Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Φιαλίδια με την ένδειξη «AstraZeneca COVID-19» και μια σύριγγα μπροστά από το λογότυπο της AstraZeneca, στις 14 Μαρτίου 2021. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters)

Η AstraZeneca μηνύεται για τραυματισμούς από το εμβόλιο της COVID-19

Οικογένειες και ασθενείς μηνύουν την κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυριζόμενοι ότι οι αγαπημένοι τους πέθαναν ή υπέστησαν σοβαρές αντιδράσεις μετά τη λήψη του εμβολίου της, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Μία νομική ομάδα που εκπροσωπεί μια ομάδα ανθρώπων που υπέστησαν βλάβη από το εμβόλιο επιδιώκει αποζημίωση για σωματικές βλάβες κατά της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο δεν ήταν «τόσο ασφαλές όσο περίμενε το κοινό».

Ο Πίτερ Τοντ, δικηγόρος της Scott-Moncrieff & Associates, δήλωσε στην Epoch Times ότι έχει ξεκινήσει αγωγή κατά της AstraZeneca βάσει του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών του 1987.

«Ξεκίνησα αγωγή κατά της AstraZeneca ζητώντας αποζημίωση για βλάβη (συγκεκριμένα θρόμβωση με θρομβοπενία) και επακόλουθη ζημία που προκλήθηκε από το εμβόλιο COVID», δήλωσε.

«Η αξίωση βασίζεται στον νόμο περί προστασίας των καταναλωτών του 1987, ο οποίος καθιστά τους κατασκευαστές υπεύθυνους για τραυματισμό που προκαλείται από ελαττωματικό προϊόν», πρόσθεσε.

Ο Τοντ δήλωσε ότι «δεν είναι απαραίτητο να αποδειχθεί η υπαιτιότητα».

«Ένα προϊόν είναι ελαττωματικό σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή εάν δεν είναι τόσο ασφαλές όσο οι καταναλωτές είχαν εύλογα το δικαίωμα να περιμένουν. Ο ισχυρισμός μας είναι ότι το εμβόλιο COVID της AstraZeneca δεν ήταν τόσο ασφαλές όσο οι καταναλωτές εύλογα δικαιούνταν να αναμένουν, δεδομένου ότι προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο, ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση ότι είχε διαπιστωθεί ότι ήταν ασφαλές μέσω εκτεταμένων κλινικών δοκιμών», ανέφερε ο δικηγόρος.

Είπε ότι η κυβέρνηση «συμφώνησε στη σύμβαση προμήθειας του εμβολίου να αποζημιώσει την AstraZeneca από οποιαδήποτε ευθύνη αυτού του είδους, γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να πράξει το σωστό και να στηρίξει τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την καταστροφική συνέπεια των τραυματισμών που άλλαξαν τη ζωή τους».

«Ισχύουν αυστηρές προθεσμίες για τέτοιου είδους αξιώσεις, οπότε όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει πληγεί με παρόμοιο τρόπο θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας», σημειώνει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το 2020 το εμβόλιο COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca. Το εμβόλιο είναι πλέον γνωστό ως Vaxzevria.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγκριθεί για χρήση τα εμβόλια Moderna, AstraZeneca και Pfizer-BioNTech. Και τα τρία έχουν νομική αποζημίωση που προστατεύει τις εταιρείες από αγωγές για αποζημιώσεις.

Η εφημερίδα Epoch Times γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να λογοδοτήσει ένας κατασκευαστής εμβολίων ως ζημιωθείς είναι βάσει του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών του 1987. Οι λεπτομέρειες της αποζημίωσης που έχουν οι κατασκευαστές εμβολίων με την κυβέρνηση είναι άγνωστες.

Καταβολή αποζημίωσης για ζημίες από εμβόλια

Το σύστημα καταβολής αποζημίωσης ζημιών από εμβόλια (Vaccine Damage Payment Scheme – VDPS) είναι μια εφάπαξ αφορολόγητη πληρωμή ύψους 120.000 λιρών Αγγλίας, εάν κάποιος αποδεδειγμένα έχει υποστεί σοβαρή αναπηρία ή έχει πεθάνει ως αποτέλεσμα εμβολιασμού από ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά (MMR), η γρίπη των χοίρων και άλλες.

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι υπουργοί συμφώνησαν να προσθέσουν την COVID-19 στο πρόγραμμα για να καταδειχθεί «η εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στο προφίλ ασφάλειας» οποιουδήποτε εμβολίου που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες 44 αιτούντες έχουν ειδοποιηθεί ότι δικαιούνται πληρωμή για ζημία από εμβόλιο, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί πάνω από 5 εκατομμύρια στερλίνες.

Οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται από την National Health Service Business Services Authority, έναν ανεξάρτητο φορέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Αγγλίας.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε στην Epoch Times: «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τρέχουσες νομικές υποθέσεις».

«Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σαφή και αυστηρά πρότυπα για να διασφαλίσουν την ασφαλή χρήση όλων των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Τα συλλυπητήριά μας απευθύνονται σε όποιον έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας», πρόσθεσε.

«Η AstraZeneca και οι ρυθμιστικές αρχές καταγράφουν και αξιολογούν προσεκτικά όλες τις αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων που σχετίζονται με τη χρήση του Vaxzevria. Από το σύνολο των στοιχείων των κλινικών δοκιμών και των δεδομένων, το Vaxzevria έχει αποδειχθεί ότι έχει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο δηλώνουν σταθερά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων των εξαιρετικά σπάνιων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών», ανέφερε.

«Πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν διατεθεί σε περισσότερες από 180 χώρες και, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, το Vaxzevria συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 6 εκατομμυρίων ζωών παγκοσμίως μόνο κατά το πρώτο έτος διάθεσης (Δεκέμβριος 2020 έως Δεκέμβριος 2021)», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε