Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Η Όντρεϊ Στράους, εκτελούσα χρέη εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, δείχνει μια φωτογραφία του Τζέφρι Επστάιν και της Γκισλέν Μάξγουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουλίου 2020. (John Minchillo/AP Photo)

Γκισλέιν Μάξγουελ για τον θάνατο του Τζέφρι Επστάιν: «Πιστεύω ότι δολοφονήθηκε»

Η πρώην κοσμική κυρία και καταδικασμένη για σωματεμπορία ανηλίκων Γκισλέιν Μάξγουελ δήλωσε στο βρετανικό Talk TV σε συνέντευξη που έδωσε στη φυλακή ότι πιστεύει ότι ο πρώην συνεργάτης της Τζέφρι Επστάιν δολοφονήθηκε.

Ο Επστάιν, ο οποίος αντιμετώπιζε πολλαπλές κατηγορίες για εμπορία ανηλίκων για σεξουαλικούς σκοπούς, βρέθηκε νεκρός στο κελί του στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο (MCC) της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2019.

Ο θάνατός του κρίθηκε επισήμως ως αυτοκτονία με απαγχονισμό, αλλά υπήρξαν εκτεταμένες εικασίες σχετικά με τα αίτια. Για παράδειγμα, ένας ιατροδικαστής που προσέλαβε ο αδελφός του Επστάιν δήλωσε ότι τα πολλαπλά κατάγματα που βρέθηκαν στο λαιμό του ήταν «πολύ ασυνήθιστα σε απαγχονισμούς αυτοκτονίας» και συνάδουν περισσότερο με στραγγαλισμό.

Η Μάξγουελ, η οποία εκτίει επί του παρόντος ποινή κάθειρξης 20 ετών σε φυλακή της Φλόριντα επειδή βοήθησε τον Επστάιν στην σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών, δήλωσε στο Talk TV ότι πιστεύει ότι ο θάνατος του Επστάιν δεν ήταν αυτοκτονία.

«Πιστεύω ότι δολοφονήθηκε», δήλωσε η Μάξγουελ στη συνέντευξη στο Talk TV. «Ήμουν σοκαρισμένη. Στη συνέχεια αναρωτήθηκα πώς συνέβη αυτό, διότι από όσο ήξερα, επρόκειτο να … Ήμουν σίγουρη ότι θα έκανε έφεση».

Πολλοί άνθρωποι έχουν εκφράσει από κοινού τον σκεπτικισμό τους για το γεγονός ότι ο Επστάιν θα μπορούσε να δώσει τέλος στη ζωή του μόλις ένα μήνα μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της σεξουαλικής διακίνησης.

Συγκεκριμένα, αρκετοί άνθρωποι επεσήμαναν τις διασυνδέσεις του Επστάιν με ισχυρά άτομα, ορισμένα από τα οποία μπορεί να είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες μαζί του και θα ήθελαν να τον αποσιωπήσουν.

Η Μάξγουελ δήλωσε νωρίτερα ότι σε έναν από τους συγκρατούμενούς της προσφέρθηκαν χρήματα για να τη δολοφονήσει και σχεδίαζε να την «στραγγαλίσει στον ύπνο της», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν πέρυσι οι δικηγόροι της ενόψει της καταδίκης της.

«Το περιστατικό αυτό αντανακλά τη βάναυση πραγματικότητα ότι υπάρχουν πολυάριθμοι κρατούμενοι της φυλακής που δεν θα δίσταζαν να σκοτώσουν την κα. Μάξγουελ -είτε για χρήματα, είτε για φήμη, είτε για απλό “κύρος στην πιάτσα”», έγραψαν οι δικηγόροι στην κατάθεση, υπονοώντας ότι κάποιος μπορεί να ήθελε τη Μάξγουελ νεκρή τόσο πολύ ώστε να πληρώσει γι’ αυτό.

Η Μάξγουελ καταδικάστηκε στις 28 Ιουνίου 2022 σε 20 χρόνια φυλάκισης για συνωμοσία με τον Επστάιν με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Εκτίει την ποινή της στη φυλακή χαμηλής ασφαλείας FCI Tallahassee της Φλόριντα.

(Α): Η Γκισλέιν Μάξγουελ σε συμπόσιο στη Νέα Υόρκη σε φωτογραφία αρχείου του 2013. (Laura Cavanaugh/Getty Images), (Δ): Ο Τζέφρι Επστάιν σε φωτογραφία του 2013 στη Φλόριντα. (Τμήμα Επιβολής του Νόμου της Φλόριντα μέσω της Getty Images)

 

Αναπάντητα ερωτήματα

Ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Επστάιν από τότε που βρέθηκε νεκρός στις 10 Αυγούστου 2019 στο κελί του με ένα σεντόνι γύρω από το λαιμό του.

Ο θάνατος του Επστάιν προκάλεσε οργή για το γεγονός ότι ένας κρατούμενος τόσο υψηλού προφίλ θα μπορούσε να μείνει χωρίς παρακολούθηση σε μια εγκατάσταση όπου μπαινόβγαιναν χωρίς κάνενα πρόβλημα διαβόητοι κρατούμενοι όπως ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκούζμαν και ο απατεώνας της Wall Street Μπέρνι Μάντοφ.

Ο Επστάιν είχε τεθεί σε επιτήρηση αυτοκτονίας περίπου ένα μήνα πριν από το θάνατό του, αφού βρέθηκε στο πάτωμα του κελιού του στις 23 Ιουλίου με μώλωπες στο λαιμό του. Αργότερα έφυγε από την επιτήρηση αυτοκτονίας και τοποθετήθηκε σε μια μονάδα στέγασης υψηλής ασφαλείας, όπου παρακολουθούνταν λιγότερο στενά, αλλά υποτίθεται ότι έπρεπε να τον ελέγχουν κάθε μισή ώρα.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν δύο δεσμοφύλακες που υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν τον Επστάιν ότι αποκοιμήθηκαν και χάζευαν στο διαδίκτυο εκείνο το βράδυ αντί να τον ελέγχουν κάθε 30 λεπτά.

Οι δύο φύλακες, η Τόβα Νόελ και ο Μάικλ Τόμας, παραδέχθηκαν αργότερα ότι «εσκεμμένα και εν γνώσει τους» παραποίησαν τα αρχεία για να φαίνεται ότι ακολουθούσαν τα σωστά πρωτόκολλα ελέγχου όσον αφορά τον Επστάιν.

Ο Μάικλ Τόμας και η Τόβα Νόελ εμφανίζονται με την κατηγορία ότι πιστοποίησαν ψευδώς ότι πραγματοποίησαν ελέγχους κρατουμένων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του Τζέφρι Επστάιν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, Νέα Υόρκη, στις 25 Νοεμβρίου 2019. (Τζέιν Ρόζενμπεργκ/σκίτσο δικαστικής αίθουσας/Reuters)

 

Τον Ιανουάριο του 2022, η ποινική δίωξη κατά της Νόελ και του Τόμας αποσύρθηκε αφού συμμορφώθηκαν με τις εξάμηνες συμφωνίες αναβολής της δίωξης που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα, οι οποίες περιλάμβαναν 100 ώρες κοινωνικής εργασίας και συνεργασία με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) για τον θάνατο του Επστάιν.

Ιατροδικαστής: «Η αιτία αιωρείται»

Η επικεφαλής ιατροδικαστής Δρ Μπάρμπαρα Σάμπσον αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του Επστάιν ήταν αυτοκτονία με απαγχονισμό. Είπε ότι έκανε τον προσδιορισμό αυτό «μετά από προσεκτική εξέταση όλων των ερευνητικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων ευρημάτων της αυτοψίας».

Λίγο καιρό αφότου η Σάμπσον έκρινε τον θάνατο του Επστάιν ως αυτοκτονία, ο αδελφός του Επστάιν προσέλαβε τον ιατροδικαστή Δρ Μάικλ Μπάντεν, ο οποίος βρισκόταν στο δωμάτιο για τη νεκροψία του Επστάιν, για να επανεξετάσει τα στοιχεία.

Ο Μπάντεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής ιατροδικαστής της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1970, δήλωσε τότε ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Επστάιν μπορεί να δολοφονήθηκε. Είπε ότι τα τραύματα του Επστάιν ήταν πιο συμβατά με αυτά που βρέθηκαν σε θύματα ανθρωποκτονίας και ότι δεν είχε δει το είδος των τραυματισμών των οστών του λαιμού που είχε ο Επστάιν σε καμία αυτοκτονία που είχε ερευνήσει. Ο Μπάντεν πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι παρατηρήσεις του δεν ήταν οριστικές.

Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι, αν και ασυνήθιστοι, οι τραυματισμοί του υοειδούς οστού που είχε ο Επστάιν συμβαίνουν μερικές φορές σε απαγχονισμούς αυτοκτονίας, περισσότερο σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο Επστάιν ήταν 66 ετών τη στιγμή του θανάτου του.

Αφού ο Μπάντεν εξέδωσε τη γνωμοδότησή του, ο Σάμπσον απάντησε λέγοντας ότι δεν πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα από ένα μόνο στοιχείο ή έναν ασυνήθιστο τραυματισμό.

«Υποστηρίζω σταθερά τον προσδιορισμό μας για την αιτία και τον τρόπο θανάτου του κ. Επστάιν», δήλωσε τον Οκτώβριο του 2019. «Η αιτία είναι ο απαγχονισμός, ο τρόπος είναι η αυτοκτονία».

«Σοβαρές παρατυπίες»

Ο τότε γενικός εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρχαν «σοβαρές παρατυπίες» στη φυλακή του Μανχάταν όπου πέθανε ο Επστάιν, υποσχόμενος ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης θα «φτάσει στην άκρη του τι συνέβη» και ότι «θα υπάρξει λογοδοσία». Η έρευνα αυτή συνεχίζεται και δεν έχει εκδοθεί ακόμη έκθεση.

Μετά τις δηλώσεις του Μπαρ, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ (D-N.Y.) και το τότε υψηλόβαθμο μέλος Νταγκ Κόλινς (R-Ga.) απέστειλαν επιστολή στο Γραφείο Φυλακών με 23 ερωτήσεις σχετικά με τον θάνατο του Επστάιν. Στην επιστολή ανέφεραν ελλείψεις στο πρωτόκολλο των κρατουμένων και ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές, τους πόρους και τη στελέχωση του Γραφείου Φυλακών για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Μια επακόλουθη έκθεση (pdf) που συντάχθηκε από τον Εθνικό Συντονιστή Πρόληψης Αυτοκτονιών του Γραφείου Φυλακών, Κλάδος Ψυχολογικών Υπηρεσιών, Κεντρικό Γραφείο, παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων και των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο του Επστάιν.

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας βοηθός των εγκαταστάσεων περιέγραψε τον Επστάιν ως «αναστατωμένο, λυπημένο και λίγο μπερδεμένο» όταν έφτασε στο σωφρονιστικό ίδρυμα στις 6 Ιουλίου 2019.

Η βοηθός αναφέρθηκε στην έκθεση λέγοντας ότι, παρόλο που ο Επστάιν είπε ότι αισθανόταν καλά, δεν πείστηκε και έγραψε ότι φαινόταν «ζαλισμένος και αποτραβηγμένος» και συμβούλευσε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι κάποιος από τον τομέα της Ψυχολογίας θα πρέπει να του μιλήσει για να «είναι απλά ασφαλής και να αποτρέψει τυχόν αυτοκτονικές σκέψεις».

Μετά από τη δικαστική διαδικασία στις 8 Ιουλίου, ο Επστάιν αρνήθηκε ότι είχε αυτοκτονικές σκέψεις, αλλά λόγω παραγόντων κινδύνου τέθηκε σε ψυχολογική παρακολούθηση, ένα πρωτόκολλο που είναι λιγότερο περιοριστικό από την παρακολούθηση αυτοκτονίας. Η έκθεση αναφέρει ότι αποσύρθηκε από την ψυχολογική παρακολούθηση αρκετές ημέρες αργότερα.

Μετά από αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας στις 23 Ιουλίου, ο Επστάιν τέθηκε σε επιτήρηση αυτοκτονίας, αναφέρει η έκθεση. Μια μέρα αργότερα, τον έβγαλαν από την παρακολούθηση αυτοκτονίας και τον έβαλαν ξανά σε ψυχολογική παρακολούθηση. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Επστάιν είχε δυσκολίες προσαρμογής στο περιβάλλον του πίσω από τα κάγκελα, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών στον ύπνο και ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Μια μέρα πριν από το θάνατό του, πρόσφατα αποκαλυφθέντα έγγραφα υποστήριξαν νέες λεπτομέρειες για ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του Επστάιν, με την έκθεση να υποδηλώνει ότι αυτό υποβάθμισε περαιτέρω την υπόστασή του και ενδεχομένως ενέπλεξε κάποιους από τους συνεργάτες του.

«Η έλλειψη σημαντικών διαπροσωπικών δεσμών, η πλήρης απώλεια του κύρους του τόσο στην κοινότητα όσο και μεταξύ των συνεργατών του και η ιδέα ότι ενδεχομένως να περάσει τη ζωή του στη φυλακή ήταν πιθανοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αυτοκτονία του κ. Επστάιν», σημειώνει η έκθεση.

Εκτός από τα διαδικαστικά λάθη των φρουρών τη νύχτα του θανάτου του Επστάιν, η έκθεση της BOP αναφέρει ότι το προσωπικό έκανε πολλά άλλα λάθη. Για παράδειγμα, κάποιος που συμπλήρωσε ένα έντυπο διαλογής ψυχολογικών υπηρεσιών εισαγωγής για τον Επστάιν έβαλε λανθασμένα τσεκάρισμα σε ένα κουτάκι που έλεγε ότι δεν είχε προηγούμενες καταδίκες για σεξουαλικά αδικήματα, είχε αναγνωριστεί λανθασμένα ως μαύρος και υπήρχαν αρκετές ελλιπείς καταχωρήσεις για τον Επστάιν σχετικά με τη λήψη υπηρεσιών όπως ντους και γεύματα.

Καθώς η έρευνα για τον θάνατο του Επστάιν συνεχίζεται, οι ισχυρισμοί της Μάξγουελ έχουν προστεθεί στον κατάλογο των ερωτημάτων που περιβάλλουν την υπόθεση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε