Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ένας τεχνικός της Pfizer κρατάει το χάπι COVID-19 της εταιρείας, γνωστό ως Paxlovid, σε φωτογραφία αρχείου. (Pfizer μέσω AP)

Γιατροί προειδοποιούν ότι η αγωγή Paxlovid της Pfizer για τον COVID μπορεί να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα

Το φάρμακο για την αντιμετώπιση της COVID-19, Paxlovid, μπορεί να έχει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στατινών, προειδοποιούν γιατροί σε μια νέα επιστημονική δημοσίευση.

ΜΙα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Journal of the American College of Cardiology δείχνει ότι ο συνδυασμός νιρματρελβίρης και ριτοναβίρης, ή αλλιώς το Paxlovid της Pfizer, μπορεί να αλληλεπιδράσει με μια σειρά από συχνά συνταγογραφούμενα καρδιαγγειακά φάρμακα. Η ριτοναβίρη, η οποία εγκρίθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία του HIV το 1996, επηρεάζει την οδό CYP450 που εμπλέκεται στον μεταβολισμό πολλών φαρμάκων – καθώς και την αντλία εκροής φαρμάκων P-γλυκοπρωτεΐνης, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Η συγχορήγηση του [Paxlovid] με φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σημαντικές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες», αναφέρεται σε περίληψη. «Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε τις αλληλεπιδράσεις αυτές και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή τους».

Η επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Paxlovid και ορισμένων αντιπηκτικών μπορεί να προκαλέσουν υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Paxlovid και φαρμάκων χοληστερόλης, όπως οι στατίνες, μπορεί να είναι τοξικές, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται η ερευνητική μελέτη. Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση σε συνδυασμό με το Paxlovid μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

«Η επίγνωση της παρουσίας αλληλεπιδράσεων φαρμάκων του Paxlovid με κοινά καρδιαγγειακά φάρμακα είναι καθοριστικής σημασίας. Οι παρεμβάσεις σε επίπεδο συστήματος με την ενσωμάτωση των αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-φαρμάκων στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή σχετικών ανεπιθύμητων ενεργειών», δήλωσε ο Σαρτζού Γκανάτρα, MD, με το Νοσοκομείο και Ιατρικό Κέντρο Lahey στο Μπέρλινγκτον της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, στα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Ganatra πρόσθεσε ότι «το Paxlovid θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα σύνολο εντολών, το οποίο επιτρέπει στους γιατρούς, είτε πρόκειται για γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης είτε για παρόχους καρδιολογίας, να αποκλείουν συνειδητά τυχόν αντενδείξεις για τη συγχορήγηση του Paxlovid», αλλά είπε ότι πρέπει να υπάρξει “διαβούλευση” με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους φαρμακοποιούς.

«Το κλειδί είναι η θεμελιώδης κατανόηση από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων και καρδιαγγειακών φαρμάκων», δήλωσε.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Ένα ενημερωτικό δελτίο (pdf) του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το Paxlovid για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης αναφέρεται λεπτομερώς στις πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις.

Τα φάρμακα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φάρμακα κατά των σπασμών, φάρμακα για ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα, στεροειδή, θεραπείες για τον HIV, αντιπηκτικά και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

«Η σημασία της φαρμακευτικής εναρμόνισης πριν από την έναρξη της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά για την αποφυγή σοβαρών αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων», έγραψαν την Τετάρτη οι συγγραφείς της μελέτης, αναφερόμενοι στο Paxlovid.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων Δρ Άντονι Φάουτσι (Δ) κάνει νόημα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ, στις 11 Φεβρουαρίου 2021. (Carlos Barria/Reuters)

 

Ο FDA έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του Paxlovid στα τέλη του 2021 για τη θεραπεία συμπτωματικών, μη νοσηλευόμενων ενηλίκων που πάσχουν από ήπιο έως μέτριο COVID-19 και οι οποίοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

Όμως μήνες αργότερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν προειδοποίηση λέγοντας ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για μια αναζωπύρωση των συμπτωμάτων, γνωστή ως “αναζωπύρωση COVID”, αφού ένας ασθενής λάβει το Paxlovid, το τεστ είναι αρνητικό και στη συνέχεια επανέρχεται ένα θετικό τεστ.

Αρκετά άτομα υψηλού προφίλ εμφάνισαν “αναζωπύρωση COVID”, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, αφού έλαβαν το Paxlovid. Και οι δύο είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Όταν ο Μπάιντεν ξεκίνησε μια αγωγή με Paxlovid τον Ιούλιο, ο γιατρός του Λευκού Οίκου Κέβιν Ο’Κόνορ τον σταμάτησε προσωρινά από το Crestor και το Eliquis, δύο φάρμακα για την καρδιά, ώστε να μην εμφανίσει ανεπιθύμητη αντίδραση.

Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε