Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ένας πύραυλος εκτοξεύεται από πυραυλικό σύστημα στο πλαίσιο δοκιμής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου εδάφους που εκτοξεύεται από τις εγκαταστάσεις του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική Ρωσία στις 9 Δεκεμβρίου 2020. (Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μέσω AP)

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ο ρωσικός στρατός θα εξολοθρευτεί» αν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα

Κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε ότι ο στρατός της Ρωσίας θα «εξολοθρευτεί» από τις δυτικές δυνάμεις εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

«Οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα δημιουργήσει μια απάντηση -όχι πυρηνική απάντηση, αλλά μια τόσο ισχυρή απάντηση από στρατιωτικής πλευράς που ο ρωσικός στρατός θα εξολοθρευτεί», δήλωσε την Πέμπτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτή είναι μια σοβαρή στιγμή στην ιστορία και πρέπει να δείξουμε την ενότητά μας, τη δύναμή μας και την αποφασιστικότητά μας. Απόλυτη αποφασιστικότητα».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν μπλοφάρει» και ότι θα υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας» με «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κάτι που ορισμένοι ερμήνευσαν ως πυρηνική προειδοποίηση. Δεν ανέφερε συγκεκριμένα πυρηνικά όπλα, αν και άλλοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Παρά τις υπονοούμενες απειλές, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο θα εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρηνικού Αρμαγεδδώνα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

«Λοιπόν, [ο Πούτιν] δεν έχει την πολυτέλεια να μπλοφάρει. Και πρέπει να είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν μπλοφάρουν επίσης», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Δεν θέλουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο»

Τα σχόλιά του ήρθαν λίγες ώρες μετά τα πιο ειρηνευτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «δεν θέλουμε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Δ) μιλάει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) πριν από μια συνάντηση στην Καγκελαρία στις 19 Ιανουαρίου 2020, στο Βερολίνο της Γερμανίας. (Emmanuele Contini/Getty Images)

 

Το πυρηνικό «δόγμα της Γαλλίας στηρίζεται στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους», δήλωσε επίσης ο Μακρόν στα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων την Πέμπτη. «Είναι σαφώς καθορισμένα και δεν θα επηρεάζονταν άμεσα καθόλου αν, για παράδειγμα, γινόταν μια βαλλιστική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, στην περιοχή».

«Σήμερα, πρώτα απ’ όλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών», δήλωσε ακόμη ο Μακρόν. «Σας λέω ότι κάποια στιγμή … θα είναι απαραίτητο [το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία]. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα απέρριπτα μαξιμαλιστικές θέσεις».

Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας στον στρατό της Ουκρανίας μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στην ανατολικοευρωπαϊκή κομητεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που ήρθαν ως απάντηση σε βομβαρδισμό γέφυρας στην Κριμαία.

«Θα παραδώσουμε … ραντάρ, συστήματα και πυραύλους για να τους προστατεύσουμε από αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο Μακρόν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι άλλες έξι κινητές μονάδες πυροβολικού Caesar θα μπορούσαν επίσης να σταλούν στην Ουκρανία.

Επιτείνοντας τις πυρηνικές εντάσεις, ο Ρώσος αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ δήλωσε ότι αν η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, η σύγκρουση στη χώρα θα κλιμακωθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική προσπάθεια να επισπεύσει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ απέχει πολύ, διότι θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και τα 30 μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Το Κίεβο γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα τέτοιο βήμα θα σήμαινε εγγυημένη κλιμάκωση προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Βενεντίκτοφ στο TASS. «Ο αυτοκτονικός χαρακτήρας ενός τέτοιου βήματος είναι κατανοητός από τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ», είπε.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε