Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ επισκέπτεται το «The Faulkner Focus» στα στούντιο του Fox News Channel στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουνίου 2023. (Jamie McCarthy/Getty Images)

Η απόρριψη της στρατιωτικής απειλής της Κίνας από τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ είναι «επικίνδυνα αφελής»

Η άποψη του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ ότι η Κίνα δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι λανθασμένη και δεν ευθυγραμμίζεται με την πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές.

Σε μια συνομιλία στο Twitter Spaces νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Έλον Μασκ, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν με την Κίνα σε συνομιλίες και να ανταγωνιστούν τη χώρα οικονομικά αλλά όχι στρατιωτικά.

«Οι Κινέζοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να μας ανταγωνιστούν στρατιωτικά», δήλωσε ο Κένεντι. «Οπότε είναι ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας που λέει: «Ω, οι Κινέζοι θέλουν να είναι εχθροί μας και να έχουν στρατιωτικό ανταγωνισμό», δεν το θέλουν. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να αποκλιμακώσουμε τη στρατιωτική πίεση προς την Κίνα».

Ενώ η ανοικοδόμηση της βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Κένεντι σε πιθανές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, πιστεύει ότι το καθεστώς ήταν πολύ καλύτερο στο να «προβάλλει οικονομική ισχύ στο εξωτερικό».

«Νομίζουμε ότι ο κόσμος είναι με το μέρος μας, αλλά δεν είναι. Το μόνο που έχουμε -οι μόνοι που υποστηρίζουν αυτή την εριστική και πολεμοχαρή σχέση με την Κίνα είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα, η Ιαπωνία, η Βρετανία και ο Καναδάς», είπε. «Είμαστε σχεδόν μόνοι μας στον κόσμο. Ο υπόλοιπος κόσμος μας κοιτάζει και λέει, Τι στο καλό κάνετε; Γιατί προσπαθείτε να δημιουργήσετε πόλεμο με την Κίνα; Γιατί τους πολεμάτε;».

«Δεν θέλουν πόλεμο, θέλουν ειρήνη και ευημερία, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εκεί που υπάρχει πόλεμος», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να «αποκλιμακώσουν τη συζήτηση περί πολέμου» σε θέματα όπως η Ταϊβάν και να επιδιώξουν «μια έξυπνη διαπραγμάτευση όπου θα τα πάμε καλύτερα λόγω της Κίνας».

«Ας αφήσουμε τους ίδιους -την Ταϊβάν και την Κίνα- να λύσουν αυτό το ζήτημα μόνοι τους και να υποχωρήσουμε στρατιωτικά».

Ενώ ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς (William Burns) πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στην Κίνα τον περασμένο μήνα για να ξεπαγώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο, ο Κένεντι δήλωσε ότι ήθελε να έχει μια «πραγματική πολιτική και οικονομική συζήτηση» με την κινεζική πλευρά που να είναι «ειλικρινής και όπου όλοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι, για να δούμε αν υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να συνεργαστούμε ειρηνικά μεταξύ μας και να κρατήσουμε τον κόσμο σε ηρεμία».

Επικίνδυνα αφελής

Για τον Τζον Μιλς (John Mills), συνταξιούχο συνταγματάρχη του στρατού, ο οποίος προηγουμένως επέβλεπε την πολιτική κυβερνοασφάλειας και τις διεθνείς υποθέσεις στο Υπουργείο Άμυνας, τα σχόλια δείχνουν ότι ο Κένεντι είναι «σχεδόν επικίνδυνα αφελής όσον αφορά την κακόβουλη συμπεριφορά της Κίνας».

«Είμαι λίγο μπερδεμένος από τα σχόλιά του», δήλωσε ο Μιλς, συνεργάτης της εφημερίδας The Epoch Times, σε συνέντευξή του. «Έχει ισχυρές απόψεις σχετικά με τον ιό και το εμβόλιο. Λοιπόν, από πού πιστεύει ότι προήλθε ο ιός; Είναι κάπως αντιφατικό».

Η επέκταση της στρατιωτικής ισχύος και της υπερπόντιας παρουσίας του αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πεκίνου. Τον Μάρτιο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ανανέωσε την έκκλησή του για ταχύτερη ανάπτυξη ενός «στρατού παγκόσμιας κλάσης», μήνες αφότου διέταξε τον κινεζικό στρατό να ενισχύσει την προετοιμασία για πόλεμο.

Στρατιώτες του κινεζικού στρατού συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης στα βουνά Παμίρ στο Κασγκάρ, στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, στις 4 Ιανουαρίου 2021. (STR/AFP μέσω Getty Images)

 

Εκθέσεις του Πενταγώνου εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα αποκτήσει 1.000 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2030 και 1.500 μέχρι το 2035. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς (Mike Rogers) (R-Ala.) δήλωσε ότι το καθεστώς διαθέτει πλέον περισσότερους εκτοξευτές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον κόσμο και παράγει με ταχείς ρυθμούς πολεμικά πλοία. Η ναυτική της δύναμη εκτιμάται ότι διαθέτει 340 πλοία και υποβρύχια από το 2022, αριθμός που θα διογκωθεί σε 440 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου για το 2022.

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Κένεντι αντιλαμβάνεται πλήρως τη σοβαρότητα του τρόπου με τον οποίο αυτό το θέμα στρέφεται γρήγορα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση, η οποία δεν οφείλεται σε εμάς», δήλωσε ο Μιλς. «Τα εργοστάσια όπλων τους βουίζουν, τα δικά μας δεν θα φτάσουν».

Αποτυχημένες πολιτικές δέσμευσης

Ο Γκραντ Νιούσαμ (Grant Newsham), συνταξιούχος συνταγματάρχης των Αμερικανών πεζοναυτών και ανώτερος συνεργάτης στο Ιαπωνικό Φόρουμ Στρατηγικών Μελετών (Japan Forum for Strategic Studies), σημείωσε ότι αυτό που υποστήριζε ο Κένεντι ήταν «η πολιτική των ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 50 ετών, μέχρι που ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ».

«Αυτό που κάναμε ήταν να διευκολύνουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) -και, στην πραγματικότητα, να κατευνάσουμε τη ΛΔΚ με την προσδοκία ότι θα φιλελευθεροποιηθεί και θα γίνει ένας «υπεύθυνος εταίρος» -και δεν θα αποτελεί απειλή για κανέναν», δήλωσε στην Epoch Times σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μέρος αυτής της υποστήριξης, είπε, περιελάμβανε «τη μεταφορά ενός τεράστιου μέρους της παραγωγής μας στην Κίνα – και την ανεργία εκατομμυρίων Αμερικανών», ενώ επέτρεπε στον κινεζικό στρατό να αναπτυχθεί.

Η κυβέρνηση Τραμπ μετατοπίστηκε προς μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. Η επιστροφή στην πολιτική της δέσμευσης και του διαλόγου, όμως, θα ήταν ακριβώς αυτό που επιθυμεί το Πεκίνο, δήλωσε ο Νιούσαμ, συνεργάτης της Epoch Times.

«Οι Κινέζοι κομμουνιστές ήταν πολύ τυχεροί όλα αυτά τα χρόνια που είχαν πολλούς Αμερικανούς σε θέσεις επιρροής, οι οποίοι υπονόμευσαν αφελώς ή σκόπιμα τα συμφέροντα της Αμερικής και επέτρεψαν στην Κίνα να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξεως απειλή για τις ΗΠΑ και τον ελεύθερο κόσμο γενικότερα», είπε. «Ο κινεζικός στρατός έχει προβεί στη μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη στην ιστορία (που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικά δολάρια) -παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει εχθρούς».

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι DF-41 της Κίνας με πυρηνική ικανότητα φαίνονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο, την 1η Οκτωβρίου 2019. (Greg Baker/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο Νιούσαμ διερωτήθηκε πώς η οικονομική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα μπορεί να είναι «αμοιβαία επωφελής», αναφέροντας την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με την υποστήριξη των ΗΠΑ το 2001, η οποία δεν κατάφερε να αναγκάσει το Πεκίνο να ανοίξει την οικονομία του.

«Η Κίνα έγινε δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε καμία από τις απαιτήσεις. Υποσχέθηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες και ακόμη δεν το έχει κάνει, και δεν δείχνει κανένα σημάδι συμμόρφωσης», είπε, περιγράφοντας την εθνική στρατηγική του Πεκίνου ως «να κυριαρχήσει σε κάθε κλάδο που έχει σημασία -και να επιτύχει αυτόν τον στόχο με κάθε τρόπο».

Ο Νιούσαμ θεωρεί ότι η πεποίθηση ότι το Πεκίνο επιθυμεί ειρήνη και ευημερία και όχι στρατιωτική σύγκρουση είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένη, σημειώνοντας ότι στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και στις επίσημες ανακοινώσεις, το καθεστώς είναι σαφές για τη φιλοδοξία του να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Χωρίς την αμερικανική βοήθεια, η Ταϊβάν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μόνο τους όρους της παράδοσής της στο Πεκίνο. Αφήστε την Ταϊβάν να περάσει υπό τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και η Ασία θα γίνει κόκκινη εν μία νυκτί και καμία χώρα πουθενά δεν θα πιστέψει τις υποσχέσεις της Αμερικής για προστασία – ή την ικανότητά της να αποκρούσει την κινεζική επιθετικότητα».

Το USS Chung-Hoon παρατηρεί ένα πλοίο του κινεζικού ναυτικού να πραγματοποιεί έναν «μη ασφαλή», όπως τον χαρακτήρισε, κινεζικό ελιγμό στο στενό της Ταϊβάν, στις 3 Ιουνίου 2023. (Mass Communication Specialist 1st Class Andre Richard/U.S. Navy μέσω AP)

 

Ούτε ο Νιούσαμ ούτε ο Μιλς θεωρούν ακριβές να δηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «σχεδόν μόνες» στην αντιμετώπιση των απειλών από την Κίνα.

«Αυτές είναι οι κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της σφαίρας της Κίνας», δήλωσε ο Μιλς καθώς ανέλυε τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Κένεντι, σημειώνοντας ότι η Ινδία, η οποία έχει σκληρύνει την στάση της απέναντι στην Κίνα μετά τις φονικές συνοριακές συγκρούσεις, πιθανότατα θα ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και σε αντίθεση με το επιχείρημα του Κένεντι ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι υπερβολικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμαστούν στρατιωτικά, δήλωσε ο Μιλς.

Όταν «αντιμετωπίζουμε ένα επιθετικό ολοκληρωτικό κράτος», είπε, «όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υπάρξει πόλεμος».

Και όποια δράση αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δίνει το παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, σημείωσε ο Νιούσαμ.

«Οι άνθρωποι παντού προσβλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για ηγεσία ενάντια στη ΛΔΚ και το επιθετικό, ολοκληρωτικό, κομμουνιστικό καθεστώς της», είπε.

Ο Νιούσαμ υποστηρίζει την άποψη ότι «δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που να ωφελεί» οικονομικά το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, «το οποίο ουσιαστικά ενισχύει τον εχθρό μας που επιδιώκει να μας καταστρέψει».

Και αντί οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν διάλογο με την Κίνα, ο Νιούσαμ πιστεύει ότι ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να ξεκινήσει από την «άλλη πλευρά».

«Αν η Κίνα θέλει να μας μιλήσει, γνωρίζει το τηλέφωνό μας», δήλωσε. «Και αυτή θα πρέπει να είναι η φύση της σχέσης μας μέχρι η Κίνα να κυβερνηθεί από μια συναινετικά επιλεγμένη κυβέρνηση και να υπάρξει κάποιο πραγματικό ίχνος ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα».

Η εφημερίδα Epoch Times επικοινώνησε με τον Κένεντι για σχόλια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε