Τρίτη, 26 Σεπ, 2023
Εργάτες παράγουν μάσκες προσώπου σε ένα εργοστάσιο της Γιανγκτζόου στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στις 26 Ιανουαρίου 2020. (STR/AFP via Getty Images)

H Κίνα στέλνει κακής ποιότητας ιατρικό εξοπλισμό σε πληγείσες χώρες

Ενημέρωση 1 Μαΐου 2020

Ο ελαττωματικός ιατρικός εξοπλισμός από την Κίνα προκαλεί όλο και αυξανόμενες αντιδράσεις στο εξωτερικό, με τις Φινλανδία, Βρετανία και Ιρλανδία να είναι οι χώρες που πιο πρόσφατα εξέφρασαν τα παράπονά τους για αυτόν.

Θέλοντας να δώσει εικόνα ανθρωπιστή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, το κινεζικό καθεστώς έστειλε ιατρικές προμήθειες σε χώρες που πλήχθηκαν από τον ιό σε όλον τον κόσμο, από την Ισπανία ως το Περού. Από την 1η Μαρτίου η χώρα διαθέτει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια μάσκες, 37,5 προστατευτικές στολές και 2,8 εκατομμύρια διαγνωστικά κιτ, σύμφωνα με δήλωση της διεύθυνσης του κινεζικού τελωνείου.

Όμως τα αυξανόμενα δείγματα ελαττωματικών μασκών και διαγνωστικών κιτ δημιουργούν απορίες για το κατά πόσο η στρατηγική της “διπλωματίας των μασκών” του Πεκίνου πετυχαίνει.

Η Φινλανδία, αφότου έλαβε 2 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες από την Κίνα αεροπορικώς στις 7 Απριλίου, τις περιέγραψε ως “απογοητευτικές” και ακατάλληλες για νοσοκομειακή χρήση.

“Η κινεζική αγορά είναι πολύ χαοτική,” είπε ο Tomi Lounema, διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Επείγοντων Προμηθειών της χώρας, σε δελτίο τύπου την Τετάρτη. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα του αντιμετωπίζει έναν μεγάλο αριθμό αγνώστων προμηθευτών, κάτι που δυσκολεύει την διαδικασία εύρεσης ποιοτικών αγαθών.

“Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, οι συναλλαγές πρέπει να γίνουν γρήγορα και πρέπει να πληρώσεις προκαταβολικά,” είπε. “Το εμπορικό ρίσκο είναι πολύ υψηλό.”

Εν τω μεταξύ, το Τορόντο επιστρέφει περισσότερες από 62.000 ελαττωματικές κινεζικές χειρουργικές μάσκες, αξίας $200.000 οι οποίες είχαν κατανεμηθεί σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της 7ης Απριλίου. Η πόλη τώρα διερευνά εάν κάποιος εκτέθηκε στον ιό ενώ φορούσε κάποια από αυτές τις μάσκες.

Στην πρώτη παρτίδα εξοπλισμού ατομικής προστασίας που έλαβε η Ιρλανδία από την Κίνα, το 20 τοις εκατό ήταν ελαττωματικό σύμφωνα με τοπικά μέσα. Τα ελαττωματικά κομμάτια έχουν αξία 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η κινεζική πρεσβεία στο Δουβλίνο υποσχέθηκε να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό, σύμφωνα με την Irish Times. Ένα ακόμη 15 τοις εκατό της παραλαβής, περιλαμβανομένων των άσπρων ολόσωμων στολών, θεωρήθηκαν “αποδεκτά για τον εργαζόμενο υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση που το αρχικά προτιμούμενο προϊόν δεν είναι διαθέσιμο,” είπε ο Paul Reid, διευθυντής της Health Service Executive, σε δημοσιογράφους στις 5 Απριλίου.

Ο John Newton, ο Βρετανός βασικός υπεύθυνος για τον ιατρικό έλεγχο, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων που ήλθαν από την Κίνα ήταν αναποτελεσματικά, καθώς μπορούσαν να λειτουργήσουν με ακρίβεια μόνο σε όσους “ήταν πολύ βαριά άρρωστοι με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο,” ανέφεραν οι Times. Η κυβέρνηση παρήγγειλε εκατομμύρια διαγνωστικών κιτ αντισωμάτων από την Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο Matt Hancock, Υπουργός Εξωτερικών για την Υγεία και την Δημόσια Φροντίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε την Κυριακή ότι “ακόμη δεν έχουμε κάποια που να είναι αρκετά καλά”.

Η Ολλανδία στις 28 Μαρτίου επέστρεψε 600.000 μάσκες στην Κίνα, ενώ το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επίσης απέσυρε 58.000 κινεζικά διαγνωστικά κιτ αφότου ανακάλυψαν ότι το ποσοστό επιτυχίας τους ήταν μόλις 30 τοις εκατό.

Μια εργάτρια παράγει προστατευτικές μάσκες σε ένα εργοστάσιο της πόλης Χαντάν, στην επαρχία Χεμπέι, Κίνα, 28 Φεβρουαρίου 2020.  (STR/AFP via Getty Images)

 

Εργοστασιακές συνθήκες υπό αμφισβήτηση

Καθώς η ζήτηση για εξοπλισμό προστασίας εκτοξεύτηκε παγκοσμίως, χιλιάδες κινεζικές εταιρείες ξεκίνησαν να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό, κάτι που προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι εργοστασιακές συνθήκες συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το κινεζικό καθεστώς έκανε αυστηρότερους τους κανονισμούς που σχετίζονται με την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα ζητήματα σχετικά με την ποιότητα. Οι αρχές ανακοίνωσαν στις 31 Μαρτίου ότι μόνο οι κατασκευαστές που ήταν εγκεκριμένοι να πουλήσουν τα προϊόντα τους εντός Κίνας θα μπορούσαν να εξάγουν διαγνωστικά κιτ, χειρουργικές μάσκες, προστατευτικές στολές, αναπνευστικές μάσκες και υπέρυθρα θερμόμετρα.

Ο Lin Xin (ψευδώνυμο), που είχε επιχείρηση ξυλείας στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ στη βόρεια Κίνα, τώρα συμμετέχει κι αυτός στην εξαγωγή μασκών στην Ευρώπη. Είπε ότι οι φίλοι του στις βιομηχανίες ένδυσης και παιχνιδιών επίσης μετέτρεψαν τα εργοστάσιά τους σε τέτοιου είδους μονάδες παραγωγής.

Είπε ότι αυτό το φαινόμενο ήταν ευρέως διαδεδομένο στην επαρχία. Αλλά μερικές από αυτές τις εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή προτού λάβουν την επίσημη άδεια, και κάποιες από αυτές πρόσφατα ανακαλύφθηκαν από τις αρχές, είπε ο Lin στην κινεζική έκδοση των Epoch Times.

“Για να κάνουν χρήματα, οι άνθρωποι τρέχουν να παράγουν μάσκες σαν σμήνη μελισσών” είπε.

Σύμφωνα με την κινεζική ιστοσελίδα οικονιμκών Sanyan Blockchain, στο διάστημα μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 11 Μαρτίου άρχισαν να λειτουργούν στην Κίνα περίπου 5.500 εταιρείες κατασκευής μασκών.

Ο Κινέζος χρηματιστής Chen Guohua (ψευδώνυμο), ο οποίος μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο διαδικτυακό εμπόριο, είπε στο κινεζικό έντυπο τεχνολογίας Tech World ότι το 60 τοις εκατό των εργοστασίων παραγωγής μασκών δεν είχαν αποστειρωμένους χώρους εργασίας και πολλοί εξαπατήθηκαν από τα διαπιστευτήριά τους.

Ο Chen επισκέφτηκε ένα γεμάτο σκόνη εργοστάσιο όπου οι εργάτες επεξεργάζονταν τις μάσκες χωρίς να φορούν γάντια ή μάσκες.

“Ποιός θα τολμούσε να φορέσει μάσκες που κατασκευάζονται έτσι; Ποιός θα τις έβαζε στο πρόσωπό του;” είπε.

Ο Lu Honghai, ιδρυτής της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου Ennews που εδρεύει στη Σεντζέν, είπε ότι βρήκε σκοτωμένες μύγες και σκούρα σημάδια, παίρνοντας τυχαίο δείγμα από 350.000 μάσκες που είχε αγοράσει για να εξάγει.

Η  κατασκευαστική εταιρεία Aokang Hygienic Materials της περιοχής Χουά της επαρχίας Χενάν, από την οποία είχε γίνει η παραγγελία στις 17 Μαρτίου, συμφώνησε να αποσύρει 13.000 μάσκες αλλά αρνήθηκε να δώσει αποζημίωση για το υπόλοιπο της παραγγελίας, έγραψε ο Lu σε ανάρτησή του στις 3 Απριλίου στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Έκανε τότε καταγγελία στην αστυνομία.

Ο Lu είπε ότι ένα σημαντικό ποσό από αυτές τις μάσκες είχε ήδη πωληθεί διαδικτυακά σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ακολουθήστε την Eva στο Twitter: @EvaSailEast

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε