Σάββατο, 05 Οκτ, 2024
Κινέζοι στρατιωτικοί παρευρίσκονται στην τελετή εγκαινίων της πρώτης στρατιωτικής βάσης της Κίνας στο Τζιμπουτί την 1η Αυγούστου 2017. (STR/AFP/Getty Images)

Γιατί η Κίνα επιδιώκει να κατασκευάσει μια νέα στρατιωτική βάση στη Δυτική Αφρική

Εμπειρογνώμονες εξετάζουν την ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού σε διεθνές επίπεδο και τι αυτό σημαίνει πρακτικά

Καθώς η Κίνα επιθυμεί να προβάλει τη ναυτική της δύναμη σε παγκόσμια κλίμακα,  είναι πιθανόν να επενδύσει σύντομα σε νέες υπερπόντιες βάσεις, που θα υποστηρίζουν καλύτερα την παγκόσμια στρατιωτική της παρουσία, λένε εμπειρογνώμονες.

Η κατασκευή νέων βάσεων είτε πιο μακριά στον Ειρηνικό είτε στις ακτές της Αφρικής στον Ατλαντικό θα δώσει στην Κίνα μια σημαντικά ενισχυμένη λειτουργική ικανότητα, σύμφωνα με τον Μπρεντ Σάντλερ, ανώτερο ερευνητή στη συντηρητική δεξαμενή σκέψης The Heritage Foundation.

«Το μοντέλο τους είναι διαφορετικό, αλλά, με πολλούς τρόπους, τελικά θα έχουν βάσεις που θα μοιάζουν με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο κος Σάντλερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο The Heritage Foundation στις 15 Αυγούστου.

Ο κος Σάντλερ προσέθεσε ότι το κινεζικό καθεστώς κατασκευάζει ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων αντίστοιχες με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Για να υποστηριχθεί η λειτουργία τους στο εξωτερικό, είπε, θα χρειαστούν περισσότερες υπερπόντιες βάσεις πέραν της πρώτης που κατασκεύασε το καθεστώς στο Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, το 2017.

Με την κατασκευή μιας νέας βάσης στις δυτικές ακτές της Αφρικής, ίσως στην Ισημερινή Γουινέα, ο κος Σάντλερ είπε ότι το καθεστώς θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω την ικανότητά του να προμηθεύει τις ομάδες κρούσης του με πυρομαχικά και καύσιμα, καθώς και να δρα στον Ατλαντικό επ’ αόριστον.

«Θα ήταν μια νέα είσοδος για την Κίνα», δήλωσε ο κος Σάντλερ. «Μια βάση εκεί θα τους επέτρεπε να διεξάγουν ναυτικές επιχειρήσεις, στρατιωτικές επιχειρήσεις, στον Ατλαντικό.»

Με έναν τέτοιο στόχο και έχοντας υπόψιν το ιστορικό μυστικότητας του καθεστώτος όσον αφορά τα στρατιωτικά του σχέδια, είναι πολύ πιθανόν ότι μια τέτοια βάση ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για την τοποθέτησή της βρίσκονται σε καλό δρόμο, εξηγεί ο κος Σάντλερ.

«Οι Κινέζοι αρνούνταν ότι σκόπευαν να αναπτύξουν αεροπλανοφόρα μέχρι που απέκτησαν ένα», είπε ο κος Σάντλερ. «Αυτό το έλεγαν επί μια δεκαετία και πλέον, μέχρι που έγινε σχεδόν αδύνατο να το αγνοήσει κανείς.»

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την κρατική τέχνη και να ενσωματώσουν τη ναυτική παρουσία [τους] στην οικονομική ανάπτυξη και σε μια πιο δυναμική διπλωματία.»

Η Κίνα χρειάζεται νέες βάσεις για να στηρίξει την παγκόσμια παρουσία της

Οι ροές μετρητών και άλλων πόρων από την Κίνα προς τα έθνη της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσαν να υποδηλώνουν επιπλέον ότι μια τέτοια επέκταση βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γούλεϋ, διευθυντή συνεργασιών και επικοινωνιών στην AidData, δεξαμενή σκέψης που αναλύει την κυβερνητική βοήθεια σε αναπτυξιακά έργα.

«Θα φτιάξουν μια βάση σε εκείνη την περιοχή», δήλωσε ο κος Γούλεϋ. «Σε ποια ακριβώς [χώρα], δεν λένε.»

Yπό τη διεύθυνση του κου Γούλεϋ, η AidData ολοκλήρωσε πρόσφατα μια νέα έκθεση που αναλύει τις επενδύσεις της Κίνας σε υπερπόντιους λιμένες και τις σχέσεις της με τις τοπικές ελίτ παγκοσμίως σε μια περίοδο 20 ετών.

Η εν λόγω έκθεση διαπιστώνει ότι η Μπάτα στην Ισημερινή Γουινέα είναι μεταξύ των πιθανότερων υποψηφίων για μια νέα κινεζική στρατιωτική βάση. Η Κίνα έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 659 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση του λιμανιού εκεί, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, ένας ανώτερος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πέρυσι ότι η Μπάτα φαίνεται να είναι το σημείο όπου το καθεστώς έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις προσπάθειές του να επεκταθεί.

Η ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού ξεπερνά την αντίστοιχη των ΗΠΑ

Παρόλα αυτά, το καθεστώς αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά τη χώρα ως μονοκομματικό κράτος, δεν διαθέτει τους μυριάδες επίσημους συμμάχους που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί απλά να υπολογίζει ότι η στρατιωτική του παρουσία θα είναι ευπρόσδεκτη οπουδήποτε στον κόσμο, μέχρι να μπορέσει να κατασκευάσει τις δικές του βάσεις.

«Δεν ανήκουν σε μια τυπική αμυντική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ ή η σχετικά νέα AUKUS, οπότε δεν έχουν σχέσεις με χώρες που συνδέονται μεταξύ τους σχετικά ισότιμα και που θα μπορούσαν δυνητικά να προσφέρουν φιλοξενία στα πλοία τους, όπως γίνεται π.χ. με τον αμερικανικό στόλο στη Νάπολη», δήλωσε ο κος Γούλεϋ.

«Αν θέλουν να αναπτύξουν πλοία πιο μακριά, δεν έχουν αυτές τις σχέσεις με έναν σύμμαχο, με μια ναυτική βάση υποδοχής. Δεν έχουν τόσα πολλά πλοία αναπλήρωσης όσα μπορεί να έχουν άλλοι σύγχρονοι στόλοι, οπότε είναι λογικό να αναζητούν ένα μέρος για να έχουν μια ναυτική βάση.»

Έχοντας αυτό τον στόχο, το καθεστώς πιθανότατα θα συνεχίσει να επεκτείνει τον στόλο του μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον κο Γούλεϋ. Εν τω μεταξύ, η αριθμητική τους υπεροχή θα αυξήσει την ανάγκη για νέες βάσεις στο εξωτερικό.

«Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο να συνεχιστεί η ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού την επόμενη δεκαετία», είπε ο κος Γούλεϋ.

«Είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα υπάρξει άλλη υπερπόντια ναυτική βάση εκτός από αυτή στο Τζιμπουτί».

Η ναυτική δύναμη της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 400 σκάφη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ξεπερνώντας σημαντικά τη δύναμη του αμερικανικού ναυτικού που μετρά λιγότερα από 290 σκάφη. Εάν υπολογιστούν οι δυνάμεις της κινεζικής ακτοφυλακής και της ναυτικής πολιτοφυλακής, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περισσότερα από 600 σκάφη.

Επιπλέον, αν και τα σχεδόν 300 πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεχνολογικά πιο εξελιγμένα από το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού στόλου, μόνο το ένα τρίτο περίπου αυτής της δύναμης μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμο οποιαδήποτε ημέρα και αυτό το ένα τρίτο είναι διασκορπισμένο σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, περίπου 60 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, έτοιμα να αντιμετωπίσουν την κινεζική επιθετικότητα οποιαδήποτε ημέρα.

Η πλειονότητα των κινεζικών ναυτικών δυνάμεων, εν τω μεταξύ, σταθμεύει επί του παρόντος σε απόσταση 300 μιλίων από τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος στον Ινδο-Ειρηνικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν με ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Του Andrew Thornebrooke

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε