Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος φαίνεται σε οθόνη καθώς καταθέτει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής Αντιμονοπωλιακής, Εμπορικής και Διοικητικής Νομοθεσίας για τις «Ηλεκτρονικές πλατφόρμες και την ισχύ της αγοράς» στο κτίριο γραφείων Rayburn House στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, 29 Ιουλίου 2020 (Mandel Ngan / Φωτογραφία αρχείου / Pool μέσω του Reuters)

Η Ευρώπη κατηγόρησε την Amazon για εκμετάλλευση δύναμης και δεδομένων προς αθέμιτο ανταγωνισμό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Amazon για ζημιογόνο ανταγωνισμό λιανικής, ισχυριζόμενη την Τρίτη ότι η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί το μέγεθος, την ισχύ και τα δεδομένα της για να αποκτήσει ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων εμπόρων που πωλούν στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα. Η κίνηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου Μαργκρέτε Βέσταγκερ, υπεύθυνης για την πολιτική ανταγωνισμού, η τελευταία ευρωπαϊκή κίνηση εναντίον των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων, έρχεται σε μια στιγμή που η πανδημία COVID-19 ενίσχυσε τον ρόλο της Amazon στην παγκόσμια οικονομία, με τις διαδικτυακές πωλήσεις να αυξάνονται στα περιοριστικά μέτρα επί της κοινωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνούσε τη θέση της Amazon ως τόπο πώλησης για εξωτερικούς εμπόρους και ως αυτόνομο πωλητή που ανταγωνίζεται τους άλλους εμπόρους, ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ισχυρισμούς κακομεταχείρισης πωλητών, καθώς και για τον διπλό ρόλο της.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η Amazon συλλέγει δεδομένα σχετικά με ανταγωνιστές που πωλούν στην πλατφόρμα της, ενώ διαθέτει τα πάντα, από ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια έως τρόφιμα και μαγειρικά σκεύη. Λέει ότι η Amazon χρησιμοποιεί αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες δείχνουν τι αποδεικνύεται δημοφιλές ή όχι, για να στοχεύσει καλύτερα για τα δικά της προϊόντα.

«Η χρήση αυτών των δεδομένων επιτρέπει στην Amazon να επικεντρωθεί στην πώληση των προϊόντων με τις καλύτερες πωλήσεις και να περιθωριοποιεί τρίτους πωλητές. Περιορίζει επίσης την ικανότητά τους να αναπτύσσονται», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Βέσταγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βέσταγκερ, που έχει την φήμη μιας από τους πιο σκληρούς αντιμονοπωλιακούς φορείς επιβολής του νόμου, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες διπλού ρόλου με ισχύ στην αγορά, όπως η Amazon, δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Η Amazon διαφώνησε με την θέση της ΕΕ.

«Η Amazon αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς λιανικής και υπάρχουν μεγαλύτεροι πωλητές λιανικής σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε η εταιρεία.

Άνθρωποι στέκονται στο λόμπι πριν τα γραφεία της Amazon στη Νέα Υόρκη, στις 14 Φεβρουαρίου 2019. (Mark Lennihan / AP Photo)

 

Μια έκθεση για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το έτος, σχετικά με την εικαζόμενη κατάχρηση εξουσίας στην αγορά από την Amazon, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες που επισημαίνει η ΕΕ και είναι πιθανό να επηρεάσει την υπόθεση που ασκούν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας.

Οι κατηγορίες της ΕΕ είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο, με επικεφαλής την Ευρώπη, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ελέγχου της Big Tech, εταιρειών που έχουν επιτύχει κυριαρχία στους τομείς τους και έχουν συσσωρεύσει τεράστια ποσά πληροφοριών δεδομένων χρηστών.

Στην θητεία της Βέσταγκερ, η ΕΕ επέβαλε μεγάλα πρόστιμα στην Google της Alphabet, και σε άλλες εταιρείες.

Μια τελική απόφαση της ΕΕ ίσως ληφθεί το επόμενο έτος. Η Amazon αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 10% των παγκοσμίων πωλήσεών της, εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων. Ωστόσο, μπορεί να αποφύγει μια βαριά ποινή και μια τελική δικαστική απόφαση, κάνοντας παραχωρήσεις και δίνοντας προνόμια ώστε να επιτευχθεί διευθέτηση.

Από τον Φου Γιουν Τσι.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε