Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάσταση στην αγορά εργασίας εν μέσω της πανδημίας COVID-19, στο Βερολίνο, Γερμανία στις 31 Μαρτίου 2021. (Hannibal Hanschke/Reuters)

Γερμανία: Δεν επιτρέπεται στους εργοδότες να ζητούν την κατάσταση εμβολιασμού των εργαζομένων, λέει ο υπουργός Εργασίας

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε μια πρόταση την Τετάρτη που θα έδινε στους εργοδότες το δικαίωμα να μάθουν εάν οι υπάλληλοί τους είναι εμβολιασμένοι κατά του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Ο Χουμπέρτους Χάιλ, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Γερμανία έχει αυστηρούς νόμους περί απορρήτου και οι εργοδότες δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να δείξουν τέτοιου είδους πληροφορίες, αν και συμφώνησε ότι απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις για χώρους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού του ΚΚΚ, όπως νοσοκομεία ή φυλακές.

«Πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με το κράτος δικαίου. Η δράση βάσει του κράτους δικαίου σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν δικαιούται πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα υγείας… [και] επίσης δεν επιτρέπεται να εξετάζει τα ιατρικά αρχεία ενός εργαζομένου, επειδή πρόκειται για πολύ προσωπικά δεδομένα», είπε ο Χάιλ στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD, ανέφερε η RT.

Όσον αφορά τους χώρους που «διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», είναι πιθανό ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν, στο μέλλον, ότι είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν βρεθεί πρόσφατα αρνητικοί είτε έχουν αναρρώσει από τον ιό του ΚΚΚ, αν και δεν έχει ψηφιστεί ακόμη τέτοιος νόμος.

Ωστόσο, εξαιρέσεις από τους γερμανικούς νόμους περί απορρήτου έγιναν τον Αύγουστο για να επιτρέψουν την επαναλειτουργία των εστιατορίων, με το προσωπικό και τους πελάτες να απαιτούνται να δείξουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή ότι πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί.

Τα σχόλια του Χάιλ συνέπεσαν με τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες πρέπει να προσφέρουν ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν. Οι εταιρείες που θα ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη την κατάσταση εμβολιασμού του προσωπικού τους εάν το γνώριζαν.

Η Κριστίν Λάμπρεχτ, υπουργός Δικαιοσύνης και προστασίας των καταναλωτών, δήλωσε στην ομάδα μέσων ενημέρωσης Funke ότι οι πληροφορίες για την υγεία των ανθρώπων είναι προσωπικές και ευαίσθητες, αλλά συμφώνησε ότι η παροχή αυτών των πληροφοριών στους εργοδότες μπορεί να είναι δυνατή σε επικίνδυνους χώρους εργασίας.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών Κριστίν Λάμπρεχτ στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών του Υπουργείου στις 19 Αυγούστου 2021 στο Βερολίνο, Γερμανία. (Gerald Matzka/Getty Images)

 

«Οι πληροφορίες υγείας των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι μέρος αυτού», δήλωσε η Λάμπρεχτ.

Η Γερμανία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά θανάτου στην Ευρώπη, έχει απορρίψει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, λέγοντας ότι ένας τέτοιος νόμος θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη του κοινού. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, έχουν ήδη καταστήσει τους εμβολιασμούς COVID-19 υποχρεωτικούς για το υγειονομικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και άλλους.

Στη Γαλλία, η οργή για τους νέους κανόνες σχετικά με τον ιό του ΚΚΚ πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για συνεχόμενες εβδομάδες, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπέρβαση και περιορισμό της ελευθερίας των ανθρώπων.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Από NTD News

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε