Μου αρέσουν τα όσπρια. Και οι ωραίοι, υγιεινοί και γευστικοί συνδυασμοί, που συνήθως είναι και ωραίοι στην όψη. Και σε πείσμα του τραγικού και απαισιόδοξου σκεπτικού πως ό,τι είναι ωραίο είναι ή ανήθικο ή παχυντικό, ιδού, φίλοι μου, το αντίδοτο: Για όσους αγαπάνε τα όσπρια ένα απλό, ωραιότατο θρεπτικό φαγάκι, υγιεινό και διατροφικά ισορροπημένο, ευχάριστο στο μάτι και απολαυστικό στη γεύση: Φασόλια μαυρομάτικα με σέσκουλα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μαυρομάτικα φασόλια με απλά φασόλια, με γίγαντες ή με ρεβύθια, που μου έρχονται στο νου πρόχειρα, ενώ τα σέσκουλα εννοείται ότι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σπανάκι, λάπατα ή άλλα χορταρικά που θα βρείτε στον πάγκο του μανάβη σας ή, για τους πιο μερακλήδες, ό,τι μαζέψετε μόνοι σας στο βουνό. Επ΄αυτού ενημερωθείτε από τους επαΐοντες, γιατί ομολογώ ανερυθρίαστα ότι δεν έχω ιδέα.
Υλικά
(για 6 μερίδες)
1/2 κιλό όσπρια (εδώ, φασόλια μαυρομάτικα)
1/2 κιλό σέσκουλα (που όπως είπαμε μπορούν είτε να αντικατασταθούν είτε να εμπλουτιστούν με σπανάκι και άλλα παρόμοια χόρτα)
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια
μυρώνι, καυκαλήθρα, άνηθο, μαϊντανό (από ένα ματσάκι)
λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη ή σάλτσα ντομάτας
λάδι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα όσπρια για 8 ώρες περίπου. Μην πτοείστε από τον χρόνο που χρειάζονται τα όσπρια να μουλιάσουν. Απλώς οργανώστε τον χρόνο σας, προκειμένου να είναι έτοιμα όταν είναι ώρα να τα μαγειρέψετε.
Ξεπλένουμε τα όσπρια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάζει και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσουν να βράζουν για τα καλά, ξαφρίζουμε και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα σέσκουλα, σπανάκια ή όποιο φυλλώδες λαχανικό βάλουμε.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες.
Ετοιμάζουμε στον βραστήρα καυτό νερό.
Βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα (αν δεν έχουμε πλατιά δεν πειράζει, βάζουμε όποια μεγάλη κατσαρόλα έχουμε) λάδι, ίσα-ίσα να καλυφθεί ο πυθμένας.
Βάζουμε τα κρεμμυδάκια και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια.
Ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε -με φειδώ- και προσθέτουμε καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα όσπρια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. (Εδώ συνήθως κλείνω τη χύτρα. Επειδή όμως χρησιμοποίησα μαυρομάτικα που βράζουν πιο γρήγορα από τα φασόλια, προτίμησα να βλέπω την εξέλιξη του βρασμού και τα μαγείρεψα σε συμβατική κατσαρόλα. Αν επιλέξετε χύτρα, μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες, σταματώντας όμως το μαγείρεμα 5 λεπτά πριν από το χρόνο που λένε οι οδηγίες της χύτρας σας. Μετά θα ακολουθήσετε το συμβατικό μαγείρεμα, γιατί δεν θέλετε να μαλακώσουν πάρα πολύ τα όσπρια.) Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί. Πού και πού ρίχνουμε μια ματιά, ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε από λίγο.
‘Οταν τα φασόλια είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά λίγα-λίγα, κλείνοντας το καπάκι ξανά κάθε φορά, για να επιταχύνουμε τη συρρίκνωση των λαχανικών και να χωρέσουν και τα υπόλοιπα, που εκ πρώτης όψεως δεν χωράνε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλο ένα τέταρτο περίπου. Το φαγάκι μας μοσχοβολάει ήδη, αλλά εμείς, βράχοι. Κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, ενώ οι σιελογόνοι αδένες μας επαναστατούν.
Σερβίρουμε με ωραίο ψωμάκι με προζύμι ή λαγάνα, συνοδεύουμε με ξυνοτύρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας και απολαμβάνουμε υπεύθυνα!
Την επόμενη Παρασκευή, θα σας δείξουμε τη γεωργιανή adjika classic.
Καλό Σαββατοκύριακο!
(πηγή: Τόκα)