Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Ένα πακέτο κατασχεμένης φεντανύλης στο δωμάτιο στοιχείων του τμήματος Σερίφη κομητείας Πάιναλ, Αριζ., 12 Νοεμβρίου 2019. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

Φεντανύλη εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πρωτόγνωρο επίπεδο

Το ποσό φεντανύλης που κατάσχεται ενώ περνά από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ εντός των 5 πρώτων μηνών του οικονομικού έτους 2021 είναι ήδη υψηλότερο από ολόκληρο το οικονομικό έτος 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά από την υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

Η CBP έχει κατασχέσει περισσότερα από 5.000 πάουντς (2.260 χγμ) φεντανύλης από την 1η Οκτωβρίου 2020, είπε ο μεταβατικός Επίτροπος της CBP Τρόυ Μίλλερ σε κλήση στις 10 Μαρτίου.

«Βλέπουμε μια δραματική αύξηση στην κατάσχεση φεντανύλης αυτό το οικονομικό έτος, περισσότερο από 360 τοις εκατό υψηλότερα από αυτήν την περίοδο πέρυσι», είπε ο Μίλλερ.

«Οι κατασχέσεις ναρκωτικών πανεθνικά έχουν αυξηθεί 50 τοις εκατό στον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο. Η κατάσχεση κοκαΐνης αυξήθηκε 13 τοις εκατό, κατασχέσεις μεταμφεταμίνης αυξήθηκαν 40 τοις εκατό, κατασχέσεις ηρωίνης αυξήθηκαν 48 τοις εκατό.»

Η φεντανύλη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές που ευθύνεται για το αυξανόμενο ποσοστό θανάτου λόγω υπερβολικής δόσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνήθως κατασκευάζεται στο Μεξικό χρησιμοποιώντας χημικά που δόθηκαν από την Κίνα. Αναμειγνύεται με άλλα ναρκωτικά για να αυξήσει την έντασή τους· επίσης, συμπιέζεται σε ψεύτικα παυσίπονα κοινώς γνωστά ως «μεξικανικά αναβολικά».

«Τα καρτέλ κυριαρχούν στην διανομή αυτού του δηλητηρίου και είναι πραγματικά, πραγματικά ανησυχητικό», είπε ο Ντέρεκ Μαλτς, πρώην επικεφαλής της ομάδας ειδικών αποστολών της DEA, στην Epoch Times.

«Εκτιμώ πως η κρίση θα συνεχιστεί με αυτόν τον εντεινόμενο τρόπο. Και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, είναι πραγματικά λυπηρό, επειδή επικοινωνούσα με πολλούς γονείς που έχασαν τα νεαρά παιδιά τους, ειδικά λόγω των ψεύτικων χαπιών. Και όλα έρχονται από το Μεξικό.»

Οι θάνατοι υπερβολικής δόσης από συνθετικά οπιοειδή (εκτός μεθαδόνης) μεταξύ 2005 και 2018. (Αναφορά 2018 της DEA)

 

Το τμήμα συνοριοφυλακής Ρίο Γκράντε επιβλέπει μια λωρίδα 68 μιλίων διεθνών συνόρων στο νότιο Τέξας. Βρίσκεται εντός του τομέα της κοιλάδας Ρίο Γκράντε και το 2019 ήταν το πιο πολυάσχολο από τα 135 τμήματα του έθνους σε κατασχέσεις ναρκωτικών και το δεύτερο σε συλλήψεις παράνομων μεταναστών.

Ο τότε υποδιευθυντής Συνοριοφυλακής για τον τομέα της κοιλάδας Ρίο Γκράντε, Ραούλ Ορτίς, είπε τον Μάρτιο του 2019: «Πιθανότατα δεν σταματάμε ούτε το 10 τοις εκατό από αυτό [ναρκωτικά].»

Ειδικοί για θέματα των συνόρων έχουν πει ότι πιθανώς οι κατασχέσεις νακρωτικών της Συνοριοφυλακής θα μειωθούν όταν η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται – οι αστυνομικοί θα είναι απασχολημένοι με μεγάλες ομάδες ανθρώπων αντί να σταματούν ναρκωτικά. Τα σημεία ελέγχου της Συνοριοφυλακής επί της κεντρικής οδικής αρτηρίας επίσης κλείνουν σε πολλές περιοχές καθώς αστυνομικοί στέλνονται στα σύνορα να βοηθήσουν με την επεξεργασία των αυξανόμενων αριθμών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει ότι δεν υπάρχει κρίση στα σύνορα και προτρέπει τους εν δυνάμει μετανάστες να μην έρχονται παράνομα. Αλλά οι τελευταίοι αριθμοί παράνομης διάσχισης των συνόρων δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο υπήρξε ένα μέγιστο 14 μηνών με περισσότερες από 100.000 συλλήψεις από την Συνοριοφυλακή.

Ο πρόεδρος του Μεξικού εξέφρασε ανησυχία ότι τα μέτρα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση και την διακίνηση ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τον βλέπουν ως τον πρόεδρο των μεταναστών, και πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε για τον Μπάιντεν ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λοπές Ομπραντόρ, την μέρα μετά την εξ αποστάσεως συνεδρίαση με τον Αμερικανό ομόλογό του την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μαλτς είπε: «η αντίληψη είναι πραγματικότητα. Οι άνθρωποι ανά τον κόσμο βλέπουν τον Μπάιντεν ως έναν μαλακό στην μετανάστευση.»

«Τα ανοιχτά σύνορα είναι μια καταστροφή. Απλώς αυξάνει την ικανότητα [των καρτέλ] να περνούν τα ναρκωτικά ελεύθερα από τα σύνορα της Αμερικής», είπε.

«Επίσης, το πιο σημαντικό, τους επιτρέπει να έχουν τους πράκτορές τους για συντονισμό και έλεγχο μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δημιουργούν τις αποθήκες, τα κέντρα διανομής, τα σημεία συλλογής χρημάτων, έτσι έχουν πολλούς ανθρώπους στην Αμερική που μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα ανά την χώρα.»

Περιοχές επιρροής μεγάλων μεξικανικών καρτέλ μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Αναφορά DEA 2021)

 

Τα καρτέλ ελέγχουν την νότια πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και οποιοσδήποτε τα διασχίζει παράνομα πρέπει να τους πληρώσει. Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις αμοιβές παράνομης διάσχισης και γίνονται υπηρέτες των καρτέλ μόλις φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλοι βλέπουν ότι είναι περισσότερο κερδοφόρο να εμπλακούν σε διεθνές έγκλημα αντί να βρουν μια δουλειά σε ένα εστιατόριο φαστ-φουντ, για παράδειγμα, είπε ο Μαλτς.

«Αυτό δεν άρχισε υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν άρχισε υπό Μπαράκ Ομπάμα. Δεν άρχισε υπό Τζορτζ Μπους. Αυτή η κρίση ναρκωτικών αυξάνεται για χρόνια», είπε.

«Αλλά το κάνουν σε επίπεδα που δεν έχουμε ποτέ δει στην ιστορία της χώρας.»

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε