ανθρώπους ότι πρέπει να υποσχεθούν να μην μείνουν έγκυες αν πρόκειται να πάρουν αυτή τη δουλειά. Λέτε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από 35 ή 45 ετών», είπε για τη διαδικασία πρόσληψης.

«Ζητάτε από τους ανθρώπους να εγγυηθούν ότι δεν είναι μέλη «παράνομων οργανώσεων» … αυτή είναι μια απίστευτα ευρεία, διακριτική, καταπιεστική κατηγορία που περιλαμβάνει χριστιανικές ομάδες, μουσουλμανικές ομάδες, ομάδες Φάλουν Γκονγκ, βουδιστικές ομάδες, … ανθρώπους που θέλουν απλώς να ασκούν τη θρησκεία τους, οι οποίοι καταπιέζονται από το [Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ)]».

«Αν θέλετε να εργαστείτε σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, προσλαμβάνεστε από τον κινεζικό εταίρο του εν λόγω βρετανικού πανεπιστημίου για να πάτε να εργαστείτε στο Ινστιτούτο Κομφούκιος. Θα πρέπει να πείτε, ότι δεν είμαι μέλος σε καμία από αυτές τις ομάδες. Και αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία», είπε.

Ένα άλλο ζήτημα με τη διαδικασία πρόσληψης, πρόσθεσε, είναι ότι «το προσωπικό αυτό που έρχεται να εργαστεί σε βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογείται ως προς την καταλληλότητά του για τη θέση αυτή με βάση την ικανότητά του να επιβάλλει την κομματική πειθαρχία στο εξωτερικό».

«Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση τουλάχιστον λέει, θέλουμε να πάνε από την Κίνα στα βρετανικά πανεπιστήμια άνθρωποι που είναι καλοί στην παρακολούθηση, στην ενημέρωση και ενδεχομένως στον εκφοβισμό και την απειλή των συναδέλφων τους, γιατί αυτό είναι η κομματική τακτική στην Κίνα».

Ως εκ τούτου, επιτρέποντας αυτές τις πρακτικές, τα βρετανικά πανεπιστήμια κλείνουν «εσκεμμένα τα μάτια στα δικαιώματα του προσωπικού και των φοιτητών» που έχουν οικογένειες στην Κίνα, οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρονται για την πολιτική και να θέλουν να μιλήσουν για θέματα όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ.

Ο Ντάνινγκ δήλωσε ότι σκοπός της μελέτης του είναι να προειδοποιήσει τα πανεπιστήμια, τα οποία μπορεί να μην έχουν παρατηρήσει το υλικό στα μανδαρινικά και τα οποία έχουν ενθαρρυνθεί από την κυβέρνηση να αυξήσουν τις συνεργασίες με την Κίνα πριν από μια δεκαετία.

Τον περασμένο μήνα, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για το κλείσιμο όλων των CIs στο Ηνωμένο Βασίλειο -μια προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ- λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα ήταν «δυσανάλογη». Αντ’ αυτού, «αναλαμβάνει δράση για να αφαιρέσει κάθε κυβερνητική χρηματοδότηση» από τα ινστιτούτα.

Αλλά ο Ντάνινγκ δήλωσε ότι οι νέες εξουσίες για τη ρυθμιστική αρχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αγγλίας είναι πιθανό να αναγκάσουν τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των CIs τους.

«Θεωρητικά, αν ένα πανεπιστήμιο δεν τηρούσε τις ευθύνες του όσον αφορά την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του λόγου, το Γραφείο Φοιτητών θα έχει την εξουσία να διαγράψει το εν λόγω πανεπιστήμιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει πτυχία, ουσιαστικά δεν μπορεί να είναι πανεπιστήμιο», είπε.

Ο Ντάνινγκ δήλωσε ότι με τους δεσμούς μεταξύ βρετανικών πανεπιστημίων και επιχειρήσεων με τους κινέζους εταίρους τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, της επιτήρησης και της κατασκευής όπλων, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια γύρω από αυτούς τους δεσμούς, καθώς ορισμένοι ενδεχομένως περιλαμβάνουν «ευαίσθητη έρευνα που έχει περάσει από το καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε