Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μιλάει στην Ουάσιγκτον στις 11 Μαΐου 2022. (Alex Wong/Getty Images)

Γενικός Εισαγγελέας της Λουιζιάνα: Ο Φάουτσι δεν μπορούσε να ανακαλέσει βασικές λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της κατάθεσης

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που τον ανέκριναν στις 23 Νοεμβρίου.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) από το 1984 και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξετάστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι και τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι Έρικ Σμιτ, αμφότεροι Ρεπουμπλικάνοι.

“Ήταν απίστευτο, κυριολεκτικά, ότι περάσαμε επτά ώρες με τον Δρ Φάουτσι – πρόκειται για έναν άνθρωπο που από μόνος του κατέστρεψε την οικονομία των ΗΠΑ βασιζόμενος στο ‘η επιστήμη, ακολουθήστε την επιστήμη’. Και κατά τη διάρκεια των επτά ωρών, ανακαλύψαμε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί σχεδόν τίποτα που να αφορά την αντίδρασή του στον COVID”, δήλωσε ο Λάντρι στους Epoch Times μετά την αποχώρησή του από την κατάθεση. “Απλώς είπε: ‘Δεν μπορώ να θυμηθώ, δεν το έχω δει αυτό. Και νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε αυτά τα έγγραφα σε ένα πλαίσιο”, πρόσθεσε ο Λάντρι.

“Ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που συμβουλεύει προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και παρόλα αυτά δεν μπορούσε να θυμηθεί πληροφορίες που έβγαλε, πληροφορίες που συζήτησε, συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε και αφορούσαν την αντίδραση του στην COVID-19”, πρόσθεσε αργότερα ο Λάντρι.

Ο Φάουτσι και το NIAID δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Λάντρι αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάθεση μέχρι να δημοσιοποιηθεί, κάτι που θα συμβεί σε μελλοντική ημερομηνία. Είπε όμως ότι οι αξιωματούχοι θα είναι σε θέση να πάρουν κάποια από αυτά που έμαθαν για να προωθήσουν την υπόθεσή τους.

Οι Λάντρι και Σμιτ μήνυσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Μάιο, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των πολιτών πιέζοντας μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να λογοκρίνουν το περιεχόμενο. Τα έγγραφα που προσκόμισε η κυβέρνηση σε απάντηση ενίσχυαν τους ισχυρισμούς. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τέρι Ντόουτι, ο διορισμένος από τον Τραμπ που επιβλέπει την υπόθεση, διέταξε πρόσφατα τον Φάουτσι και άλλους επτά αξιωματούχους να καταθέσουν ενόρκως σχετικά με τη γνώση τους για τη λογοκρισία.

Ο Ντόουτι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενάγοντες απέδειξαν ότι ο Φάουτσι “έχει προσωπική γνώση για το ζήτημα που αφορά τη λογοκρισία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σχετίζεται με την COVID-19 και τα παρεπόμενα ζητήματα της COVID-19”.

Παρόλο που ο Φάουτσι χαρακτηρίζεται ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος, η επιβάρυνση που συνεπάγεται η κατάθεσή του αντισταθμίζεται από την ανάγκη του δικαστηρίου για πληροφόρηση πριν από την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, δήλωσε ο Ντόουτι.

Την Τετάρτη ήταν η πρώτη φορά που ο Φάουτσι κατέθεσε ενόρκως για τις αλληλεπιδράσεις του με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πριν από την κατάθεση, ο Λάντρι ανέφερε σε δήλωσή του: “Όλοι μας αξίζουμε να μάθουμε πόσο εμπλέκεται ο Δρ Φάουτσι στη λογοκρισία του αμερικανικού λαού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID- αύριο, ελπίζω να το μάθω”.

“Θα ακολουθήσουμε τα στοιχεία όπου κι αν πάνε για να φτάσουμε στο τι ακριβώς συνέβη, για να φτάσουμε στο γεγονός ότι η κυβέρνησή μας χρησιμοποίησε ιδιωτικούς φορείς για να καταστείλει τον λόγο των Αμερικανών”, δήλωσε ο Λάντρι στους Epoch Times.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι (Κ) μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, στις 22 Ιανουαρίου 2020. (Drew Angerer/Getty Images)

 

Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον

Ο Τζένιν Γιούνες από τη New Civil Liberties Alliance, ένας άλλος δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες στην υπόθεση, δήλωσε ότι ο Φάουτσι ισχυρίστηκε ότι δεν ανησυχούσε για ένα έγγραφο ονόματι Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον.

Γραμμένο τον Οκτώβριο του 2020, το έγγραφο ζητούσε την εστιασμένη προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19, ενώ παράλληλα αμφισβητούσε τους σκληρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα παιδιά και σε άλλους που διατρέχουν μικρό κίνδυνο από την ασθένεια. Δύο από τους συντάκτες του, ο Δρ Τζέι Μπατατσάρια και ο Μάρτιν Κούλντορφ, είναι ενάγοντες στην υπόθεση.

“Έχω μια ιδιαίτερα πολυάσχολη καθημερινή δουλειά, διευθύνοντας ένα ινστιτούτο αξίας έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν έχω χρόνο να ανησυχώ για πράγματα όπως η Διακήρυξη του Γκρέιτ Μπάρινγκτον”, δήλωσε ο Φάουτσι, σύμφωνα με τον Γιούνες.

Ο Φάουτσι, ωστόσο, έχει μιλήσει πολλές φορές για τη Διακήρυξη.

Σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν αργότερα, ο Φάουτσι και ο Δρ Φράνσις Κόλινς, πρώην προϊστάμενος του Φάουτσι, επέκριναν αμφότεροι τη δήλωση. “Πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και καταστροφική δημοσιευμένη κατάρριψη των υποθέσεών της”, έγραψε ο Κόλινς, προτρέποντας τον Φάουτσι να του στείλει ένα άρθρο του περιοδικού Wired, για το οποίο υποστήριξε ότι “καταρρίπτει αυτή τη θεωρία”.

Σε ένα άλλο γράμμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των Epoch Times μέσω αιτήματος του νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, ο Φάουτσι είπε ότι η Διακήρυξη του θύμισε τον αρνητισμό κατά του AIDS.

Ο Φάουτσι μίλησε επίσης για τη Διακήρυξη δημοσίως, μεταξύ άλλων υπερασπιζόμενος την κριτική του κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον Μάιο.

“Τάχθηκα δημοσίως πολύ έντονα κατά της Διακήρυξης του Γκρέιτ Μπάρινγκτον”, έγραψε ο Φάουτσι στη Δρ Ντέμπορα Μπιρξ σε άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Άλλες καταθέσεις

Η κυβέρνηση προχώρησε στην παρεμπόδιση ορισμένων από τις καταθέσεις, αλλά όχι του Φάουτσι. Μόλις κέρδισε μια εντολή που μπλοκάρει τις καταθέσεις του γενικού χειρουργού Βίβεκ Μούρθι, της διευθύντριας της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών Τζεν Όστερλι και του Ρομπ Φλάχερτι, αναπληρωτή βοηθού του Μπάιντεν.

Παρόμοιες προσπάθειες να εμποδιστούν οι καταθέσεις της πρώην εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι και του αξιωματούχου του FBI Έλβις Τσαν απέβησαν άκαρπες.

Ο Τσαν έχει προγραμματιστεί να απαντήσει σε ερωτήσεις την επόμενη εβδομάδα. Η Ψάκι έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Τσαν συμμετείχε στην επικοινωνία με το Facebook, το LinkedIn και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τη συγκράτηση περιεχομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναπτύχθηκαν στην υπόθεση και τις δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει. Η Ψάκι δήλωσε δημοσίως, ενώ βρισκόταν ακόμη στον Λευκό Οίκο, ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να λάβουν μέτρα κατά της υποτιθέμενης παραπληροφόρησης.

Οι ενάγοντες έχουν ήδη καλέσει αρκετούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ντάνιελ Κίματζ, αξιωματούχου του Κέντρου Παγκόσμιας Δέσμευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το εν λόγω κέντρο συνεργάστηκε με την υπηρεσία του Easterly για τη δημιουργία ενός συνασπισμού μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με την ονομασία Election Integrity Partnership, ο οποίος πίεσε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν το περιεχόμενο.

Ο Κίματζ ήταν επίσης υπεύθυνος για συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε η λογοκρισία, με τον υπάλληλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σαμαρουντίν Στιούαρτ να ενεργεί κατ’ εντολή του, σύμφωνα με έγγραφα που προσκόμισε το LinkedIn.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου James Brady του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στις 27 Απριλίου 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

 

Αίτημα απόρριψης

Νωρίτερα την Τετάρτη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον Ντόουτι να απορρίψει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι οι ενάγοντες δεν έχουν αποδείξει ότι η κυβέρνηση προέβη σε εξαναγκασμό εναντίον των εταιρειών.

Ακόμα και αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι “προέτρεπαν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την παραπληροφόρηση, οι όποιες αποφάσεις για τη συγκράτηση του περιεχομένου που έλαβαν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ‘ανήκαν’ τελικά στις εταιρείες αυτές”, ανέφεραν οι δικηγόροι των ΗΠΑ.

“Ακόμα και εμφατικά αιτήματα ή έντονα διατυπωμένες προτροπές, βλέπε … (ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η αποτυχία να αναλάβουν δράση κατά της παραπληροφόρησης οδηγεί σε “δολοφονία ανθρώπων”), δεν ισοδυναμούν εύλογα με εξαναγκασμό”, πρόσθεσαν οι δικηγόροι.

Οι ενάγοντες ετοιμάζουν απάντηση στο αίτημα.

Και οι δύο πλευρές ετοιμάζουν επίσης υπομνήματα σχετικά με την απόφαση του Αμερικανικού Εφετείου που μπλόκαρε τις καταθέσεις των Μούρθι, Ίστερλι και Φλάχερτι.

Το εφετείο δήλωσε ότι ο Ντόουτι δεν είχε εξετάσει επαρκώς εάν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για την απόκτηση των ζητούμενων πληροφοριών, όπως η κατάθεση χαμηλόβαθμων αξιωματούχων ή η αναζήτηση γραπτών απαντήσεων από τους ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Ντόουτι διέταξε τους ενάγοντες να καταθέσουν σύντομη αναφορά έως τις 29 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου για να απαντήσει. Οι ενάγοντες μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την απάντηση έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε