Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Τζούλιαν Ασάνζ (φωτ. Νορβηγία 2010)

«Φτάνει πια», λέει ο Αυστραλός πρωθυπουργός για τη φυλάκιση του Ασάνζ

Ο Άντονι Αλμπανέζι, πρωθυπουργός της Αυστραλίας, πιστεύει ότι η παρατεινόμενη κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks και Αυστραλού υπήκοου, είναι «απογοητευτική» και χωρίς «κανένα όφελος» και καλεί να επανεξεταστεί η υπόθεσή του.

Ο κ. Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, αφότου η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βγάζοντάς τον βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τέσσερα χρόνια.

Έκτοτε συνεχίζει τη μαραθώνια δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάνζ, 51 ετών, για «συνωμοσία» μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, που είχε σκοπό την αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Νομίζω ότι η υπόθεση του Ασάνζ πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα του τι συνέβη, ποιες είναι οι κατηγορίες, του εάν και κατά πόσον το χρονικό διάστημα [της φυλάκισης] που έχει εκτίσει ήδη πρακτικά υπερβαίνει το διάστημα [της ποινής] που θα ήταν δικαιολογημένο να του επιβληθεί εάν αποδεικνυόταν πως οι κατηγορίες εις βάρος του ευσταθούν», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αυστραλίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Όμως, όταν στην Αυστραλία βλέπουμε (…) πως το πρόσωπο που έδωσε τα έγγραφα [η Τσέλσι Μάνινγκ] είναι ελεύθερο, αφού εξέτισε κάποιο καιρό στη φυλακή (…) συμπεραίνουμε πως εδώ έχουμε διαφορετική μεταχείριση».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας πρόσθεσε πως, αν και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί πως υπήρχαν «ζητήματα» με τη δραστηριότητα του κ. Ασάνζ, «φτάνει πια»: «Δεν έχει κανένα όφελος η συνεχιζόμενη φυλάκισή του».

Ο κ. Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Απρίλιο του 2019· παρέμεινε αποκλεισμένος εκεί για επτά χρόνια, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές, που είχαν προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος εις βάρος του λόγω κατηγοριών στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση, που αργότερα μπήκαν στο αρχείο. Ο ίδιος διέψευδε τις κατηγορίες, στις οποίες δεν έβλεπε παρά ένα πρόσχημα για την έκδοσή του στη Σουηδία και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου θα δικαζόταν για «κατασκοπεία».

Η σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία έγινε αφότου η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει η προκάτοχή της.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε