Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, στις 11 Νοεμβρίου 2020. (Κώστας Μπαλτάς / Reuters)

Η Ελλάδα θα προσφέρει 50% φοροαπαλλαγή σε «ψηφιακούς μετανάστες» και επαγγελματίες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα

Η Ελλάδα ετοιμάζει νόμο που θα προσφέρει ένα μεγάλο φορολογικό κίνητρο σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την επιστροφή εργαζομένων που έφυγαν την εποχή της κρίσης, δήλωσε στο Reuters ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξιος Πατέλης, σύμβουλος του Μητσοτάκη στα θέματα των οικονομικών, δήλωσε πως η Ελλάδα ελπίζει στο να προσελκύσει «ψηφιακούς μετανάστες», αφότου η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε εργασιακές μετατοπίσεις σε πολλές χώρες και κλάδους.

Το μέτρο φαίνεται παρ΄ όλα αυτά πολύ περιορισμένο, δεδομένης της βαρύτατης φορολόγησης επί των ελληνικών επιχειρήσεων, που δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

«Σύμφωνα με το πλάνο, ένας εργαζόμενος από το εξωτερικό που μετακομίζει στην Ελλάδα, θα δικαιούται από το εισόδημα που προσκομίζει εδώ, φορολογική εξαίρεση της τάξεως του 50 τοις εκατό για επτά χρόνια».

Ο Πατέλης ανέφερε πως ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, είτε μέσω ενός ατόμου που μετακομίζει στην Ελλάδα, είτε μιας εταιρείας που μεταφέρει έναν εργαζόμενο στη χώρα. Το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο μόνο κατά τη διάρκεια του 2021 και μόνο άτομα που δεν είναι Έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία επτά χρόνια πληρούν τις προϋποθέσεις.

«Το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για το φορολογικό κίνητρο είναι η φορολογική κατοικία», δήλωσε ο Πατέλης.

Η ελληνική σημαία κυματίζει μπροστά από τον ναό του Παρθενώνα στον λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, 26 Ιουνίου 2015. (Marko Djurica / Reuters)

 

Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα επίπεδα εισοδήματος ή στον τύπο εργασίας, και η κυβέρνηση ελπίζει στο να προσελκύσει επαγγελματίες, και μερικούς από τους περίπου 800.000 Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης χρέους, για αναζήτηση καριέρας στο εξωτερικό.

«Χρειάζεται μια επιπλέον ώθηση για να τους δούμε να επιστρέφουν», είπε ο Πατέλης.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επίσης δείξει σε πολλές περιπτώσεις πως είναι δυνατό να επιλέξει κάποιος το που να ζει, και να εργάζεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μπορούμε να έχουμε ψηφιακούς μετανάστες».

Η Αθήνα βλέπει επίσης ένα πιθανό «μπόνους από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προσφέροντας φορολογικά κίνητρα σε άτομα που θέλουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, για να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας τους στην Ελλάδα.

«Θέλουμε απλώς να πάρουμε ένα μερίδιο αυτής της πίτας», δήλωσε ο Πατέλης.

Προσωπικό της ελληνικής Epoch Times συνέβαλε στο άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε