Παρασκευή, 13 Σεπ, 2024
Ευρωπαϊκή Ένωση και Φιλιππίνες αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους μέσα από μια φιλόδοξη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, την ασφάλεια και τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Φον ντερ Λάιεν: Έτοιμη η ΕΕ να συνεργαστεί με τις Φιλιππίνες για τη θαλάσσια ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Φιλιππίνες στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και να υποστηρίξει την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου του 2016 για τη διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάν Μάρκος τον Νεότερο στη Μανίλα τη Δευτέρα και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με το κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας στον τομέα του εμπορίου, των κρίσιμων πρώτων υλών και της ασφάλειας.

Η συνεργασία ΕΕ-Φιλιππίνων στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και την αξιολόγηση απειλών, δήλωσε η πρόεδρος, τονίζοντας την προθυμία της ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητα της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων.

«Το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει. Είναι ασταθές. Είναι πιο απειλητικό. Οι αυταρχικοί ηγέτες δείχνουν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν πράξη τις απειλές τους», ανέφερε η κα φον ντερ Λάιεν σε δήλωση Τύπου.

Η κα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε επίσης τη θέση της ΕΕ σχετικά με το Διαιτητικό Δικαστήριο του 2016 που ακύρωσε τις εκτεταμένες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λέγοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι «νομικά δεσμευτική» και «παρέχει τη βάση» για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών.

Εξέφρασε την ανησυχία της για τις αυξανόμενες εντάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου το κινεζικό καθεστώς αυξάνει την παρουσία του μέσω στρατιωτικών αναπτύξεων, τεχνητών νησιών και παράνομης αλιείας.

«Η παράνομη χρήση δύναμης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή – ούτε στην Ουκρανία ούτε στον Ινδο-Ειρηνικό. Η ασφάλεια στην Ευρώπη και η ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό είναι αδιαίρετες. Οι παραβιάσεις της έννομης τάξης σε έναν κόσμο όπου τα πάντα συνδέονται, μας επηρεάζουν όλους», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο διεκδικεί μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως δικό του έδαφος στο πλαίσιο της λεγόμενης γραμμής των εννέα γραμμών. Το Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε υπέρ της νομικής δράσης που ανέλαβαν οι Φιλιππίνες το 2016, αν και η απόφασή του είχε ελάχιστο έως καθόλου αντίκτυπο στις ενέργειες του κινεζικού καθεστώτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Γαλλία έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με αναφορές για πλοία της ακτοφυλακής των Φιλιππινών που «ακολουθούνται, παρενοχλούνται και παρεμποδίζονται» από κινεζικά σκάφη εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) των Φιλιππινών.

A Chinese coast guard ship patrols Scarborough Shoal in the South China Sea on Oct. 6, 2022. (STR/AFP via Getty Images)
Ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής περιπολεί στο Scarborough Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις 6 Οκτωβρίου 2022. (STR/AFP via Getty Images)

 

Ωστόσο, το Πεκίνο απέρριψε κάθε αξίωση ή ενέργεια με βάση την απόφαση του 2016 και υποστήριξε ότι η απόφαση «παραβιάζει σοβαρά» τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

«Η απόφαση είναι παράνομη, άκυρη και ακυρωτική. Η Κίνα δεν την αποδέχεται και δεν την αναγνωρίζει και δεν θα δεχθεί ποτέ καμία αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτής της απόφασης», δήλωσε η κινεζική πρεσβεία στις Φιλιππίνες στις 12 Ιουλίου, την έβδομη επέτειο της διαιτησίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι έχουν επίσης συγκρουστεί με το κινεζικό καθεστώς για τις διεκδικήσεις του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Φιλιππίνες θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Στη δεύτερη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στις 24 Ιουλίου, ο κος Μάρκος δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππινών και διαβεβαίωσε τους Φιλιππινέζους ότι η κυβέρνησή του δεν θα αφήσει τη χώρα να «χάσει κανένα από τα εδάφη της».

«Θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα διαφυλάξουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, υπερασπιζόμενοι τη διεθνή έννομη τάξη», δήλωσε ο κος Μάρκος στην ομιλία του.

Ο κος Μάρκος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο, έχει εγκαταλείψει τη φιλοκινεζική στάση του προκατόχου του Ροντρίγκο Ντουτέρτε και καλλιεργεί τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μοναδικό σύμμαχο βάσει συνθήκης των Φιλιππινών στον Ινδο-Ειρηνικό.

Υπό την ηγεσία του, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αυξημένη πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππινών και οι κοινές περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας -την οποία η Μανίλα αποκαλεί Δυτική Θάλασσα των Φιλιππινών- επαναλήφθηκαν.

Στις 3 Μαΐου, οι Φιλιππίνες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσπισαν τις Διμερείς Αμυντικές Κατευθυντήριες Γραμμές, οι οποίες δηλώνουν ότι οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση εναντίον δημόσιων πλοίων, αεροσκαφών ή ενόπλων δυνάμεων στον Ειρηνικό και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιήσει τη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων του 1951.

Της Aldgra Fredly

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε