Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί 10 ή περισσότερα χρόνια διεθνούς βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να κατακτήσει περαιτέρω την Ευρώπη, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Τουλάχιστον 10 χρόνια κάποιας μορφής βοήθειας μπορεί να χρειαστούν για να οικοδομηθούν επαρκώς αποτρεπτικές ικανότητες, ακόμη και αν οι μάχες στην Ουκρανία δεν διαρκέσουν τόσο πολύ, δήλωσε ο Τσέχος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τόμας Πόγιαρ.
«Πρέπει πραγματικά να γίνει μακροπρόθεσμα, και νομίζω ότι η ροή όπλων προς την Ουκρανία πρέπει να υπάρχει για άλλα 10 χρόνια», δήλωσε ο κ. Πόγιαρ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα.
«Δεν λέω ότι θα υπάρχουν μάχες για 10 ακόμη χρόνια, αλλά προκειμένου να κρατήσουμε τη Ρωσία όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα σύνορά μας, τότε αυτό θα πρέπει να στηριχθεί».
Η Ευρώπη πρέπει μακροπρόθεσμα να χρηματοδοτήσει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό
Ο κ. Πόγιαρ δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να τα πάνε καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν για να επενδύσουν επαρκώς στην άμυνά τους, αλλά ότι η συνεχιζόμενη ηγετική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υψίστης σημασίας για να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν ξαφνικά από την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, είπε, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την ενότητα στην παροχή της.
«Ο πόλεμος απέδειξε και πάλι ότι πρέπει να υπάρχει και είναι απαραίτητη η αμερικανική ηγεσία», δήλωσε ο κ. Πόγιαρ.
«Εάν υπάρχει ηγεσία από πλευράς ΗΠΑ, εμείς οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουμε και θα κάνουμε τη δουλειά μας. Αν οι ΗΠΑ παραιτηθούν ή αλλάξουν πορεία, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε τόσο δυναμικά όσο κάνουμε τώρα».
Για το σκοπό αυτό, ο κ. Πόγιαρ δήλωσε ότι η δημιουργία μακροπρόθεσμων μηχανισμών προμηθειών για τη διασφάλιση της βοήθειας ασφαλείας μέσω πολλαπλών διοικήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας από το να φτάσει περαιτέρω στην Ευρώπη.
«Νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο σημαντικό να το διατηρήσουμε και να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα», δήλωσε.
«Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να δούμε δεν είναι ο σχεδιασμός των αυριανών προμηθειών, αλλά βασικά η δημιουργία συστημάτων για προμήθειες σε πολλούς μήνες και χρόνια μπροστά, συμπεριλαμβανομένων κοινών πρότζεκτ, κοινής παραγωγής στην Ουκρανία και εκτός Ουκρανίας, για να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα».
Ο κ. Πόγιαρ πρόσθεσε ότι η ελπίδα ορισμένων για μια διευθέτηση του πολέμου με διαπραγματεύσεις -στην οποία η Ρωσία θα διατηρούσε τον έλεγχο ορισμένων ή όλων των ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα- είχε τις ρίζες της σε μια λανθασμένη πεποίθηση σχετικά με τη φύση της ρωσικής απειλής.
Η ρωσική ηγεσία, δήλωσε, επιζητά να κατακτήσει.
«Νομίζω ότι είναι λάθος στοίχημα να πούμε ότι εντάξει, θα τους δώσουμε ένα μέρος της επικράτειας και μετά θα είναι ικανοποιημένοι. Δεν θα είναι ικανοποιημένοι και, παρεμπιπτόντως, το λένε ανοιχτά αυτό», είπε.
Για το σκοπό αυτό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε κανένα τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη δημοκρατική κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατέχει όπλα που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ομοίως, έχει δηλώσει ότι ο σκοπός του πολέμου είναι να εξαναγκάσει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, η οποία ουσιαστικά θα υπέτασσε το κράτος σε υποτελή της Ρωσίας.
Ένας τέτοιος στόχος συμπίπτει με τον από καιρό διακηρυγμένο στόχο του κ. Πούτιν να επανενώσει τα εδάφη που έχασε η Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα οποία θεωρεί ως την «ιστορική Ρωσία».
Η πατρίδα του κ. Πόγιαρ, η Τσεχία, βρίσκεται σε αυτόν τον κατάλογο. Πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη τα ευρωπαϊκά έθνη να χρηματοδοτήσουν πιο σοβαρά τη δική τους άμυνα και να μην βασίζονται σε υπερβολικό βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες για υποστήριξη.
«Νομίζω ότι ο Τραμπ και ο Ομπάμα και όλοι οι πρόεδροι σας είχαν δίκιο όταν είπαν ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα για τη δική τους άμυνα. Δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν [τους] Αμερικανούς φορολογούμενους», δήλωσε.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, και άλλοι προσπαθούν να κάνουν, είναι να δαπανήσουν επιτέλους για την άμυνα και να εκσυγχρονίσουν τους στρατούς και να κάνουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ».
Η Ρωσία επιδιώκει να υπερνικήσει την αμερικανική χρηματοδότηση
Το αν η ηγεσία των ΗΠΑ επιμένει να υπερασπίζεται την Ουκρανία και μαζί της την Ευρώπη παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.
Τρεις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων -ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και ο Βίβεκ Ραμασβάμι- έχουν υποσχεθεί να διακόψουν την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και να πιέσουν για ειρήνη με τον κ. Πούτιν.
Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον κ. Πούτιν, δήλωσε ο κ. Πόγιαρ.
«Ο Πούτιν δεν πρόκειται να είναι έτοιμος να σταματήσει μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο κ. Πόγιαρ. «Σίγουρα περιμένει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών».
Από την πλευρά της, η αμερικανική ηγεσία συμφωνεί με το παραπάνω σκεπτικό.
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Ο’ Μπράιαν δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις 8 Νοεμβρίου ότι ο κ. Πούτιν «παίζει ένα παιχνίδι αναμονής».
«Νομίζει ότι αν μπορεί να περιμένει τις εκλογές μας ή να κουραστεί η Ουκρανία, τότε θα μπορέσει να επιβιώσει», δήλωσε ο κ. O’Μπράιαν.
«Ο Πούτιν λέει ότι αν απομακρυνθούμε, η Ουκρανία θα πέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες».
Ο κ. O’Μπράιαν επεσήμανε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να συνεργαστεί άμεσα με την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως λόγο για τη συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τύπος της αστάθειας που δημιουργεί η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, είπε, είναι ο ίδιος τύπος που «ανάγκασε την Αμερική σε δύο παγκόσμιους πολέμους» και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα πριν επεκταθεί.
«Αν γυρίσουμε την πλάτη μας εδώ, γυρίζουμε την πλάτη μας σε εκείνους που θα μας αντιμετωπίσουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. O’Μπράιαν.
Μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν παράσχει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και το συνολικό ΑΕΠ της ηπείρου είναι μικρότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν επίσης υποδεχθεί τη συντριπτική πλειονότητα των 6 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χρηματοδότηση της Ουκρανίας για τέσσερα χρόνια.
Το μέλλον αυτού του πακέτου, ωστόσο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν με παρόμοιο τρόπο.
«Εάν αποτύχουμε να παράσχουμε τη βοήθεια, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση για [την Ευρώπη] εάν οι προσπάθειές τους θα είναι αρκετές και εάν θα πρέπει να προχωρήσουν», δήλωσε ο κ. O’Μπράιαν. «Οι σύμμαχοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους».