Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου - Βατικανό, 5 Απριλίου 2023. (Filippo Monteforte/AFP via Getty Images)

H κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου

Η πρόσφατη νοσηλεία του Πάπα Φραγκίσκου, η προχωρημένη ηλικία του (86 ετών) και η φθίνουσα κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη δημιουργία εικασιών ως προς το πόσο ακόμα θα διαρκέσει η παποσύνη του.

Εχθές, Τρίτη 6 Ιουνίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη στην Πολυκλινική Τζεμέλι της Ρώμης για προεγχειρητικό έλεγχο προκειμένου να υποβληθεί σήμερα σε χειρουργείο για εντερική απόφραξη, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, ο Πάπας είχε νοσηλευτεί επί τρεις ημέρες στην ίδια κλινική για βρογχίτιδα, παίρνοντας εξιτήριο στις 29 Μαρτίου, μία μόλις εβδομάδα σχεδόν πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Τον Μάρτιο, επίσης, έκλεισαν 10 χρόνια από τότε που εξελέγη Πάπας ο κατά κόσμον τότε καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο. Αλλά η προσφορά του στην Καθολική Εκκλησία έχει δεχτεί και αρνητική κριτική.

Αφενός, υπάρχει το έγγραφο Demos (από την ελληνική λέξη «δήμος» που σημαίνει λαός), μια δήλωση που αποδίδεται στον αείμνηστο καρδινάλιο Τζωρτζ Πελ σχετικά με την κατάσταση της Εκκλησίας, το οποίο περιγράφει την παποσύνη του Φραγκίσκου ως «καταστροφική». Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Πελ περιέγραψε την κατάσταση στη Ρώμη ως «Άγρια Δύση».

Ο Γερμανός καρδινάλιος Γκέραρντ Μύλλερ, ευρέως σεβαστός, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του  ότι ο Φραγκίσκος φέρεται να «περιβάλλεται από έναν μαγικό κύκλο ανθρώπων που δεν είναι προετοιμασμένοι θεολογικά». Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της Κούριας ήταν καταστροφικές, υποβαθμίζοντάς την σε «μια επιχείρηση που εργάζεται για την παροχή βοήθειας σε “πελάτες”, σαν να επρόκειτο για πολυεθνική επιχείρηση και όχι για εκκλησιαστικό σώμα».

Το έγγραφο Demos ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επί Φραγκίσκου υπήρξαν σοβαρές αποτυχίες στην υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, το Χονγκ Κονγκ, την ηπειρωτική Κίνα και κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το μυστικό σύμφωνο Βατικανού-Κίνας του 2018, δεν είχε υπάρξει «καμία δημόσια υποστήριξη για τους πιστούς καθολικούς στην Κίνα, οι οποίοι διώκονται κατά διαστήματα για την πίστη τους στον Παπισμό για περισσότερα από 70 χρόνια».

Όταν ο πρώην επίσκοπος του Χονγκ Κονγκ, καρδινάλιος Τζόζεφ Ζεν, μετέβη στη Ρώμη για να συζητήσει το θέμα με το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να τον συναντήσει. Έχει αρνηθεί επίσης να συναντήσει τον Δαλάι Λάμα ή να καταδικάσει τις διώξεις των Ουιγούρων, οι οποίες περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό των γυναικών τους σε αμβλώσεις.

Λησμονήθηκε η θεμελιώδης αποστολή της Εκκλησίας

Το καυστικό άρθρο του καρδιναλίου Πελ στο περιοδικό Spectator, που δημοσιεύτηκε μια μέρα μετά το θάνατό του, έκανε λόγο για τον «τοξικό εφιάλτη» της επερχόμενης Συνόδου του Οκτωβρίου για τη Συνοδικότητα.

Στα έγγραφα της Συνόδου, τα οποία, όπως δήλωσε ο Πελ, ήταν «διατυπωμένα σε νεομαρξιστική ορολογία», δεν υπάρχει καμία αναφορά στη θεμελιώδη αποστολή της Εκκλησίας: «Πηγαίνετε και κάνετε μαθητές όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάσκοντάς τους να υπακούουν σε όλα όσα σας πρόσταξα». (Ματθαίος 28: 19-20).

Αίθουσα της Υπογραφής (stanza della Segnatura), Αίθουσες του Ραφαήλ (stanze di Raffaello), Αποστολικό Παλάτι, Βατικανό.

 

Επιπλέον, ο Πελ, στη διάλεξή του στο Κολέγιο Κάμπιον τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσε ότι «αντί να αφορά κυρίως το κήρυγμα του Ευαγγελίου και την απειλή της παρακμής, ασχολείται περισσότερο με την ανακατανομή της εξουσίας».

Η Σύνοδος συνεχίζει με επιμονή το αποτυχημένο πείραμα του aggiornamento (ενημέρωση) που πραγματοποιείται στην Εκκλησία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, το οποίο έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των εκκλησιών, εκτός από τις ενορίες και τα τάγματα που είναι πιστά στην παράδοση και το δόγμα.

Ωστόσο, αυτοί οι τομείς της Εκκλησίας δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τον Φραγκίσκο, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τέλεσης της Παραδοσιακής Λατινικής Λειτουργίας.

Αντί να αποτελεί πηγή «διχόνοιας» στην Εκκλησία, όπως ισχυρίζεται ο Πάπας, η ευρύτερη τέλεσή της έδινε χώρο εντός της Εκκλησίας σε όσους βρίσκουν στην παραδοσιακή λειτουργία μια αίσθηση του ιερού που συχνά δεν υπάρχει στις κακόγουστες λατινικές λειτουργίες που προσφέρονται στις περισσότερες ενορίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δώσει ζωή σε μια κατά τα άλλα θνησιγενή Εκκλησία, δεδομένου ότι οι περισσότεροι που παρακολουθούν την εκκλησία είναι νέες οικογένειες.

Εντούτοις, ο Πάπας Φραγκίσκος τους οδηγεί κυριολεκτικά στην παρανομία.

Θα διασπαστεί η Εκκλησία;

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Ο Ντέμιαν Τόμσον έχει επισημάνει ότι ο ίδιος ο Φραγκίσκος, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του, φέρεται να ενδυνάμωσε και να προστάτευσε τους φερόμενους ως ληστρικούς κληρικούς και τους συνεργούς τους.

Η La Nación, η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Αργεντινής, ανέφερε το 2019 ότι όταν ο Μπεργκόλιο (ο Πάπας Φραγκίσκος) ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στην προώθηση εκείνων που κάλυπταν τις καταχρήσεις  κληρικών στο παρελθόν.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο επίσκοπος Γουστάβο Ζαντσέτα, ο οποίος το 2017 διορίστηκε εκτιμητής των περιουσιακών στοιχείων της Αγίας Έδρας, παρά το γεγονός ότι επτά ιερείς – μεταξύ των οποίων τρεις από τους γενικούς υπαρχηγούς του Ζαντσέτα – τον κατηγόρησαν επισήμως για οικονομική κακοδιαχείριση, αυταρχισμό και σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά.

Πέρυσι, ο Ζαντσέτα κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση δύο ιεροσπουδαστών και ο Φραγκίσκος αναγκάστηκε να τον παύσει.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στις 9 Απριλίου 2023 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, στο πλαίσιο των εορτασμών της Μεγάλης Εβδομάδας. (Andreas Solaro/AFP)

 

Στη συνέχεια, υπάρχει η περίπτωση του Θεόδωρου ΜακΚάρικ, συνταξιούχου Αρχιεπισκόπου της Ουάσιγκτον. Εκδιώχθηκε από τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ μόλις ανακάλυψε ότι ο ΜακΚάρικ κατηγορήθηκε για αποπλάνηση ιεροδιδασκάλων, αλλά επανήλθε μόλις εξελέγη ο Φραγκίσκος, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ως ανεπίσημος απεσταλμένος του Πάπα και υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χρημάτων .

Τελικά, οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο ΜακΚάρικ κατηγορούνταν για κακοποίηση παιδιών, οπότε ο Φραγκίσκος δεν είχε άλλη επιλογή από το να του αφαιρέσει τον τίτλο του καρδιναλίου.

Επίσης, υπάρχει η στάση του Φραγκίσκου απέναντι στον Ιησουίτη φίλο του, τον πατέρα Μαρκ Ρούπνικ, ο οποίος είναι διάσημος καλλιτέχνης ψηφιδωτών.

Στις αρχές Απριλίου, επετράπη στον πατέρα Ρούπνικ να συλλειτουργεί δημόσια. Εν τω μεταξύ, οι ισχυρισμοί ότι κακοποίησε  καλόγριες δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως, επειδή ο Φραγκίσκος αρνείται να άρει τη σχετική παραγραφή.

Οι Ιησουίτες επιβεβαίωσαν ότι ο Ρούπνικ αφορίστηκε το 2019, αλλά ο αφορισμός ήρθη το 2021. Σύμφωνα με αναφορές, ο Πάπας Φραγκίσκος ενεπλάκη στην άρση του αφορισμού.

Όπως και να έχει, η Σύνοδος του Φραγκίσκου ωθεί την Εκκλησία προς το σχίσμα. Στις 10 Μαρτίου 2023, οι Γερμανοί επίσκοποι ψήφισαν να επιτραπούν οι ευλογίες των γάμων των ομοφυλοφίλων στην εκκλησία, αψηφώντας πλήρως τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που τάσσεται κατά.

Αν η Εκκλησία διαλυθεί, όπως συνέβη με την Αγγλικανική Εκκλησία, τότε η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί ευθέως στον Πάπα Φραγκίσκο..

 

Του Rocco Loiacono

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας The Epoch Times.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε