Σας αρέσουν οι φακές; Εγώ τις λατρεύω, έτσι αυτή τη φορά σκέφτηκα να σας τις προτείνω σε έναν αρκετά πρωτότυπο συνδυασμό: φακές με καλαμαράκια.
Δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ πριν, αλλά είναι πραγματικά πολύ νόστιμο – και έχει μόνο 300 θερμίδες!
Υλικά
1/2 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
250 γρ. φακές
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 κ. γλ. λιωμένο σκόρδο
1 κ.σ. κρεμμύδι
180 ml κόκκινο κρασί
1/2 κουτί ντομάτα τριμμένη
50 γρ. φύλλα σπανακιού
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. πιπέρι
1 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. σ. βαλσαμική κρέμα σύκου
Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τις βράζουμε για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε.
Σε μέτρια και ρηχή κατσαρόλα με καπάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 1΄ μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις μισοβρασμένες φακές και ανακατεύουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη κρέμα σύκου. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει. Τέλος, ρίχνουμε το πλυμένο και στραγγισμένο σπανάκι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο για 7-8΄.
Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε μέσα στο φαγητό τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Της Αθηνάς Λοϊζίδου
(Πηγή: Blue Island Recipes)
Την επόμενη Παρασκευή, θα δοκιμάσουμε φασόλια μαυρομάτικα με σέσκουλα.
Καλό Σαββατοκύριακο!