Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
(REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Εστανγκέ: «Η ΔΟΕ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει η Ρωσία στο Παρίσι»

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 Τόνι Εστανγκέ δήλωσε σήμερα (3/2) ότι εναπόκειται στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να αποφασίσει εάν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στους Αγώνες του επόμενου έτους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τη ΔΟΕ να απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, δηλώνοντας ότι το να επιτραπεί στη Ρωσία να αγωνιστεί στους Αγώνες ισοδυναμούσε με ένδειξη ότι «ο τρόμος είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτός».

Ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παρισιού 2024 Εστανγκέ είπε στο Reuters ότι ήταν «υπέρ της διατήρησης αυτού του συμβόλου οικουμενικότητας για τους Αγώνες» όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ωστόσο, είπε ότι η απόφαση εναπόκειται στη ΔΟΕ:
«Δεν είναι αρμόδιη η οργανωτική επιτροπή “Παρίσι 2024” να αποφασίσει ποιος θα επιτρέπεται να συμμετέχει, είναι η ΔΟΕ, είναι η IPC (διεθνής Παραολυμπιακή επιτροπή), είναι οι διεθνείς ομοσπονδίες που θα αποφασίσουν ποιες αποστολές θα επιτραπεί να συμμετάσχουν», είπε ο Εστανγκέ.

Η Πολωνία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα είναι δυνατό να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός από περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά, έως τις 10 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας την έκκληση για αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Αθλητές από τη Ρωσία και τη γειτονική Λευκορωσία, έχουν αποκλειστεί από πολλούς διεθνείς αγώνες από τότε.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αθλητές από τις δύο χώρες, που έχουν αποκλειστεί από τους αγώνες στην Ευρώπη, ενδέχεται να επιτραπεί να κερδίσουν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω προκριματικών στην Ασία. Ωστόσο, αργότερα δήλωσε ότι τηρεί τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 11 του επόμενου έτους και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από 28 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου.

A. Bαζογιάννης

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε