Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Άνθρωποι παρευρίσκονται σε κηδεία για όσους σκοτώθηκαν από ύποπτους μαχητές της Μπόκο Χαράμ στο Ζααμπαρμάρ της Νιγηρίας, στις 29 Νοεμβρίου 2020. (Jossy Ola/AP Photo)

Φόβοι για λαϊκό πραξικόπημα καθώς η τρομοκρατική συμμαχία πολιορκεί την πρωτεύουσα της Νιγηρίας

ΤΖΟΣ, Νιγηρία – Τραυματισμένοι πολίτες στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Νιγηρίας, την Αμπούτζα, βρίσκονται στα πρόθυρα μιας εξέγερσης των πολιτών, σύμφωνα με έναν σύμβουλο άμυνας που έχει εργαστεί για τον νιγηριανό στρατό.

Ο Ντέιβιντ Ότο, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Λονδίνο, δηλώνει στην Epoch Times ότι μια σειρά από εντυπωσιακά χτυπήματα με σφυριά από έναν συνασπισμό τζιχαντιστών ανταρτών και ληστών ήταν μια επωφελής εξέλιξη και για τους δύο.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από έναν συνασπισμό τζιχαντιστών και ληστών για διαφορετικά αποτελέσματα – ενώ οι ληστές επωφελούνται από τα λάφυρα της εξαπόλυσης επιθέσεων, οι τζιχαντιστές του ISWAP φεύγουν με τις λευκές και μαύρες σημαίες τους υψωμένες ψηλά για να καταδείξουν την υπαρξιακή απειλή τους για τη Νιγηρία και την περιοχή γενικότερα».

«Είναι ένα ξεκάθαρο κέρδος και για τις δύο πλευρές», έγραψε ο Ότο σε ένα κείμενο.

Ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας υποστράτηγος Λέο Ιραμπόρ (Α) επιθεωρεί τους στρατιώτες που στέκονται σε στάση προσοχής κατά τη διάρκεια τιμητικής φρουράς στο Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας, στις 31 Ιανουαρίου 2021. (Audu Marte/AFP via Getty Images)

 

«Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να ξεγελιέται από τις θανατηφόρες δραστηριότητες αυτού του συνασπισμού εγκληματιών και τρομοκρατών, ο φόβος θα μπορούσε να οδηγήσει τον λαό να βγει στους δρόμους και να ξεσηκωθεί εναντίον της κυβέρνησης – αναγκάζοντας τον να ακολουθήσει ένα σενάριο που είδαμε πρόσφατα στη Σρι Λάνκα, όπου ο πρόεδρος αναγκάστηκε να φύγει και στη συνέχεια να παραιτηθεί από την εξουσία», σύμφωνα με τον Ότο.

Άγνωστος αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκε σε νυχτερινή επίθεση στις 28 Ιουλίου σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου κοντά στο Ζούμα Ροκ, κοντά στα σύνορα μεταξύ της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας και της γειτονικής πολιτείας Νίγηρας, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα, εκατοντάδες καλά οργανωμένοι τρομοκράτες έστησαν ενέδρα σε μονάδα της επίλεκτης «Ταξιαρχίας των Φρουρών», σκοτώνοντας τρεις αξιωματικούς και πέντε στρατιώτες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσει τα δημόσια σχολεία και να μεταφέρει τα φοιτητικά σώματα των κολεγίων σε άλλους χώρους.

Δεκάδες νιγηριανά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών κύρους, όπως το Punch, έχουν χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του προέδρου Μοχαμαντού Μπουχάρι «ακυβέρνητη» και κινδυνεύει με ταχεία κατάληψη από διάφορους τζιχαντιστικούς στρατούς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε όλες τις αρχές στις 25 Ιουλίου να αναμένουν «συντονισμένες επιθέσεις σε τμήματα της χώρας».

«Έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι η Μπόκο Χαράμ και οι τρομοκρατικές ομάδες ISWAP έχουν κινητοποιήσει μαχητές και όπλα μεγάλου διαμετρήματος, ιδίως εκτοξευτές ρουκετών, αντιαεροπορικά όπλα και πολυβόλα γενικής χρήσης, τα οποία σκοπεύουν να αναπτύξουν για την επίθεση στην πολιτεία Κατσίνα», σύμφωνα με το υπόμνημα που εστάλη με το όνομα του Ντι Ντι Μουνγκάντι, διευθυντή του Σώματος Ασφαλείας και Πολιτικής Άμυνας της Νιγηρίας (Nigeria Security and Civil Defense Corps-NSCDC).

«Σε μια άλλη εξέλιξη, δύο ξεχωριστές συμμορίες ληστών σχεδιάζουν συντονισμένες επιθέσεις στις βορειοδυτικές, βόρειες κεντρικές και νοτιοδυτικές [περιοχές] αντίστοιχα», συνέχισε ο διευθυντής Μουνγκάντι.

Το σημείο καμπής μπορεί να ήταν μια μαζική απόδραση από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Κούτζε στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με τον σύμβουλο Ότο.

Ο Ντέιβιντ Ότο, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Δυτικής Αφρικής με έδρα το Λονδίνο. (Με την ευγενική χορηγία του David Otto)”

 

«Ο ύποπτος εγκέφαλος της απόδρασης από τη φυλακή Κούτζε -ο φυλακισμένος Μοχάμεντ Σάνι, γνωστός ως αρχηγός ληστών, και ο σωματοφύλακάς του Μπακούρα -γνωστός ως συνδεόμενος με τρομοκράτες- έχουν σφυρηλατήσει μια θανάσιμη συμμαχία που εξαπλώνει τον τρόμο κοντά στους διαδρόμους της εξουσίας στη Νιγηρία», σύμφωνα με τον Ότο.

«Εάν δεν αναπτυχθούν γρήγορα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των εξεγέρσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας με τη βοήθεια ενός άγρυπνου πληθυσμού για την αποτροπή των συνεχιζόμενων προγραμματισμένων επιθέσεων, είναι αναπόφευκτο ότι το ISWAP θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις υψηλού αντίκτυπου εναντίον μαλακών και σκληρών στόχων στον άξονα της Ομοσπονδιακής Επικράτειας της Πρωτεύουσας (Federal Capital Territory- FCT) και γύρω από αυτόν», πρόσθεσε ο Ότο.

Εξοργισμένοι από την αδύναμη αντιμετώπιση των απειλών, περισσότεροι από 80 Νιγηριανοί γερουσιαστές έχουν ξεκινήσει μια κίνηση για την παραπομπή του Μπουχάρι.

«Η επόμενη γραμμή δράσης μας είναι να τον παραπέμψουμε σε δίκη», δήλωσε ο ίδιος, επικεφαλής μιας ομάδας γερουσιαστών της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από μια συνεδρίαση μετά την προσπάθεια του προέδρου της Γερουσίας Άχμεντ Λαουάν να σταματήσει τις εκκλήσεις για παραπομπή.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Νιγηρία, ακόμη και στην Αμπούτζα. Πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα και αποχωρήσαμε από την αίθουσα, διότι δώσαμε στον πρόεδρο έξι εβδομάδες για να λύσει το ζήτημα ή τον καθαιρούμε», δήλωσε ο Αντούντα.

Ένας ληστής χτυπάει απαχθέντες φοιτητές στη βορειοδυτική Νιγηρία, σε βίντεο που κυκλοφόρησαν οι απαγωγείς στις 12 Μαρτίου 2021. (στιγμιότυπο οθόνης μέσω Youtube)

 

Το σύνολο των 350 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας κινήθηκε επίσης προς την κατεύθυνση της παραπομπής, σύμφωνα με τον βουλευτή Γιακούμπου Ουμάρ Μπαρντέ.

«Ο πρόεδρός μας είναι πάρα πολύ απρόσεκτος. Δεν τον νοιάζει. Δεν είναι κατάλληλος για αρχιστράτηγος», δήλωσε ο Μπαρντέ σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Epoch Times.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση αυτών των τρομοκρατών», είπε, σημειώνοντας ότι η παραπομπή του Μπουχάρι έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.

«Πριν από δύο χρόνια, ζήτησα την παραίτηση του προέδρου όταν απήχθησαν φοιτητές του κολεγίου Bethel».

«Κάποιοι συνάδελφοί μου νόμιζαν ότι ήμουν τρελός, αλλά τώρα επηρεάζονται περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και οι νομοθέτες αρχίζουν να μιλούν με μια φωνή, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κόμματος APC (All Progressives Congress)», δήλωσε ο Μπαρντέ, ο οποίος εκπροσωπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την εκλογική περιφέρεια Κατζούρου στην πολιτεία Καντούνα.

Οι νομοθέτες προσπαθούν να αποτρέψουν μια εθνική διαμαρτυρία παρόμοια με εκείνη της Σρι Λάνκα, δήλωσε ο Ντατσούνγκ Μούσα Μπάγκος, ένας άλλος εκπρόσωπος από την πολιτεία Πλατό.

«Δεν θα θέλαμε να περιμένουμε να βαρεθούν οι πολίτες και να αρχίσουν να διαμαρτύρονται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπειρία της Σρι Λάνκα», δήλωσε στην Epoch Times σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχάμαντου Μπουχάρι μιλάει στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην έδρα του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη. (John Angelillo/Getty Images)

 

«Αυτό που ξέρω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την κοινοβουλευτική εξουσία για να απομακρύνουμε νόμιμα τον πρόεδρο. Αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που μας εξουσιοδοτεί το σύνταγμα να κάνουμε, τότε αυτό θα συμβεί», είπε.

«Η Νιγηρία βρίσκεται σε κίνδυνο», σύμφωνα με τον Κάιλ Αμπτς, εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής για τη Νιγηρία (International Committee on Nigeria-ICON).

«Υπάρχουν καθημερινές επιθέσεις τόσο από τους τρομοκράτες του ISWAP όσο και από τους μαχητές Φουλάνι, μαζί με εβδομαδιαίες απαγωγές και μια μηνιαία αύξηση των θανάτων -από τον Ιανουάριο του 2022 υπολογίζεται ότι 3.000 αθώοι άνθρωποι έχουν πεθάνει, εκατοντάδες παραμένουν σε αιχμαλωσία και χιλιάδες εκτοπισμένοι- και εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο», έστειλε ο Αμπτς μήνυμα στην Epoch Times στο τέλος μιας περιοδείας δύο εβδομάδων σε διάφορα κράτη της Δυτικής Αφρικής.

Και συνέχισε: «Εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και επικείμενων προεδρικών εκλογών, αυξάνονται οι ανησυχίες για πραξικόπημα», είπε.

Ο Αμπτς προειδοποίησε ότι οι εξωδικαστικές δολοφονίες, τις οποίες η οργάνωσή του έχει αποκαλέσει γενοκτονία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Μέση Ζώνη της χώρας.

«Η ICON συνεχίζει να εργάζεται επί τόπου στη Νιγηρία για να καταγράφει και να αναφέρει τις θηριωδίες και πρόσφατα υπέβαλε «επείγουσα έκκληση» σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις στην περιοχή της Μέσης Ζώνης της Νιγηρίας», στον ειδικό εισηγητή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Η ICON ζητάει έντονα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ακούσει περισσότερους Νιγηριανούς πολίτες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δράμα τους», έγραψε ο Αμπτς.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ [των ΗΠΑ] δεν έχει πλήρη εικόνα της εθνοθρησκευτικής κρίσης της Νιγηρίας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε