Τρίτη, 23 Απρ, 2024
(φωτ. Lynda Balslev για το Tastefood)

Ετοιμάζοντας τον τοματοπελτέ του χειμώνα

Για όποια χρήση κι αν προορίζεται, ο τοματοπελτές περιέχει τη ζεστασιά και τη γλύκα της καλοκαιρινής φρέσκιας ντομάτας.

Αν έχετε την πολυτέλεια να έχετε πολλές ντομάτες στην εποχή τους, τις οποίες δεν προλαβαίνετε να καταναλώσετε πριν χαλάσουν, η κομποστοποίηση είναι μια ιδανική λύση για να μην τις πετάξετε, αν δεν έχετε κάπου να τις δώσετε.

Η κομποστοποίηση είναι μια αρχαία μορφή συντήρησης κατά την οποία τα ευπαθή τρόφιμα μαγειρεύονται αργά σε χαμηλή θερμοκρασία με λίπος και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε λίπος. Ήταν (και είναι) μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για το μαγείρεμα και την αποθήκευση κρέατος και ψαριών που διαφορετικά θα χάνονταν. Η κομποστοποίηση εφαρμόζεται επίσης για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών, τα οποία μπορούν να μαγειρευτούν αργά σε λάδι ή σε σιρόπι ζάχαρης, για να έχουμε μαρμελάδες, τσάτνεϊ και πελτέδες τον χειμώνα.

Αυτή η συνταγή για τοματοπελτέ δίνει ένα πλούσιο, φωτεινό και βουτυρένιο μείγμα ντομάτας και σκόρδου. Το κλειδί της είναι η απλότητα των συστατικών και ο αργός χρόνος μαγειρέματος, που επιτρέπει στις ντομάτες να αποβάλλουν τα υγρά τους σταδιακά και να μετατραπούν σε μια παχύρρευστη σάλτσα, στην οποία ενσωματώνεται το σκόρδο που επίσης λιώνει . Το αποτέλεσμα είναι ένας πικάντικος πελτές για ποικίλες χρήσεις.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ για νόστιμα κριτσίνια, ως έτοιμη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας, ως σάλτσα για πίτσα ή μπορείτε ακόμα να τον αραιώσετε με κρέμα γάλακτος για μια μεταξένια, πλούσια σούπα. Όποια κι αν είναι η χρήση του, θα είναι μια ζεστή και ηλιόλουστη ανάμνηση της καλοκαιρινής γενναιοδωρίας της ντομάτας.

Τοματοπελτές με σκόρδο

Ενεργός χρόνος: 10 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Δίνει περίπου 2 φλιτζάνια

Υλικά

  • 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο
  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ντοματίνια ή πομοντόρια ή οποιοδήποτε άλλο είδος ντομάτας
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή μαντζουράνα
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Για να ψήσετε το σκόρδο, κόψτε την κορυφή του κεφαλιού, τοποθετήστε το σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, και περιχύστε το με περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τυλίξτε το αλουμινόχαρτο πάνω από το σκόρδο και σφίξτε το για να το σφραγίσετε. Τοποθετήστε το σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα ταψί ψησίματος. Ψήστε στο φούρνο μέχρι οι σκελίδες να μαλακώσουν πολύ, 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του βολβού. Αφαιρέστε το σκόρδο και αφήστε το να κρυώσει. Λιώστε τις ψημένες σκελίδες σκόρδου, για να δημιουργήσετε μια πάστα.

Ενώ το σκόρδο ψήνεται, μαγειρέψτε τις ντομάτες. Βάλτε τις μαζί με 1/3 του φλιτζανιού λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να διαλύονται, για 8 έως 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας περιστασιακά με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέστε τα κλαδάκια των μυρωδικών και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν όλες οι ντομάτες και να δέσει η σάλτσα, για 30 έως 40 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας περιστασιακά, ενώ διαλύετε τις ντομάτες με την ξύλινη κουτάλα.

Ανακατέψτε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράστε για 2 έως 3 λεπτά για να συγχωνευτούν οι γεύσεις. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση αλατοπιπερώνοντας αναλόγως.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον πελτέ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ο πελτές μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη για 6 μήνες.

Της Lynda Balslev

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε