Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Στιγμιότυπο βίντεο με μια μητέρα οκτώ παιδιών αλυσοδεμένη σε μια καλύβα σε ένα χωριό στην πόλη Χουτζού, Τζιανγκσού, Κίνα, τον Ιανουάριο του 2022. (Στιγμιότυπα μέσω Douyin)

Γυναίκα στην Κίνα εμφανίζεται αλυσοδεμένη σε βίντεο

Μια αλυσοδεμένη γυναίκα στην επαρχία Φενγκ η οποία βιάστηκε και γέννησε οκτώ παιδιά τα τελευταία 20 χρόνια, συνεχίζει να τραβάει την προσοχή του κινεζικού λαού παρά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου που ολοκληρώθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σε μια ανάρτηση που βρίσκεται στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η Μάγκι Ιπ, η εγγονή του Γιε Τζιανίνγκ, ενός από τους ιδρυτές στρατηγούς του κινεζικού καθεστώτος, δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου: «Το καθεστώς απέκλεισε τον δρόμο για να εισέλθω στην κομητεία Φενγκ στις 15 Φεβρουαρίου. Θέλουμε να δούμε την επίλυση του ζητήματος [της εμπορίας ανθρώπων] και όχι να ασκούμε πίεση για να διατηρήσουμε την ειρήνη επιφανειακά… Η κομητεία Φενγκ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου [της εμπορίας γυναικών] [στην Κίνα]. Τι γίνεται με άλλες [περιοχές];».

Η φρικτή ιστορία της αλυσοδεμένης γυναίκας έχει δει τους Κινέζους χρήστες του διαδικτύου να δημοσιεύουν συνεχώς ενημερώσεις σχετικά με την υπόθεση και να σχολιάζουν στο Weibo, στο Weixin και σε άλλα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι διαδικτυακοί αλγόριθμοι του καθεστώτος λογόκριναν συνεχώς τις πληροφορίες, εμποδίζοντας το θέμα να γίνει πολύ διαδεδομένο, προτιμώντας αντ’ αυτού περιεχόμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα θέματα που χαρακτηρίζονται ως «θετική ενέργεια».

Γνωρίζοντας τα κόλπα λογοκρισίας του καθεστώτος, οι Κινέζοι διαδικτυακοί πολίτες συνέχισαν να συζητούν την υπόθεση της εμπορίας ανθρώπων στο διαδίκτυο αποφεύγοντας τις ευαίσθητες λέξεις.

«Θέλουμε να μάθουμε ποιοι έχουν χρυσά μετάλλια γύρω από το λαιμό τους, αλλά δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη γυναίκα που είναι αλυσοδεμένη γύρω από το λαιμό της», έγραψε στο Weibo στις 18 Φεβρουαρίου ο Κινέζος χρήστης του διαδικτύου με το όνομα χρήστη Mili’s Mom. «Πρέπει να μετενσαρκωθούμε δεκάδες χιλιάδες φορές για να γίνουμε μια άλλη Αϊλίν Γκου (χρυσή ολυμπιονίκης). Αλλά η απόσταση μεταξύ εμάς και της αλυσοδεμένης γυναίκας και άλλων θυμάτων εμπορίας γυναικών είναι τόσο μικρή».

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων στην Κίνα για να απαγάγουν τις γυναίκες από τους δρόμους περιλαμβάνουν χτυπήματα στο κεφάλι ή να τις ναρκώνουν με σπρέι στο στόμα ώστε να χάσουν τις αισθήσεις τους και να μπορούν να τις δέσουν και να τις μεταφέρουν σε ένα φορτηγάκι.

Εμπορία ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στην Κίνα. Το καθεστώς το γνωρίζει καλά αυτό και έχει εκδώσει νόμους για να το σταματήσει.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρθηκαν από την κρατική εφημερίδα Legal Daily στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Η Daily επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, τα οποία ανέφεραν ότι πάνω από 30.000 γυναίκες και 13.000 παιδιά διασώθηκαν από την αστυνομία το 2014. Η έκθεση δεν ανέφερε πότε και πού απήχθησαν και πουλήθηκαν αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνά τη μία περίπτωση μετά την άλλη για γυναίκες που απήχθησαν από τους δρόμους ή εξαπατήθηκαν από διακινητές ανθρώπων που πρόσφεραν καλές δουλειές. Οι γυναίκες στη συνέχεια φέρονται να πουλήθηκαν σε αγροτικές περιοχές σε φτωχές οικογένειες.

Σχεδόν όλες οι απαχθείσες γυναίκες προσπαθούν να διαφύγουν. Οι διακινητές ανθρώπων και οι φτωχές οικογένειες συνήθως τις χτυπούν, τις αλυσοδένουν, τις βιάζουν και τις αφήνουν με τη βία έγκυες για να γεννήσουν μωρά, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η αλυσοδεμένη γυναίκα στην κομητεία Φενγκ πιστεύεται ότι είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων.

Αλυσοδεμένη γυναίκα

Στις 28 Ιανουαρίου, ένα βίντεο με την αλυσοδεμένη γυναίκα διαδόθηκε γρήγορα στην Κίνα και μεταξύ των Κινέζων του εξωτερικού. Στο βίντεο, η ζαλισμένη μεσήλικη γυναίκα στέκεται στη γωνία ενός υπόστεγου με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό της.

Δεν είχε παλτό ή παπούτσια και είχε δίπλα της μόνο ένα μπολ με λίγο φαγητό, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν το μεσημεριανό της γεύμα.

Το άτομο που τράβηξε το βίντεο εξήγησε ότι η γυναίκα δεν έχει όνομα και ζει στο χωριό Ντονγκτζί του νομού Φενγκ της πόλης Σουτζού, στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Το άτομο είπε ότι η αλυσοδεμένη γυναίκα είναι η σύζυγος ενός ντόπιου άνδρα, του Ντονγκ Ζιμίν, και είχε φέρει στον κόσμο οκτώ παιδιά. Πρόκειται για επτά αγόρια και ένα κορίτσι και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από ενάμιση έως 20 ετών.

Αφού το βίντεο έγινε πολύ γνωστό, πολλοί Κινέζοι διαδικτυακοί χρήστες πήγαν στο χωριό για να επισκεφθούν την αλυσοδεμένη γυναίκα και μοιράστηκαν όσα βρήκαν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτούς, η γυναίκα βιάστηκε από τον Ντονγκ, τον πατέρα του Ντονγκ και τον αδελφό του Ντονγκ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Όταν έφτασε για πρώτη φορά στο χωριό, οι τοπικοί αξιωματούχοι τη βίασαν «επειδή ήταν όμορφη».

Τα πρώτα χρόνια, η αλυσοδεμένη γυναίκα δάγκωνε και φώναζε στους άνδρες που τη βίαζαν. Στη συνέχεια, ο Ντονγκ και η οικογένειά του της έσπασαν τα δόντια, της έκοψαν την άκρη της γλώσσας της και την ανάγκασαν να πίνει ναρκωτικά που κατέστρεφαν τις φωνητικές της χορδές.

Από το βίντεο που μοιράστηκαν οι διαδικτυακοί χρήστες, η αλυσοδεμένη γυναίκα είπε: «Ζω σαν πόρνη».

Μέρες αργότερα, η γυναίκα είπε επανειλημμένα σε έναν διαδικτυακό χρήστη που την επισκέφθηκε: «Ο κόσμος με έχει εγκαταλείψει», παραπονούμενη ότι κανένας από τους διαδικτυακούς χρήστες που την επισκέφθηκαν δεν είχε προσπαθήσει να τη σώσει.

Οι διαδικτυακοί πολίτες απάντησαν ότι δεν μπορούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, καλώντας τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Δράση του καθεστώτος

Οι αρχές της κομητείας Φενγκ και της πόλης Σουτζού ανέλαβαν δράση αφού το βίντεο έγινε πολύ διαδεδομένο, αλλά αυτό έγινε μόνο για να δημοσιεύσουν τέσσερις ανακοινώσεις σχετικά με την υπόθεση, καμία από τις οποίες δεν ηρέμησε το κοινό ούτε έσωσε τη μητέρα των οκτώ παιδιών.

Οι αρχές της κομητείας Φενγκ ανακοίνωσαν στις 28 Ιανουαρίου, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου βίντεο στο διαδίκτυο, ότι η αλυσοδεμένη γυναίκα παντρεύτηκε τον Ντονγκ με τη θέλησή της τον Αύγουστο του 1998 και ότι τα τελευταία χρόνια έγινε ψυχικά άρρωστη. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι ένας διαδικτυακός χρήστης την αλυσόδεσε για να γυρίσει το βίντεο επειδή ήθελε να προσελκύσει την προσοχή του κοινού.

Δύο ημέρες αργότερα, οι αρχές δημοσίευσαν άλλη μια δήλωση, υποστηρίζοντας ότι η αλυσοδεμένη γυναίκα ήταν μια ψυχικά άρρωστη ζητιάνα όταν ο πατέρας του Ντονγκ τη βρήκε τον Ιούνιο του 1998. Ο πατέρας την παντρεύτηκε με τον Ντονγκ μήνες αργότερα. Επειδή η διανοητική κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε, η οικογένεια την αλυσόδεσε για να αποφύγει να χτυπήσει άλλους.

Στις 7 Φεβρουαρίου, οι αρχές της πόλης Σουτζού δήλωσαν ότι η αλυσοδεμένη γυναίκα ονομαζόταν Σιάο Χουαμέι από το χωριό Γιάγκου της επαρχίας Φουγκόνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν και είχε ψυχολογικά προβλήματα από το 1996. Ο φίλος της την έφερε στην κομητεία Ντονγκχάι της Τζιανγκσού, όπου χάθηκε. Είπαν ότι τα δόντια της γυναίκας είχαν καταστραφεί λόγω περιοδοντίτιδας.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι αρχές της πόλης ΣουΤΖού δήλωσαν ότι οι εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι ο Ντονγκ και η αλυσοδεμένη γυναίκα είναι οι γονείς και των οκτώ παιδιών.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις εξόργισαν τους Κινέζους διαδικτυακούς χρήστες που συνέχισαν να καλούν τις αρχές να λάβουν μέτρα.

Στις 17 Φεβρουαρίου, οι αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν διεξοδικά την υπόθεση και θα ενημερώσουν το κοινό.

Λογοκρισία

Η είδηση της αλυσοδεμένης γυναίκας τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει καταχωρηθεί ως «πολύ διαδεδομένο» ή «δημοφιλές» στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας. Οι λογαριασμοί χρηστών που δημοσίευσαν επικρίσεις έκλεισαν από τη λογοκρισία του καθεστώτος.

Η Λάο Ντονγκιάν, καθηγήτρια νομικής στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά της Κίνας, δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Weibo και δημοσίευσε την πρώτη της ανάρτηση στις 19 Φεβρουαρίου, στην οποία ανέφερε ότι η υπόθεση θα καταγραφεί ως μέρος της ιστορίας της Κίνας και ότι θα συνεχίσει να μιλάει γι’ αυτήν.

Λίγες ώρες αργότερα, η ανάρτηση αφαιρέθηκε από το Weibo και απαγορεύτηκε στον λογαριασμό της να δημοσιεύει άλλες πληροφορίες, επειδή η πρώτη ανάρτηση «παραβίαζε τον σχετικό νόμο και τους κανόνες».

Η μερικώς κρατική Phoenix TV έστειλε μια ομάδα στο χωριό Ντονγκτζί και δημοσίευσε ένα ζωντανό βίντεο στο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 19 Φεβρουαρίου. Το βίντεο αφαιρέθηκε και ο λογαριασμός μπλοκαρίστηκε μετά από μόλις μία ώρα σε απευθείας σύνδεση. Περισσότεροι δημοσιογράφοι σταμάτησαν σε σημεία ελέγχου πριν μπορέσουν να εισέλθουν στο χωριό.

Δύο εθελόντριες που κατάφεραν να επισκεφθούν την αλυσοδεμένη γυναίκα συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία στις 11 Φεβρουαρίου και αφέθηκαν ελεύθερες στις 18 Φεβρουαρίου. Μετά την απελευθέρωσή τους, δημοσίευσαν στο Weibo ότι ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λογαριασμός μπλοκαρίστηκαν γρήγορα καθώς και τυχόν νέοι λογαριασμοί που είχαν εγγραφεί.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε