Κυριακή, 19 Οκτ, 2025
Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Δημοκρατική Κίνηση και πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϋρού (α) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν (δ), στο παλάτι τ ων Ηλυσίων. Παρίσι, 21 Ιουνίου 2022. ( Ludovic Marin/Pool photo μέσω AP)

Γαλλία: Με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας επί θύραις, οι πολιτικές διαβουλεύσεις εντείνονται

Με πιθανότερο ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, να μην λάβει σε πέντε ημέρες την ψήφο εμπιστοσύνης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μετά το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026 που παρουσίασε, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϋρού συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποια από τα μέτρα λιτότητας που πρότεινε, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για δημοσιονομική εξυγίανση, είναι διαπραγματεύσιμα, αρχής γενομένης από το ζήτημα της κατάργησης των δύο επισήμων αργιών του γαλλικού κράτους.

Στόχος του Φρανσουά Μπαϋρού είναι να πείσει τα κόμματα της κεντροαριστεράς, και πρωτίστως το Σοσιαλιστικό κόμμα, να υπαναχωρήσουν από τη διακηρυγμένη πρόθεση τους να μην του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας τη Γαλλία σε νέα κυβερνητική κρίση.

Μιλώντας σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση απίστευτης αποδυνάμωσης», ότι το δημόσιο χρέος είναι «μία αιμορραγία», ενώ χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνο» το ενδεχόμενο να αποφασίσει ο πρόεδρος Μακρόν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και να προκηρύξει εκ νέου βουλευτικές εκλογές, όπως έπραξε το 2022 και το 2024.

Με δεδομένη και τη χθεσινή παραίνεση του Γάλλου προέδρου προς τον πρωθυπουργό Μπαϋρού να προσπαθήσει «να συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές», η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του τελευταίου με την ηγεσία του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος έχει ιδιαίτερη σημασία, στο βαθμό που η ψήφος των σοσιαλιστών βουλευτών είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Θέτει, ωστόσο, ορισμένα προαπαιτούμενα όπως το να αναλάβει την πρωθυπουργία, να εφαρμοστεί το εναλλακτικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που πρότεινε στις 30 Αυγούστου, κ.ά.

Αντίθετο στην ικανοποίηση των σοσιαλιστικών προϋποθέσεων έχει δηλώσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που συμμετέχει σήμερα στη γαλλική κυβέρνηση, και του οποίου οι ψήφοι είναι επίσης απαραίτητοι για τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ειδικότερα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θεωρεί ότι το 2026 το γαλλικό κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα εκτιμά ότι η εξοικονόμηση θα πρέπει να είναι μικρότερη των 30 δισ. ευρώ. Επίσης, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δηλώνει αντίθετο στην πρόταση των Γάλλων σοσιαλιστών για την επιβολή ειδικού φόρου επί των περιουσιών άνω των 100 εκατομυρίων ευρώ στην Γαλλία.

Τέλος, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με την παράταξη Μακρόν έχουν τοποθετηθεί ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες, για την εκλογή νέας Εθνοσυνέλευσης η πρώτη και νέου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ο δεύτερος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε