Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Μια ομάδα Γάλλων νομοθετών φτάνει στο αεροδρόμιο της Ταογιουάν, στη βόρεια Ταϊβάν, στις 15 Δεκεμβρίου 2021. (Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν μέσω AP)

Γάλλοι βουλευτές επισκέφτηκαν την Ταϊβάν εν μέσω εντάσεων με την Κίνα

ΤΑΪΠΕΙ, ΤΑΪΒΑΝ-Μια ομάδα έξι Γάλλων βουλευτών έφθασε στην Ταϊβάν για πενθήμερη επίσκεψη την Τετάρτη, σε συνέχεια ενός παρόμοιου ταξιδιού με επικεφαλής μια ομάδα Γάλλων βουλευτών τον Οκτώβριο, το οποίο το κινεζικό καθεστώς προσπάθησε να αποθαρρύνει.

Ο Φρανσουά Ντε Ρουζί, επικεφαλής της ομάδας φιλίας με την Ταϊβάν στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, ηγείται της επίσκεψης των εκπροσώπων, η οποία θα περιλαμβάνει συναντήσεις με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Επιθυμούμε να γνωρίζουμε για όλες τις διαστάσεις των σχέσεων μεταξύ της Ταϊβάν, της ΕΕ και της Γαλλίας για την οικονομία και τον πολιτισμό και για όλα τα ζητήματα που διακυβεύονται για τις χώρες μας», δήλωσε ο Ντε Ρουζί στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο.

Τον Οκτώβριο, μια άλλη ομάδα Γάλλων νομοθετών με επικεφαλής τον γερουσιαστή Αλέν Ρισάρ συναντήθηκε με την Τσάι, με Ταϊβανέζους αξιωματούχους της οικονομίας και της υγείας και με το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων. Η επίσκεψη αυτή ήταν μέρος των τακτικών κοινοβουλευτικών ανταλλαγών που συνεχίζονται εδώ και χρόνια.

Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς προσπάθησε να ματαιώσει την προηγούμενη επίσκεψη, με την πρεσβεία της στη Γαλλία να δηλώνει εκ των προτέρων ότι όχι μόνο θα έβλαπτε τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και θα υπονόμευε τις κινεζογαλλικές σχέσεις, αλλά θα επηρέαζε και τη «φήμη και τα συμφέροντα» της ίδιας της Γαλλίας.

Η Ταϊβάν είναι γεγονός ότι είναι ανεξάρτητη χώρα, με δικό της στρατό, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και σύνταγμα. Το κινεζικό καθεστώς διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της εθνικής του επικράτειας και λέει ότι η αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία δεν πρέπει να έχει επίσημες κυβερνητικές ανταλλαγές με άλλες χώρες. Η Ταϊβάν, ωστόσο, έχει εντείνει τις ανταλλαγές με χώρες που δεν την αναγνωρίζουν επίσημα ως χώρα. Η κινεζική πίεση έχει μειώσει τον αριθμό των διπλωματικών συμμάχων της Ταϊβάν σε μόλις 14.

Το κινεζικό καθεστώς έχει κατά καιρούς ξεσπάσει κατά των ευρωπαϊκών χωρών τις οποίες κατηγορεί ότι πλησιάζουν πολύ κοντά στην Ταϊβάν ή ότι καταπατούν άλλα θέματα που θεωρεί «βασικά συμφέροντα» της.

Το Πεκίνο προσπάθησε να τιμωρήσει τη Λιθουανία, η οποία όπως και η Γαλλία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού συμφώνησε να επιτρέψει στην Ταϊβάν να δημιουργήσει γραφείο εκπροσώπησης στην πρωτεύουσα Βίλνιους με το όνομα «Ταϊβάν» και όχι «Κινεζική Ταϊπέι», όπως προτιμά το Πεκίνο.

Το Πεκίνο επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στο κράτος της Βαλτικής και απείλησε τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται μαζί του. Απέσυρε επίσης τον πρεσβευτή του στο Βίλνιους και απέλασε τον Λιθουανό πρεσβευτή στο Πεκίνο.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πρεσβεία της στο Πεκίνο και απέσυρε τον τελευταίο διπλωμάτη της από την κινεζική πρωτεύουσα. Η Λιθουανία ήταν «έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Κίνα και να αποκαταστήσει τις λειτουργίες της πρεσβείας σε πλήρη έκταση μόλις επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», ανέφερε το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

Επιδεινώνονται οι σχέσεις – η Λιθουανία ανακαλεί διπλωμάτες από την Κίνα

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε