Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά κατά τη διάρκεια του τελικού προεδρικού ντιμπέιτ στο Πανεπιστήμιο Μπέλμοντ στο Νάσβιλ του Τενεσί, στις 22 Οκτωβρίου 2020. (Jim Watson / AFP μέσω Getty Images)

FBI και Μιούλερ πήραν κρυφά τα αρχεία της ομάδας μετάβασης του Τραμπ: Έκθεση Επιτροπών της Γερουσίας

Η Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών (GSA) έδωσε κρυφά τα αρχεία της ομάδας μετάβασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τότε ειδικό σύμβουλο Ρόμπερτ Μιούλερ και το FBI το 2017, σύμφωνα με έκθεση δύο επιτροπών της Γερουσίας.

Εν τω μεταξύ, η GSA είχε αρνηθεί να δώσει στην ομάδα μετάβασης του Τραμπ αντίγραφα των δικών της αρχείων, σύμφωνα με την έκθεση (pdf).

Η GSA, η εκτελεστική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών στις ομάδες μετάβασης τόσο των υποψηφίων Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, συμφώνησε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ομάδα μετάβασης του Τραμπ. Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα αρχεία θεωρούνται ιδιωτική ιδιοκτησία της ομάδας μετάβασης και η GSA δεν θα κρατούσε αυτά τα αρχεία με το πέρας της μετάβασης.

Η έκθεση της πλειοψηφίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας και την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας δείχνει ότι αξιωματούχοι της GSA επικοινώνησαν προληπτικά με το FBI για να ρωτήσουν εάν έπρεπε να κρατήσουν τα αρχεία της ομάδας μετάβασης του Τραμπ στις 15 Φεβρουαρίου 2017, μετά την παραίτηση του Μάικλ Φλιν από σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Στη συνέχεια, η υπηρεσία αποφάσισε να κρατήσει όλα τα αρχεία της ομάδας μετάβασης του Τραμπ, αφού το FBI τους ζήτησε να κρατήσουν αρχεία που σχετίζονται με τον Φλιν.

Η «χάρη» που έκαναν αξιωματούχοι της GSA στο FBI να κρατήσουν τα αρχεία της ομάδας μετάβασης του Τραμπ έγινε αφού άρχισε η διαδικασία διαγραφής των αρχείων στις 26 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου.

Η διαδικασία διαγραφής σταμάτησε αργότερα.

Η GSA προέβη σε αυτήν την αυθαίρετη ενέργεια παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε επίσημο αίτημα διατήρησης έως τις 12 Ιουνίου 2017.

Η GSA αποφάσισε να μην ενημερώσει τον Λευκό Οίκο ή τον σύμβουλο της ομάδας μετάβασης του Τραμπ σχετικά με τη διατήρηση των αρχείων. Η υπηρεσία αρνήθηκε επίσης να σεβαστεί το αίτημα της ομάδας για πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία όταν της ζητήθηκε.

Τον Αύγουστο του 2017, η ομάδα του Μιούλερ ζήτησε και έλαβε τα αρχεία 13 υπαλλήλων της ομάδας μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων του τότε διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, του τότε συμβούλου εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Κιθ Κέλογκ και του γαμπρού του Τραμπ Τζάρεντ Κάσνερ.

Ο Μιούλερ πήρε τα αρχεία μέσω δύο επιστολών από τον βοηθό του πρώην διευθυντή του FBI Κέβιν Κλάινσμιθ, ο οποίος ομολόγησε τον Αύγουστο ότι παραποίησε ένα email ως μέρος της διαδικασίας για τη λήψη μυστικού εντάλματος δικαστηρίου για κατασκοπεία σε έναν πρώην σύμβουλο της εκστρατείας Τραμπ. Η ομάδα του Μιούλερ δεν εξέδωσε κλήτευση ή ένταλμα έρευνας και η GSA δεν έδωσε στην ομάδα μετάβασης την ευκαιρία να ελέγξει αυτά τα αρχεία.

Η έκθεση δεν αναφέρει ποιοί αξιωματούχοι της GSA ήρθαν σε επαφή με το FBI με δική τους πρωτοβουλία για να δώσουν τα αρχεία μετάβασης ύστερα από την παραίτηση Φλιν.

«Παίρνοντας υπόψη τους κύκλους ειδήσεων, η GSA αποφάσισε πως ήταν συνετό να ρωτήσουμε σχετικά με τη διατήρηση κατά τη διαδικασία διαγραφής, οπότε φτάσαμε στον [GSA] I [nspector] G [eneral], ο οποίος ήρθε σε επαφή με το FBI και το DOJ και πήρε το πράσινο φως για τη διατήρηση των αρχείων της GSA», ο Γενικός Σύμβουλος της GSA, Σεθ Γκρίνφελντ, συνόψισε τα γεγονότα στις 8 Ιουνίου 2017, μέσω email στον Lenny Loewentritt, τον τότε γενικό σύμβουλο της GSA.

Οι «κύκλοι ειδήσεων» αφορούσαν την παραίτηση Φλιν, σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή (OIG) της GSA, Εντ Μάρτιν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ντενίζ Τέρνερ Ροθ, διορισμένη από τον Ομπάμα, ήταν η επικεφαλής της GSA έως ότου ο Τίμοθι Χορν διορίστηκε ως αναπληρωτής διαχειριστής στις 20 Ιανουαρίου 2017 από τον Τραμπ. Ο Χορν υπηρέτησε έως ότου ορίστηκε άλλος από τον Τραμπ, ο Έμιλι Μέρφι, ως επικεφαλής της GAS στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Η έκθεση προσωπικού αναφέρει ότι η πρόσφατη ανακάλυψη της παραβίασης του Μνημονίου Συνεργασίας με την ομάδα μετάβασης του Τραμπ είναι ένα άλλο παράδειγμα της διαφορετικής μεταχείρισης που έλαβε η εκστρατεία και διοίκηση του Τραμπ από την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία.

«Ο σκοπός αυτής της έκθεσης προσωπικού είναι η διαφάνεια, για να δοθεί στο κοινό μια εξήγηση για το πώς ακριβώς η διαδικασία μετάβασης το 2016 ήταν διεφθαρμένη, έτσι ώστε να μην συμβεί ξανά», γράφει η έκθεση.

Η GSA και η εκστρατεία Τραμπ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Για να κλείσει πολλά «παραθυράκια» που σχετίζονται με τις υπηρεσίες της GSA για τις ομάδες μετάβασης, ο Τζόνσον εισήγαγε τον Προεδρικό Νόμο περί Ενίσχυσης της Μετάβασης του 2019 τον Φεβρουάριο. Ο νόμος ψηφίστηκε στο Κογκρέσο και επικυρώθηκε από τον Τραμπ ένα μήνα αργότερα.

Ο νέος νόμος απαιτεί από την GSA να κατευθύνει οποιαδήποτε έρευνα τρίτου ή νομική διαδικασία σχετικά με τα αρχεία μετάβασης σε εκπροσώπους που ορίζονται από τις προεδρικές ομάδες μετάβασης.

Μειώνει επίσης το διάστημα υπηρεσίας της GSA για τις ομάδες μετάβασης από 150 ημέρες σε 60.

Ακολουθήστε την Allen στο Twitter: @AllenZM

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε