Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ευρύτερες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι στο πλαίσιο συζητήσεων για μια ευρύτερη προφορική συνεννόηση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ιράν για να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία.

Η εφημερίδα επικαλείται πρόσωπα ενημερωμένα για το θέμα, έναν Ιρανό αξιωματούχο και άλλο ένα πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μη επανδρωμένα αλλά οπλισμένα αεροσκάφη, καθώς και τα ανταλλακτικά τους που παίρνει η Μόσχα από το Ιράν, χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η είδηση έρχεται ενώ η Ουάσιγκτον και το Ιράν προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις και να αναβιώσουν ευρύτερες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν δήλωσε χθες Τρίτη πως θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα του Ιράν για να αποκλιμακώσει την «αυξανόμενη πυρηνική απειλή» εκ μέρους του.

Οι συνομιλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα. Το Ιράν επέτρεψε σε τέσσερις κρατούμενους Αμερικανούς πολίτες να τεθούν υπό κράτηση κατ’ οίκον και να βγουν από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, ενώ ένας πέμπτος βρισκόταν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την περασμένη εβδομάδα πηγές είπαν στο Reuters πως το Ιράν μπορεί να απελευθερώσει πέντε κρατούμενους Αμερικανούς πολίτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε