Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Το διυλιστήριο πετρελαίου της TotalEnergies στο Donges της δυτικής Γαλλίας στις 20 Ιανουαρίου 2023. (Loic Venance/AFP via Getty Images)

H Γαλλική Total μηνύει την Greenpeace για «ψευδή, παραπλανητική» έκθεση εκπομπών αερίων

Μία από τις πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο μηνύει την Greenpeace για μια έκθεση εκπομπών που χαρακτηρίζει ψευδή και παραπλανητική.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας TotalEnergies κατέθεσε αγωγή κατά της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace France και της εταιρείας συμβούλων για το κλίμα Factor-X για μια έκθεση που κατηγορεί την εταιρεία ότι υποεκτίμησε μαζικά τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2019, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στις 3 Μαΐου.

Η TotalEnergies δίνει εδώ και χρόνια έμφαση στην απομάκρυνση από τους υδρογονάνθρακες, αφού δεσμεύτηκε να είναι «μηδενική» από αυτούς μέχρι το 2050.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επικρίσεις από διαδηλωτές και ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή.

Η Greenpeace και η Factor X κατηγόρησαν την ενεργειακή εταιρεία ότι εξέπεμψε περίπου 1,64 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019 αντί των 455 εκατομμυρίων τόνων που ανακοίνωσε σε δημόσιες δηλώσεις της.

Κατηγόρησαν επίσης την TotalEnergies για την απελευθέρωση σχεδόν 160 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Scope 1, δηλαδή άμεσων εκπομπών, κάτι που η TotalEnergies χαρακτήρισε «φανταστικό και ψευδές».

Η εταιρεία είχε αναφέρει μόνο 55 εκατομμύρια τόνους.

Η Greenpeace δήλωσε ότι μοιράστηκε τα ευρήματα του Νοεμβρίου με τη ρυθμιστική αρχή της γαλλικής κυβέρνησης AMF για την αγορά.

«Η έκθεση της Greenpeace ακολουθεί μια μεθοδολογία που είναι τουλάχιστον αμφίβολη», έγραψε η TotalEnergies σε ανακοίνωσή της.

Κατηγόρησε την Greenpeace France ότι μέτρησε «τις εκπομπές που σχετίζονται με την καύση των προϊόντων σε κάθε αλυσίδα, πολλές φορές».

«Όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύει η TotalEnergies σχετικά με τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έχει υπό τον έλεγχό της, η διάδοση από την Greenpeace παραπλανητικών πληροφοριών στο θέμα αυτό είναι σοβαρή», δήλωσε η εταιρεία.

Η TotalEnergies αποφάσισε αμέσως να κινηθεί νομικά για την «αποκατάσταση της ζημίας».

Το λογότυπο της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies στον ουρανοξύστη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στο La Defense κοντά στο Παρίσι στις 12 Οκτωβρίου 2022. (Gonzalo Fuentes/Reuters)

 

Μήνυση για «ψευδή δεδομένα»

Η πολιτική αγωγή επιδόθηκε από τον ενάγοντα στις 28 Απριλίου, με την οποία ζητείται δικαστική εντολή για να υποχρεωθεί η απόσυρση της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και να αφαιρεθεί κάθε αναφορά σε αυτήν, με χρηματική ποινή 2.000 ευρώ ανά ημέρα, καθώς και αποζημίωση ενός συμβολικού ποσού σε ευρώ.

Η δημοσίευση φέρεται να περιείχε «ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες» που έβλαψαν τη δημόσια φήμη της πετρελαϊκής εταιρείας.

Η πρώτη δικονομική ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στο δικαστήριο του Παρισιού για να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επιχειρημάτων.

Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προτού ένας δικαστής αρχίσει να αποφαίνεται επί της ουσίας της αστικής υπόθεσης.

«Η TotalEnergies θέλει να σύρει την Greenpeace μέσα από μια μακρά νομική διαδικασία… να διαγράψει τις εκθέσεις μας και να μας εμποδίσει να καταγγείλουμε τις παραπλανητικές και κλιματοκτόνες πρακτικές της», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace France, Ζαν-Φρανσουά Ζουλιά.

«Θα συνεχίσουμε να σηκώνουμε το πέπλο της ευθύνης τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Η TotalEnergies ισχυρίστηκε ότι οι δύο οργανισμοί είχαν διπλομετρήσει τις εκπομπές στην έκθεσή τους και χρησιμοποίησαν εν γνώσει τους αμφίβολες μεθοδολογίες, οι οποίες ήταν γνωστό ότι ήταν άκρως επιζήμιες για την εταιρεία.

«Πρόκειται για ζήτημα αρχής και η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα εμποδίσει την Greenpeace να συνεχίσει να ασκεί κριτική σε εμάς και τη στρατηγική μας για το κλίμα, αν το επιθυμεί, αλλά θα τους υπενθυμίσει ότι η δημόσια συζήτηση για θέματα με τόσο υψηλό διακύβευμα που αφορούν μια εισηγμένη εταιρεία απαιτεί αυστηρότητα και καλή πίστη», δήλωσε εκπρόσωπος της TotalEnergies.

Ακτιβιστές για το κλίμα εμποδίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα συναυλιών Salle Pleyel, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση των μετόχων του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies στο Παρίσι στις 25 Μαΐου 2022. Οι διαδηλωτές προέρχονται από διάφορες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace. (Bertrand Guay/AFP μέσω Getty Images)

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε