Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.
Οι ομάδες των «μεγάλων χρηστών ενέργειας» έχουν υποστηρίξει τον στόχο για τουλάχιστον τριπλασιασμό της παγκόσμιας πυρηνικής ικανότητας έως το 2050, δήλωσε η ένωση, η οποία διευκόλυνε τη δέσμευση, σε δήλωση της 12ης Μαρτίου.
«Είναι η πρώτη φορά που μεγάλες επιχειρήσεις πέρα από τον πυρηνικό τομέα συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν δημόσια μια εκτεταμένη και συντονισμένη επέκταση της πυρηνικής ενέργειας για να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.»
Συνολικά 14 εταιρείες υπέγραψαν τη δέσμευση, περιλαμβανομένων των Meta, Google και Amazon. Οι τρεις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν λάβει προηγουμένως μέτρα για την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους σε ενέργεια, ειδικά για κέντρα δεδομένων.
Τον Οκτώβριο του 2024, η Amazon ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμβόλαια με την Ουάσιγκτον, τη Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR). Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μεγάλους αντιδραστήρες, οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες με ικανότητα παραγωγής ενέργειας έως και 300 μεγαβάτ.
Τον ίδιο μήνα, η Google είπε ότι σκόπευε να αρχίσει να αγοράζει πυρηνική ενέργεια από πολλαπλούς SMR που θα αναπτυχθούν από την Kairos Power. Εκείνη την εποχή, ο ανώτερος διευθυντής Ενέργειας και Κλίματος της Google, Μάικλ Τέρελ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει ενδεχομένως σε 500 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η Meta ανακοίνωσε σχέδια για τον εντοπισμό των προγραμματιστών πυρηνικής ενέργειας για να «μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης». Η εταιρεία είπε ότι στοχεύει σε έως και τέσσερα γιγαβάτ νέας ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτός από τις 14 εταιρείες, η δέσμευση έχει την υποστήριξη 31 εθνών, 14 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και 140 επιχειρήσεων πυρηνικής βιομηχανίας.
«Καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες επεκτείνονται, η ανάγκη για έναν αξιόπιστο, καθαρό και ανθεκτικό ενεργειακό εφοδιασμό είναι πρωταρχικής σημασίας. Η πυρηνική ενέργεια, με την ικανότητά της να παρέχει συνεχή ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιας ενέργειας της Meta, Ούρβι Πάρεκ.
Ο Μπράντον Όυερ, επικεφαλής ενέργειας και νερού για την Αμερική στην Amazon Web Services, δήλωσε ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας είναι «κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας του [αμερικανικού] έθνους», καθώς και για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του μέλλοντος.
Η δέσμευση δόθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η Αμερική χάνει το προβάδισμά της στην πυρηνική καινοτομία από αντίπαλες χώρες.
«Τα σχέδια των ρωσικών και κινεζικών αντιδραστήρων αντιπροσωπεύουν το 87% των νέων εγκατεστημένων πυρηνικών αντιδραστήρων παγκοσμίως [από το 2017]», είπε ο γερουσιαστής Τζέιμς Ρις (Ρ-Άινταχο) κατά τη διάρκεια συνάντησης φορέων εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου, κρατικών ρυθμιστικών αρχών και άλλων ειδικών, στις 25 Φεβρουαρίου.
«Αυτό είναι κάτι που εμείς αναπτύξαμε και τώρα αυτοί κυριαρχούν. Αυτό τους επιτρέπει να βελτιώσουν τις τεχνολογίες και να επενδύσουν στην άμυνά τους σε βιομηχανική βάση. Αυτό δίνει σε Ρωσία και [Κίνα] κυριαρχία στις χώρες που προμηθεύουν. Η κυριαρχία τους θα κρατήσει για γενιές.»
Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας έχει αυξηθεί.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στις 10 Μαρτίου, ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ είπε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται για να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αμερικανική πυρηνική αναγέννηση, σχάση και σύντηξη. Θέλουμε πιο αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή, ασφαλή ενέργεια.»
Τον περασμένο μήνα, ο Ράιτ υπέγραψε μια εντολή με την οποία κατευθύνει το υπουργείο Ενέργειας να «απελευθερώσει» την εμπορική πυρηνική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η πολυαναμενόμενη αμερικανική πυρηνική αναγέννηση πρέπει να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, η Αμερική πρέπει να ηγηθεί της εμπορευματοποίησης της προσιτής και άφθονης πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Ράιτ στην εντολή. «Ως εκ τούτου, το υπουργείο Ενέργειας θα εργαστεί επιμελώς και δημιουργικά για να επιτρέψει την ταχεία ανάπτυξη και εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας επόμενης γενιάς».