Σάββατο, 14 Δεκ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππινών Enrique Manalo και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong σφίγγουν τα χέρια κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, σε ξενοδοχείο στο Makati, Metro Manila, Φιλιππίνες, στις 18 Μαΐου 2023. (Lisa Marie David - Pool/Getty Images)

Η Αυστραλία παρέχει στις Φιλιππίνες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαίδευση και τεχνολογία, με φόντο την επιθετικότητα της Κίνας

Η Αυστραλία δεσμεύεται να παράσχει στις Φιλιππίνες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαίδευση και επιπλέον τεχνολογία για την ενίσχυση της Ακτοφυλακής της χώρας και τη βελτίωση της επιτήρησης και της προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Πέννυ Γουόνγκ στις Φιλιππίνες στις 18 Μαΐου, σε μια περίοδο που οι Φιλιππίνες βρίσκονται σε μια ενάλια διαμάχη με το Πεκίνο, η οποία αυξάνεται σε ένταση και εχθρική διάθεση.

Η Γουόνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι «αφοσιωμένη» στην αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών σε στρατηγική συνεργασία, καθώς τόσο η Αυστραλία όσο και οι Φιλιππίνες  είναι ομοϊδεάτες εταίροι που επιδιώκουν την ειρήνη, την ελευθερία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι έτσι οριστικοποιείται και επισημοποιείται αυτό που είναι ήδη στην πράξη μια στρατηγική εταιρική σχέση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σχέσης μας και το βάθος και το εύρος της συνεργασίας μας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Οι Φιλιππίνες είναι ένας ζωτικός, μακροχρόνιος εταίρος ασφαλείας για την Αυστραλία και, καθώς στην περιοχή μας λαμβάνουν χώρα μεταβαλλόμενες στρατηγικές συνθήκες, συνεργαζόμαστε στενά μεταξύ μας για να διαμορφώσουμε το είδος της περιοχής που θέλουμε -μια ειρηνική, ανοικτή, σταθερή και ευημερούσα περιοχή.

»Για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για ειρήνη και ευημερία για τους λαούς μας, πρέπει να συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες εταίρους. Λοιπόν, εμείς είμαστε ένας ομοϊδεάτης εταίρος και ως τέτοιον σας βλέπουμε. Και αναγνωρίζουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και ότι οι ισχυρότερες και καλύτερες συνεργασίες οδηγούν στα βέλτιστα αποτελέσματα για όλους.»

Η Γουόνγκ δήλωσε επίσης ότι η Αυστραλία είναι ανοιχτή στην επέκταση της θαλάσσιας συνεργασίας της με τις Φιλιππίνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι και οι δύο χώρες εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Και οι δύο χώρες επιθυμούν μια περιοχή «προβλέψιμη, που λειτουργεί με συμφωνημένους κανόνες, πρότυπα και νόμους, που αναγνωρίζουν και σέβονται την κυριαρχία των κρατών», δήλωσε η Γουόνγκ.

Η Αυστραλία θα μοιραστεί, επίσης, πληροφορίες και θα παράσχει τεχνική βοήθεια στους νομοθέτες του ναυτικού δικαίου και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να αντιμετωπίζουν την παράνομη αλιεία στη θαλάσσια ζώνη πιο αποτελεσματικά.

Συνεργασία απέναντι στη δύστροπη συμπεριφορά της γειτονικής Κίνας

Η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να ενισχύσει την παροχή εξοπλισμού επιτήρησης και να συσφίξει τους δεσμούς με τις Φιλιππίνες ακολουθεί την αύξηση της έντασης στον Ινδο-Ειρηνικό. Η Κίνα έχει επανειλημμένα παραβιάσει τα οικονομικά δικαιώματα των Φιλιππινών, αλιεύοντας παράνομα στα ύδατα της χώρας και τυφλώνοντας προσωρινά ένα πλήρωμα της ακτοφυλακής των Φιλιππινών με ένα στρατιωτικού τύπου λέιζερ.

Τον περασμένο μήνα, η Ακτοφυλακή των Φιλιππινών (PCG) δήλωσε ότι εντόπισε την παρουσία περισσότερων από 100 κινεζικών παραστρατιωτικών θαλάσσιων σκαφών εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) των Φιλιππινών από τις 14 έως τις 24 Απριλίου, με ένα από τα κινεζικά πλοία να πραγματοποιεί «επικίνδυνους ελιγμούς» σε απόσταση 50 μέτρων από περιπολικό πλοίο της PCG, αποτελώντας «σημαντική απειλή” για την ασφάλεια του πληρώματός του.

Οι Φιλιππίνες αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν μια σειρά από σημαδούρες ναυσιπλοΐας εντός της ΑΟΖ για να επισημάνουν την κυριαρχία τους επί της ΑΟΖ τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – την οποία η Μανίλα αποκαλεί Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα.

Ο αντιναύαρχος Τζόζεφ Κόιμε, επικεφαλής της Διοίκησης Υπηρεσιών Ναυτικής Ασφάλειας της , δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, βάσει της εναέριας παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου, οι σημαδούρες εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους, αλλά προειδοποίησε ότι αν κινεζικά σκάφη αγγίξουν τους δείκτες, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

«Εάν έχουμε αποδείξεις ότι σκόπιμα βγάζουν τις σημαδούρες που έχουμε εγκαταστήσει, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι νόμιμες, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε ο Κόιμε, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης Benar News.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν επίσης τους δεσμούς τους με τις Φιλιππίνες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προχωρήσει στην ενίσχυση των δεσμών τους με τις Φιλιππίνες, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συναντάται με τον πρόεδρο των Φιλιππινών Φερδινάνδο Μάρκος τον Νεότερο στον Λευκό Οίκο την 1η Μαΐου, όπου οι δύο τους συμφώνησαν να αυξήσουν τον στρατιωτικό συντονισμό.

«Αυτό που είδαμε πρόσφατα είναι μια σειρά από συνεχείς προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Κίνας που δοκιμάζει και ερευνά τα ύδατα των Φιλιππινών, σε περιοχές που απασχολούν έντονα τις Φιλιππίνες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τύπο την 1η Μαΐου.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, στο παρελθόν, ο Μάρκος ήταν απρόθυμος να τοποθετήσει τη χώρα του μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Ωστόσο, η παρατεινόμενη προκλητικότητα του κινεζικού καθεστώτος τον αναγκάζει να διαφοροποιήσει τις δεσμεύσεις των Φιλιππίνων στον τομέα της ασφάλειας.

«Οι Κινέζοι έχουν κάνει κάποια ενέργειες που ανησυχούν πραγματικά την ηγεσία των Φιλιππίνων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Μόλις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Κινέζος πρέσβης στη Μανίλα έδωσε μια ομιλία σχετικά με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον Ινδο-Ειρηνικό και φάνηκε να αναφέρεται στην ασφάλεια των περίπου 200.000 Φιλιππινέζων που ζουν στην Ταϊβάν. Νομίζω ότι πολλοί στις Φιλιππίνες το είδαν αυτό ως μια συγκεκαλυμμένη απειλή.»

Κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού, ο πρέσβυς της Κίνας στις Φιλιππίνες, Χουάνγκ Σιλιάν, δήλωσε ότι η Κίνα δεν αποκλείει τη χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν, περιλαμβανομένων των 150.000 Φιλιππινέζων που ζουν εκεί.

Οι Φιλιππίνες πρέπει να σταματήσουν την αμυντική τους συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «αν ενδιαφέρονται για τους 150.000 υπερπόντιους [Φιλιππινέζους της Ταϊβάν]», είπε.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στις 29 Απριλίου ότι τυχόν πυρά κατά πλοίων της Ακτοφυλακής των Φιλιππινών θα ενεργοποιούσαν μια αμυντική συνθήκη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των Φιλιππινέζων συμμάχων μας για την τήρηση της διεθνούς θαλάσσιας τάξης, που βασίζεται σε κανόνες και επιβεβαιώνουν ότι μια ένοπλη επίθεση στον Ειρηνικό, που περιλαμβάνει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατά των φιλιππινέζικων ενόπλων δυνάμεων, δημόσιων σκαφών ή αεροσκαφών, περιλαμβανομένων εκείνων της Ακτοφυλακής, θα επικαλούνταν τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ, βάσει του άρθρου IV της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππινών του 1951», ανέφερε η δήλωση.

 

Οι Aldagra Fredly και Andrew Thornebrooke συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε