Σάββατο, 05 Οκτ, 2024
Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

Παράνομη αφαίρεση οργάνων στην Κίνα: Αποδεικτικά στοιχεία

Από το 2000, το σύστημα μεταμοσχεύσεων οργάνων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) έχει επεκταθεί ραγδαία. Η περίληψη από μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε (από το Ίδρυμα Mεμόριαλ για τα θύματα του κομμουνισμού, και αφορά τη συγκομιδή οργάνων στην Κίνα) προσφέρει μια εικόνα για το πόσο ταχεία είναι αυτή η ανάπτυξη.

«Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου από το 2000 ως το 2004, σύμφωνα με τον Δρ Χουάνγκ Τζιεφού (Huang Jiefu) (βασικού διοργανωτή του συστήματος μεταμόσχευσης της Κίνας), η Κίνα υπερτριπλασίασε τον αριθμό νοσοκομείων που κάνουν μεταμοσχεύσεις», αναφέρει η έκθεση του ερευνητή Μάθιου Ρόμπερτσον.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των μεταμοσχεύσεων νεφρών κατά 510 τοις εκατό, μεταμοσχεύσεων ήπατος κατά 1.820 τοις εκατό, μεταμοσχεύσεων καρδιάς κατά 1.100 τοις εκατό, και μεταμοσχεύσεων πνευμόνων κατά 2.450 τοις εκατό» (αναφέρει η περίληψη της έκθεσης).

Φωτογραφία αρχείου του πρώην Κινέζου Υφυπουργού Υγείας Huang Jiefu μετά από διάσκεψη στην Ταϊβάν το 2010. (Bi-Long Song / Epoch Times)

 

Ο Ρόμπερτσον, ερευνητής και φοιτητής διδακτωρικού στις πολιτικές επιστήμες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, συμμετείχε, με την έρευνά του με τίτλο “Προμήθεια Οργάνων και Εξωδικαστική Εκτέλεση στην Κίνα: Μια αναθεώρηση των αποδεικτικών στοιχείων”, σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 10 Μαρτίου. Στην έρευνά του, ο Ρόμπερτσον αποκαλύπτει πώς η ΛΔΚ κατάφερε να χτίσει «ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συστήματα μεταμόσχευσης οργάνων σε μόλις μερικές δεκαετίες».

«Αντίθετα με άλλες χώρες, η Κίνα το πέτυχε χωρίς την χρήση εθελοντικών δωρεών ως πηγές οργάνων», έγραψε ο Ρόμπερτσον στην έκθεσή του, στην οποία δήλωσε ότι [η Κίνα] πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα «χαρτογράφησης για την επιχειρηματολογία και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία».

Η έκθεσή του είναι επίσης «ένας απολογισμός των διαφόρων αποκρίσεων στα αποδεικτικά στοιχεία, και μία συλλογή αυτών των αποκρίσεων. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έναν σημαντικό όγκο νέων στοιχείων από επίσημα δημοσιευμένα κινεζικά πρωτότυπα αρχεία».

Κατά τη διερεύνηση της ταχείας ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της άμεσης πρόσβασης σε όργανα στη ΛΔΚ, η έκθεση του Ρόμπερτσον επιδίωξε να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποια είναι η πιο εύλογη εξήγηση για την πηγή των οργάνων;».

(Carl de Souza/AFP/Getty Images)

 

Η απάντηση, όπως διαπίστωσε αυτός και άλλοι ερευνητές, ήταν ότι κρατούμενοι συνείδησης είχαν σκοτωθεί κατά παραγγελία για τα όργανά τους.

«Επειδή η επίσημη εξήγηση ότι οι θανατοποινίτες κρατούμενοι παρέχουν όλα τα όργανα για μεταμόσχευση δεν συνάδει με τα επίσημα στοιχεία, πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές», έγραψε.

«Εναλλακτικές ομάδες ανθρώπων που έχoυν υποβληθεί σε εξέταση αίματος και που μπορούν να δολοφονούνται κατά παραγγελία και χωρίς καμία ποινή, είναι οι απαχθέντες ζητιάνοι, άνθρωποι του δρόμου και άλλα αθώα θύματα. Φυλακισμένοι διαδηλωτές, εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί και δεν έχουν οικογενειακούς επισκέπτες και οι κρατούμενοι συνείδησης».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι, από όλες αυτές τις ομάδες, η μεγαλύτερη, πιο ευάλωτη, και πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμη ομάδα, είναι μακράν (τα τελευταία χρόνια) οι κρατούμενοι συνείδησης του Φάλουν Γκονγκ. Ένα παρόμοιο εύρος αποδεικτικών στοιχείων των τελευταίων χρόνων δείχνει, επίσης, τη στόχευση των Ουιγούρων».

Το Φάλουν Γκονγκ, επίσης γνωστό ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική διδασκαλία που βασίζεται στο διαλογισμό και τις αργές κινήσεις, όπου οι ασκούμενοι ακολουθούν τρεις βασικές αρχές: Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα.

Ξεκίνησε στη βόρεια Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εύκολο στην εκμάθηση και δωρεάν, εξαπλώθηκε γρήγορα μέσα στην Κίνα και πέρα από τα σύνορά της. Λόγω της δημοτικότητας της άσκησης το κινεζικό κομμουνιστικό κράτος άρχισε να διώκει τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ το 1999.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Τούρκοι μουσουλμάνοι -συνήθως Ουιγούροι- που ρίχνονται σε ένα απέραντο σύστημα στρατοπέδων επανεκπαίδευσης στην πιο δυτική περιοχή της Κίνας, τη Σιντζιάνγκ.

Άνθρωποι στην επαρχία Σιτσουάν που ασκούν το Φάλουν Γκονγκ στη δεκαετία του 1990. (Πηγή: Minghui.org)

 

Δικαστήριο του Λονδίνου

Η δημοσίευση της έκθεσης του Ρόμπερτσον ακολούθησε την έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου του Λονδίνου, την 1η Μαρτίου, αναφορικά με την Βίαιη Συγκομιδή Οργάνων στην Κίνα.

Με βάση την έρευνα του δικαστηρίου διάρκειας ενός έτους διαπιστώθηκε η βίαιη συγκομιδή οργάνων «σε πολλά μέρη της ΛΔΚ» τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Με επικεφαλής τον Σερ Τζέφρευ Νις, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι: «Κατά την πολυετή πρακτική βίαιης συγκομιδής οργάνων στην ΛΔΚ, ήταν πράγματι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή -ίσως η κύρια πηγή- οργάνων τα οποία συλλέχθηκαν με την βία».

Ο Σερ Τζέφρευ Νις μίλησε επίσης μέσω βιντεοκλήσης στο φόρουμ που προωθεί την έκθεση του Ρόμπερτσον. Ο ίδιος ο Ρόμπερτσον ήταν μάρτυρας στο δικαστήριο του Λονδίνου από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2019. Χρησιμοποιώντας στατιστική εγκληματολογία, μερικές από τις προηγούμενες έρευνες του Ρόμπερτσον έχουν αποκαλύψει την παραποίηση των κινεζικών στοιχείων στα μητρώα δωρεάς οργάνων.

Δείτε αυτό το βίντεο σχετικά με το δικαστήριο και τα ευρήματά του:

Ο Ρόμπερτσον ελπίζει ότι η έκθεσή του θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο, πολλοί στη διεθνή κοινότητα, προσεγγίζουν το ζήτημα της συγκομιδής οργάνων.

Στην έκθεσή του, ανέφερε τα συμπεράσματά του Δικαστηρίου του Λονδίνου για την Κίνα και «τη διαπίστωση συστηματικής παραποίησης των δεδομένων στα μητρώα δωρεάς οργάνων.Τα αποδεικτικά στοιχεία και τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης θα πρέπει να οδηγήσουν σε αλλαγή των όρων συζήτησης για το θέμα αυτό».

«Παρουσιάσαμε την πιο πειστική εξήγηση για τις πρακτικές προμήθειας οργάνων της Κίνας, αν και θα ήταν προτιμότερο ένα πιο εύλογο σενάριο. Δηλαδή, ένα πλήρως ικανό να λογοδοτήσει για το φαινόμενο και λιγότερο φειδωλό στα συμπεράσματα, είχε παρουσιαστεί».

«Την ίδια στιγμή, εαν οι κινεζικές αρχές είχαν μια εξήγηση, κατά πάσα πιθανότητα θα την είχαν δώσει μέχρι τώρα. Υπό το φως ενός νέου πληθυσμού πολιτικών κρατουμένων που έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη συγκομιδή οργάνων, καλούμε τους παρατηρητές να εξετάσουν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το συμπέρασμά μας, να εξετάσουν τις προτάσεις μας για την διαχείριση της αλήθειας των ισχυρισμών, να αναλογιστούν την ηθική τοποθέτηση επί του θέματος και να πράξουν ανάλογα».

Ένα έγκλημα που αγνοείται

Στην έκθεσή του, ο Ρόμπερτσον περιγράφει πώς το ζήτημα της συγκομιδής οργάνων έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από σημαντικούς παράγοντες όπως κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς υγείας και κορυφαίους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι πρακτικές προμήθειας οργάνων της Κίνας είναι αμφιλεγόμενες από την απαρχή τους. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί -συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών ενώσεων, των οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μελετητών, των μεγάλων οργανισμών μέσων ενημέρωσης και των σχετικών εκτελεστικών οργάνων των περισσοτέρων δυτικών κυβερνήσεων, δεν έχουν αφιερώσει πόρους ώστε να εξετάσουν την υπόθεση ενδελεχώς», έγραψε ο Ρόμπερτσον.

«Χωρίς δέσμευση πόρων, η δημόσια στάση αθετεί μια σε μεγάλο βαθμό άκριτη υιοθέτηση της επίσημης εξήγησης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ως προς την πηγή των οργάνων», δήλωσε.

Ο Ρόμπερτσον επεσήμανε ότι η εξήγηση [του ΚΚΚ] έχει αλλάξει τρεις φορές.

«Πριν από το 2006, η επίσημη θέση ήταν, ότι η πηγή των οργάνων ήταν κυρίως εθελοντές δότες. Από το 2006 έως το 2015, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι η πηγή των οργάνων, ήταν ανέκαθεν θανατοποινίτες. Μετά το 2015, η Κίνα έχει ισχυριστεί ότι η πηγή των οργάνων είναι αποκλειστικά εθελοντικές δωρεές από ελεύθερους, αποθανόντες δότες».

Υπογράψτε ΕΔΩ για να βοηθήστε να σταματήσει η συγκομιδή οργάνων και η δίωξη κατά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα

Για να μάθετε περισσότερα και για να διαβάσετε την έκθεση του Ρόμπερτσον πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: https://www.visiontimes.com/

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε