Τρίτη, 23 Απρ, 2024
(Yves Herman/Reuters)

Έστω και όχι μαζί να ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ ζήτησε για Φινλανδία-Σουηδία ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είναι πιο σημαντικό οι αιτήσεις ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να επικυρωθούν το συντομότερο δυνατόν παρά ταυτόχρονα.

Οι δύο χώρες αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και τα αιτήματά τους έχουν επικυρωθεί από όλες τις ΝΑΤΟϊκές χώρες εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Η Τουρκία θεωρείται ευρέως το βασικό εμπόδιο και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει υπαινιχθεί ότι η χώρα του μπορεί να επικυρώσει το αίτημα της Φινλανδίας αλλά όχι και αυτό της Σουηδίας.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εν μέρει επειδή θα ήταν ευκολότερο να τις ενσωματώσουν την ίδια στιγμή στις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας.

Αλλά ο Στόλντεμπεργκ, μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, πρότεινε ότι αυτό θα πρέπει να είναι δευτερεύουσα σκέψη.

“Το βασικό ερώτημα είναι όχι αν τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα επικυρωθούν ταυτόχρονα. Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και των δύο τα αιτήματα ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν”, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

“Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο θα γίνουν πλήρη μέλη και δουλεύω σκληρά ώστε να επικυρωθούν αμφότερα το συντομότερο δυνατόν”, κατέληξε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε επίσης ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τα αιτήματα των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η Τουρκία βλέπει θετικά την υποψηφιότητα ένταξης της Φινλανδίας, αλλά όχι και εκείνη της Σουηδίας.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει να υιοθετήσουν και οι δύο χώρες σκληρότερη στάση απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την ΕΕ, και μια άλλη οργάνωση την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες στη Φινλανδία ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επικυρώσουν πιθανόν τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ, ένα βήμα το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει το Ελσίνκι σε συντομότερη ένταξη από τη Στοκχόλμη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε