Παρασκευή, 29 Σεπ, 2023
«Η φύση της εφαρμογής του TikTok και το περιεχόμενό του είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των νεότερων γενεών», δήλωσε σε επιστολή του ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζιμ Ρις.

Γερ. Ρις: «Το TikTok είναι ένα εργαλείο πλύσης εγκεφάλου» που στοχεύει τα παιδιά

Ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις (Jim Risch, Ρ-Άινταχο) ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ να εξηγήσει τι κάνει για να αποτρέψει την έκθεση των εφήβων χρηστών του TikTok στην προπαγάνδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και τις προβληματικές διαδικασίες δεδομένων της εφαρμογής.

Σε επιστολή της 31ης Ιουλίου (pdf) προς την πρόεδρο της Επιτροπής Λίνα Καν, ο Ρις, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε το υποστηριζόμενο από το Πεκίνο κοινωνικό δίκτυο ως «απολύτως ανησυχητικό» όσον αφορά τον αντίκτυπό του στην αμερικανική νεολαία.

«Δεδομένων των δεσμών του με το ΚΚΚ και του τρόπου με τον οποίο συλλέγει και ελέγχει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, το TikTok αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές για την υγεία, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα εκατομμυρίων Αμερικανών”, ανέφερε ο κος Ρις στην επιστολή του.

Έθεσε στην κα Καν μια σειρά από ερωτήσεις και ζήτησε «άμεση απάντηση” μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Ο νομοθέτης θέλει να μάθει ποια μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για να διασφαλίσει τα δεδομένα των παιδιών, πώς φροντίζει για την προστασία των παιδιών από τη δυνητικά επιβλαβή επίδραση των βίντεο και ποια μέτρα λαμβάνονται για να σταματήσει «η ανάπτυξη αλγορίθμων που προωθούν άμεσα την προπαγάνδα του ΚΚΚ.»

«Το TikTok είναι ένα εργαλείο πλύσης εγκεφάλου και η βάση χρηστών του αποτελείται από έναν από τους πιο ευαίσθητους και ευάλωτους πληθυσμούς: τα παιδιά», δήλωσε ο κος Ρις. «Η φύση της εφαρμογής του TikTok και το περιεχόμενό του είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των νεότερων γενεών.»

Η επιστολή έρχεται εν μέσω αυξημένου ελέγχου της εφαρμογής, η οποία ανήκει στον ψηφιακό κολοσσό ByteDance με έδρα το Πεκίνο και με στενούς δεσμούς με το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Μια μελέτη του Forbes που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι ορισμένες πληροφορίες στεγάζονταν εντός των συνόρων της Κίνας, παρά τις επανειλημμένες ένορκες διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της TikTok ότι τα δεδομένα των πελατών των ΗΠΑ διατηρούνταν εκτός Κίνας.

«Ενώ σχεδόν κάθε εταιρεία συλλέγει διάφορους τύπους δεδομένων, το μέγεθος του TikTok και η δυνατότητα του ΚΚΚ να αποκτήσει και να εκμεταλλευτεί αυτά τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή δημιουργούν πολλούς λόγους ανησυχίας», έγραψε ο Ρις στην επιστολή του.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του TikTok από τις αρχές του έτους, η εφαρμογή έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, δηλαδή λίγο λιγότερο από το μισό πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με την επιστολή του νομοθέτη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 45% των Αμερικανών χρησιμοποιεί την εφαρμογή, περίπου τρεις στους πέντε πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Κάθε εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να καθορίσει ποιο περιεχόμενο είναι ορατό στους χρήστες, αλλά η χρήση του TikTok ενέχει ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους. Η εταιρεία λογοκρίνει θέματα που θεωρούνται από το ΚΚΚ ως πολιτικά ευαίσθητα, αρνούμενη στους Αμερικανούς πολίτες την πρόσβαση σε πλήρη ενημέρωση», αναφέρεται στην επιστολή. «Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι υπάλληλοι της ByteDance στην Κίνα και οι αξιωματούχοι του ΚΚΚ έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok, όπως γνωρίζουμε από πολλούς πληροφοριοδότες.»

Η επιστολή του κου Ρις προειδοποιούσε επίσης για την επιρροή που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή στους Αμερικανούς, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το περιεχόμενο θα μπορούσε να κάνει τους Αμερικανούς ευάλωτους σε κινεζική χειραγώγηση και προπαγάνδα, όπως είχε επισημάνει και ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι για την πιθανότητα χρήσης της εφαρμογής για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας του ΚΚΚ.

Άλλες ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή

Ορισμένοι γερουσιαστές ανησυχούν ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο θα κατακλύσει την αμερικανική αγορά με τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της λόγω της νέας πλατφόρμας αγορών του TikTok. Η ByteDance φημολογείται ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα τον Αύγουστο για την ανάπτυξη της παρουσίας του ηλεκτρονικού εμπορίου του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι το TikTok ελπίζει να ανταγωνιστεί τις Temu και Shein, δύο άλλες κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είχαν τεράστια επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, πουλώντας προϊόντα που δημιουργήθηκαν στην Κίνα απευθείας στους πελάτες, σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Το TikTok θα ακολουθήσει τον δρόμο των Shein και Temu. Δηλαδή, θα κατακλύσει την αμερικανική αγορά με προϊόντα κατασκευασμένα από σκλάβους, παρακάμπτοντας τον νόμο περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων και διατηρώντας τις αποστολές κάτω από το ελάχιστο όριο των 800 δολαρίων για τελωνειακό έλεγχο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (R-Fla.) στην Epoch Times.

«Αυτό θα υπονομεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, διότι ποιος μπορεί να ανταγωνιστεί την ουσιαστικά απλήρωτη εργασία των σκλάβων και την αφορολόγητη είσοδο; Ακόμα χειρότερα, θα καταστήσει τους Αμερικανούς πολίτες συνένοχους στη γενοκτονία που διαπράττει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στη Σιντζιάνγκ.»

Ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή από συσκευές που έχουν εκδοθεί ή ανήκουν στο κράτος, κάτι που προσπαθεί να πετύχει και το νομοσχέδιο 74 της Γερουσίας της Καλιφόρνια.

Σχεδόν 20 πολιτείες της Ένωσης έχουν είτε απαγορεύσει είτε θέσει κάποιου είδους περιορισμό στη χρήση της εφαρμογής για συσκευές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο για την πιθανή εκμετάλλευση του TikTok από τον κο Ρέι.

Η Μοντάνα προχώρησε ακόμη περισσότερο, ψηφίζοντας νόμο για την πλήρη απαγόρευση του TikTok από τον Ιανουάριο του 2024. Η νομοθεσία απαγορεύει στις εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google, να επιτρέπουν στους ανθρώπους εντός της πολιτείας να κατεβάζουν το TikTok μέσω των καταστημάτων εφαρμογών τους.

Της Savannah Hulsey Pointer

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε