Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Η γιατρός Εύα Ράουνιγκ εμβολιάζει ένα άτομο με μια δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech μέσα σε ένα ειδικό δοχείο για χρήση από γενικούς ιατρούς, που ονομάζεται "κουτί εμβολιασμού" στη Βιέννη στις 26 Απριλίου 2021. (Lisi Niesner/Reuters)

Η Αυστρία αναστέλλει τον νόμο περί υποχρεωτικού εμβολίου COVID-19 για όλους τους ενήλικες

Η αυστριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει αμέσως την εντολή για το εμβόλιο COVID-19, η οποία θα ανάγκαζε τους περισσότερους ενήλικες να λάβουν το εμβόλιο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, διαφορετικά θα τους επιβάλλονταν πρόστιμα.

Η εντολή, για άτομα άνω των 18 ετών, υπεγράφη ως νόμος τον Φεβρουάριο, περίπου δύο μήνες μετά την ανακοίνωσή της στο αυστριακό κοινοβούλιο. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέσπισε ένα τέτοιο μέτρο.

Από αυτόν τον μήνα, η αυστριακή αστυνομία θα μπορούσε να ελέγχει την κατάσταση εμβολιασμού των ανθρώπων κατά τη διάρκεια ελέγχων της κυκλοφορίας και στο δρόμο. Όσοι δεν είχαν απόδειξη εμβολιασμού θα τους ζητούνταν εγγράφως να προσκομίσουν αποδείξεις ή θα αντιμετώπιζαν πρόστιμα έως και 600 ευρώ. Για επόμενες παραβάσεις, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3.600 ευρώ.

Η υπουργός της Αυστρίας για την ΕΕ, Καρολίν Εντστάντλερ, ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ότι ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ και δήλωσε ότι αποτελεί «καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων» που δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Υγείας, αποφασίσαμε ότι θα ακολουθήσουμε, φυσικά, αυτό που είπε η επιτροπή [εμπειρογνωμόνων]», δήλωσε η Εντστάντλερ στους δημοσιογράφους, μετά από συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. «Δεν βλέπουμε την ανάγκη να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα αυτόν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω της παραλλαγής [Όμικρον] που κατά κύριο λόγο βιώνουμε εδώ».

Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει προγραμματιστεί να επανεκτιμήσει την κατάσταση και τον νόμο στα μέσα Ιουνίου, δήλωσε η ίδια.

Μόνο η γειτονική Γερμανία εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να μιμηθεί το παράδειγμα της Αυστρίας για τη θέσπιση ενός τέτοιου νόμου – και είναι ακόμη αβέβαιο αν θα το πράξει. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν θεσπίσει περιορισμένες εντολές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ή ηλικιακές ομάδες.

Η αυστριακή εντολή εξαιρεί τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και όσους έχουν πρόσφατα αναρρώσει από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Η Εντστάντλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο νόμος για τον καθολικό εμβολιασμό μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζομαι κρυστάλλινη σφαίρα για να σας πω ότι το σημερινό δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο που θα γράψουμε σχετικά με την εντολή εμβολιασμού», δήλωσε.

Αφού προτάθηκε ο νόμος, αποδείχθηκε αμφιλεγόμενος στην Αυστρία. Πολυάριθμοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης και άλλων πόλεων τους τελευταίους μήνες.

Από τις 5 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Αυστρίας ήρε τους περισσότερους από τους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19 μετά από σημαντική μείωση των κρουσμάτων, καταργώντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας για μπαρ και εστιατόρια, ενώ επέτρεψε την επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων. Τα διαβατήρια εμβολιασμού που εμπόδιζαν τους ανεμβολίαστους να εισέλθουν σε ορισμένους χώρους έχουν επίσης ανακληθεί, δήλωσε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη αρνητικής εξέτασης αντί για διαβατήριο εμβολιασμού.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε