Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Η Ευρώπη φιλοδοξεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας μέσα στα επόμενα χρόνια.

ESG: Το νέο πρότυπο του επιχειρείν

Ποια κριτήρια οφείλουν να πληρούν οι επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση στην Ευρώπη σήμερα

Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» και η Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Συμβούλων Βιώσιμης Ανάπτυξης Global Sustain και με την υποστήριξη του Elevate Greece, διοργάνωσε εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση για το νέο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό μοντέλο και τον χαρακτήρα του. Αυτά που θα ζητούνται πλέον από όλες τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, εκτός από την ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων τους, είναι η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και η κοινωνική δράση, ανέφερε η γενική διευθύντρια της Global Sustain Μαρία Τσιαδή, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη φιλοδοξεί να μπορεί να ελέγχει το σύνολο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και προέλευσης, για την τήρηση των νέων προδιαγραφών λειτουργίας τους και για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, μέχρι το 2029.

Όπως επισήμανε η κ.Τσιαδή, στην Ευρώπη θα προηγηθεί, από το 2024, η υποχρέωση στις μεγάλες και εισηγμένες επιχειρήσεις να καταθέτουν επίσημα τα στοιχεία τους όσον αφορά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου τους, αλλά και τη λειτουργία της διακυβέρνησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προχώρησε το 2020 στην πρωτοβουλία να δεσμευτεί ότι θα γίνει η πρώτη Κλιματικά Ουδέτερη Ήπειρος έως το 2050, ορίζοντας πως θα διαθέσει περισσότερο από ένα (1) τρισεκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που ορίζονται ως πράσινες βάση του κανονισμού EU Taxonomy και στη χρηματοδότηση της καινοτομίας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η νεοφυής επιχειρηματικότητα, και της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων του εργαζόμενου πληθυσμού της Ευρώπης.

Βάσει αυτού, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υιοθετήσει διαδικασίες και απαιτούμενα τέτοια, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα που διατίθενται σε δάνεια και άλλα οικονομικά προϊόντα διασφαλίζουν και ενισχύουν μια ανθρωποκεντρική μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με χρήση λιγότερων πόρων, υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Νεοφυής επιχειρηματικότητα και ESG

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα (που ήταν και το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης) θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εκτός από τις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας, και τη νομοθετική υποχρεωτικότητα σε κριτήρια που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (Environmenta – Social – Governance / ESG), την έκθεση σε όλο και μεγαλύτερες κανονιστικές συμμορφώσεις που αφορούν τη λειτουργία τους.

Παρουσίαση μοντέλου δημιουργίας στρατηγικής ESG

Προκειμένου μια επιχείρηση να ανταποκριθεί επαρκώς στα νέα δεδομένα της αγοράς, είναι απαραίτητο να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο εντάσσοντας στους στόχους της, εκτός από την κερδοφορία της, την περιβαλλοντική και κοινωνική της δράση. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ.Τσιαδή, προκειμένου να ετοιμάσει μια επιχείρηση ένα μοντέλο στρατηγικής βασισμένο στα κριτήρια του ESG, χρειάζεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

– Να αναγνωρίσει τα ενδιαφερόμενά της μέρη, τα κοινά δηλαδή εκείνα που επηρεάζουν και επηρεάζονται από την λειτουργία της.
– Να ορίσει τα σημαντικά εκείνα θέματα τα οποία είτε μπορεί να επιβαρύνουν τη δραστηριότητά της είτε να επιβαρύνονται από τη λειτουργία της.
– Να ορίσει τους στόχους και τις δράσεις που θα υιοθετήσει για τη επίτευξή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και να βρει τρόπους να βελτιώσει την απόδοσή της, προσφέροντας περισσότερα στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν και σε καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτής της στρατηγικής, εκπονώντας Απολογισμούς Βιώσιμης Ανάπτυξης, περιγραφικούς ή αρκετά εκτεταμένους. Αυτό έχει δημιουργήσει μια προσδοκία στους χρηματοδότες να μπορούν εύκολα να βρίσκουν την πληροφορία αυτή στα επίσημα website των επιχειρήσεων. Και αυτό ισχύει όλο και περισσότερο και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πρόσθεσε η γενική διευθύντρια της Global Sustain.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε