Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Στην 34η επέτειο της Σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν, η γνωστή κάτοικος του Χονγκ Κονγκ Αλεξάνδρα Γουόνγκ Φουνγκ Γιου, γνωστή και ως γιαγιά Γουόνγκ, συνελήφθη από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ αφού εθεάθη με τα χέρια ψηλά να κάνουν χειρονομίες "5" και "1", στο Χονγκ Κονγκ, στις 4 Ιουνίου 2023 (Benson Lau/ The Epoch Times).

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ παρεμποδίζει τους κατοίκους να τιμήσουν τα θύματα της Σφαγής της Πλατείας Τιενανμέν στην 34η επέτειο της 4ης Ιουνίου

Η 4η Ιουνίου 2023 ήταν η 34η επέτειος της Σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν, μιας ιδιαίτερα αιματηρής καταστολής εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας των φοιτητικών κυρίως διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Ομάδες ή οργανώσεις του Χονγκ Κονγκ σε τουλάχιστον 30 πόλεις παγκοσμίως πραγματοποίησαν ολονυκτίες με κεριά για να τιμήσουν την ημέρα.

Ωστόσο, μετά την ψήφιση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει σταματήσει όλες τις εκδηλώσεις μνήμης μεγάλης κλίμακας στην πόλη.

Από τις 2 Ιουνίου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξε πολλές δυνάμεις των ΜΑΤ στο Χονγκ Κονγκ για να εμποδίσει τους πολίτες να θρηνήσουν την 4η Ιουνίου και την 34η επέτειό της στους δρόμους.

Στις 4 Ιουνίου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανέπτυξε χιλιάδες αστυνομικούς για να φρουρήσουν την περιοχή του Causeway Bay, από το Πάρκο Βικτώρια, τις εξόδους του MTR Causeway, μέχρι το Σόγκο – πολλά τακτικά οχήματα της αστυνομίας ήταν σταθμευμένα στους δρόμους και στρατιωτικού τύπου θωρακισμένα οχήματα Sabortooth ήταν σταθμευμένα στους δρόμους.

Σύμφωνα με το Car News China, το θωρακισμένο όχημα Sabertooth, που κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία Guangzhou Huakai Vehicle Equipment Corp. είναι ένα όχημα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ταραχών. Διαθέτει τρεις οπλοθυρίδες σε κάθε πλευρά και ένα πολυβόλο στην οροφή.

Η Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ διέθεσε χιλιάδες αστυνομικούς για να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να φυλάνε σκοπιά γύρω από το Πάρκο Βικτώρια, τις εξόδους MTR του Causeway Bay και το πολυκατάστημα Σόγκο. Στρατιωτικά θωρακισμένα οχήματα Sabertooth εθεάθησαν επίσης στο Χονγκ Κονγκ, στις 4 Ιουνίου 2023. (Adrian Yu /The Epoch Times)

 

Το Πάρκο Βικτώρια, όπου τελούνταν οι ετήσιες εκδηλώσεις αγρυπνίας με κεριά κάθε 4 Ιουνίου επί 30 συναπτά έτη, νοικιάστηκε από φιλοκομμουνιστικές ομάδες για να διοργανώσουν ένα υπαίθριο παζάρι. Οι ακατοίκητες περιοχές περικυκλώθηκαν με ταινίες.

Μέσα και έξω από το Πάρκο Βικτώρια τοποθετήθηκαν αστυνομικοί για φύλαξη και περιπολίες. Όταν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας The Epoch Times προσπάθησαν να εισέλθουν στο πάρκο, αμέσως τους ζητήθηκε να επιδείξουν τις ταυτότητές τους και να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Ορισμένοι αστυνομικοί είπαν ότι θα έπρεπε να καταγραφούν τα στοιχεία όλων των δημοσιογράφων.

Το Πάρκο Βικτώρια στο Χονγκ Κονγκ, όπου γινόταν η ετήσια αγρυπνία με κεριά στις 4 Ιουνίου, νοικιάστηκε σε φιλοκυβερνητικές οργανώσεις για τη διοργάνωση μιας υπαίθριας αγοράς. Οι ταινίες είχαν περικυκλώσει τις ακατοίκητες περιοχές. 4 Ιουνίου 2023. (Benson Lau/The Epoch Times)

 

Φορώντας μαύρα στο Χονγκ Κονγκ

Η αστυνομία συνέλαβε πολίτες στο Causeway Bay. Η αστυνομία ερεύνησε τους πολίτες και έβαλε κάποιους από αυτούς σε περιπολικά. Η αστυνομία έστησε επίσης μπλόκο και σκηνές έξω από το Σόγκο, για να ελέγχει και να εξακριβώνει την ταυτότητα των πολιτών. Ορισμένοι από αυτούς φορούσαν μαύρα ρούχα.

Γύρω στις 2 μ.μ., η αστυνομία σταμάτησε στην οδό Πάτερσον έναν άνδρα που φορούσε μαύρο μπλουζάκι, λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και μάσκα με την επιγραφή Hong Kong Add Oil. Μετά από έλεγχο, τον άφησαν να φύγει.

Στους ιμάντες ώμου του σακιδίου πλάτης του άνδρα αναγραφόταν η λέξη «Conscience» (συνείδηση).

Η αστυνομία σταμάτησε και έψαξε έναν άνδρα που φορούσε μαύρο μπλουζάκι και μάσκα με την επιγραφή “Hong Kong Add Oil”. (Sung Pi-lung/ The Epoch Times)

 

Ο μασκοφόρος άνδρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πήγε στο Πάρκο Βικτώρια για να τσιμπήσει κάτι, αλλά συνεργάστηκε αφού τον σταμάτησε η αστυνομία για την ταυτότητά του.

Δεν πίστευε ότι υπήρχε πρόβλημα με τη μάσκα του. «Ποιο είναι το πρόβλημα με το να είμαι χαρούμενος για το Χονγκ Κονγκ; Ζω στο Χονγκ Κονγκ, γι’ αυτό και οι λέξεις “Χονγκ Κονγκ” βρίσκονται στη μάσκα μου. Αν ζούσα στα Νέα Εδάφη, θα ήταν “Νέα Εδάφη”».

[* Νομίζω ότι υπάρχει ένα λάθος στα κινέζικα. Θα έπρεπε να είναι «Ποιο είναι το λάθος να νοιάζεσαι για το Χονγκ Κονγκ;» ή «Ευτυχισμένο Χονγκ Κονγκ». (Σ.τ.Μ. από τα κινέζικα στα αγγλικά)]

Ο Τσανγκ Κιν-σινγκ ή «Ταύρος», μέλος της Δημοκρατικής Κοινωνικής Λίγκας, εθεάθη να περπατάει με μια μαυροφορεμένη γυναίκα με γκρίζα μαλλιά στο Causeway Bay.

Κάποια στιγμή τους ακολούθησε η αστυνομία. Όταν μπήκαν στο Πάρκο Βικτώρια, η αστυνομία τους σταμάτησε για να εξετάσει τα πράγματά τους. Οι αστυνομικοί σημείωσαν επίσης τα στοιχεία τους πριν τους αφήσουν να φύγουν.

Η κ. Τσέουνγκ, μια γυναίκα που φορούσε μαύρη μάσκα και μπλουζάκι, ερευνήθηκε επίσης από την αστυνομία. (Benson Lau/The Epoch Times)

 

Γύρω στις 4 μ.μ., η αστυνομία σταμάτησε και ερεύνησε την κ. Τσέουνγκ, η οποία φορούσε μαύρα ρούχα και μάσκα.

Όταν η αστυνομία την άφησε να φύγει, η κ. Τσέουνγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομία της ζήτησε να συνεργαστεί και τους άφησε να ελέγξουν την ταυτότητα και το σακίδιό της.

Αν και η αστυνομία δεν είπε γιατί, ούτε η ίδια ρώτησε. «Όλοι γνωρίζουμε τι μέρα είναι σήμερα», υπαινίχθηκε. Όσον αφορά την ενδυματολογική της επιλογή, η κ. Τσέουνγκ δήλωσε: «Ντύνομαι έτσι κάθε μέρα, 365 ημέρες [τον χρόνο]».

Η αστυνομία σταμάτησε και άλλη μια γυναίκα, με κίτρινη μάσκα, μαύρο μπλουζάκι και κίτρινες κάλτσες με σχέδιο «Hong Kong Add Oil». Ενώ την έψαχναν, κρατούσε μια κάρτα που έγραφε «Συνείδηση». Η αστυνομία πήρε και τις δύο γυναίκες αργότερα με ένα αστυνομικό όχημα.

Μια γυναίκα με κίτρινη μάσκα κρατούσε μια κάρτα που έγραφε «Συνείδηση», ενώ η αστυνομία έψαχνε τα πράγματά της. (Sung Pi-lung/ The Epoch Times)

 

Η Γουόνγκ Φουνγκ Γιου, γνωστή και ως Γιαγιά Γουόνγκ, εμφανίστηκε στο Causeway Bay φορώντας μαύρα, κρατώντας λουλούδια και κάνοντας τη χειρονομία «5» και «1» («Πέντε απαιτήσεις. Ούτε μία λιγότερη»). Η αστυνομία την μετέφερε αμέσως στο αστυνομικό βαν.

Όσοι φορούσαν μαύρα εκείνη την ημέρα στο Χονγκ Κονγκ Κονγκ δεν γλίτωσαν από τον έλεγχο και την έρευνα της αστυνομίας. Ένας άνδρας που κρατούσε το θεατρικό μυθιστόρημα «Η 35η Μαΐου» συνελήφθη από την αστυνομία μετά από έρευνα.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, η αστυνομία σταμάτησε κι έναν άνδρα με μαύρα που κρατούσε ένα κερί κοντά στο Πάρκο Βικτώρια και εξέτασε το σακίδιό του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο αστυνομικός έριξε κατά λάθος τη φωτογραφική μηχανή του άνδρα, ο οποίος άρχισε να διαπληκτίζεται με τον αστυνομικό και τελικά οδηγήθηκε σε αστυνομικό όχημα. Ένας αστυνομικός του είπε ότι θα τον πήγαιναν στο αστυνομικό τμήμα.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία σταμάτησε και την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ, Μακ Γιν-Τινγκ, και την απομάκρυνε από το Causeway Plaza, λέγοντας ότι έπρεπε να την ψάξουν.

Η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ, Μακ Γιν-Τινγκ, συνελήφθη από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ στις 4 Ιουνίου 2023. (Benson Lau/The Epoch Times)

 

Περίπου στις 7 μ.μ., η Τσαν Πο-Γιανγκ, πρόεδρος του Συνδέσμου Σοσιαλδημοκρατών, έφτασε στην οδό Γκρέιτ Τζορτζ με κίτρινα χάρτινα λουλούδια και ηλεκτρονικά κεριά. Λίγο αργότερα την σταμάτησε η αστυνομία, περικυκλώνοντάς την. Ένας άνδρας αστυνομικός τράβηξε το σακίδιο πλάτης της Τσαν, γεγονός που προκάλεσε την ταραχή της, προτού την οδηγήσει με τη βία στο αστυνομικό φορτηγάκι.

Η Τσαν Πο-Γιανγκ είναι η σύζυγος του «Μακρυμάλλη» Λέουνγκ Κουόκ-Χουνγκ, πρώην μέλους του Νομοθετικού Συμβουλίου και κοινωνικού ακτιβιστή, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή μετά την καταδίκη του βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Η αστυνομία συνέλαβε την Τσαν Πο-Γιανγκ, πρόεδρο της Ένωσης Σοσιαλδημοκρατών, στο Χονγκ Κονγκ στις 4 Ιουνίου 2023. (Benson Lau/ The Epoch Times)

 

34ωρη απεργία πείνας στη φυλακή από τη δικηγόρο Τόνυε Τσόου για την 4η Ιουνίου

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουνίου, μια ομάδα υποστήριξης της Τσόου Χανγκ-Τουνγκ στο Facebook ανακοίνωσε στο Facebook ότι η δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της ανενεργής πλέον ομάδας «Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την υποστήριξη των πατριωτικών δημοκρατικών κινημάτων της Κίνας» (HK Alliance) Τόνυε Τσόου Χανγκ-Τουνγκ θα κάνει απεργία πείνας για 34 ώρες στη φυλακή, αρχής γενομένης από την 4η Ιουνίου.

Η ομάδα μοιράστηκε επίσης μια φράση της Τσόου: «Το Πάρκο Βικτώρια βρίσκεται οπουδήποτε ανάβει το φως των κεριών».
Ακολούθησαν τα hashtags «Το πένθος δεν είναι έγκλημα», «6434 Δικαιοσύνη», «Πες την αλήθεια», «Αρνούμαι να ξεχάσω», «Αναζητώντας δικαιοσύνη» και «Κάλεσμα συνείδησης».

Η Τσόου στάλθηκε στην απομόνωση για έναν άλλο λόγο, την ίδια στιγμή που ξεκίνησε η απεργία πείνας της.

Μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου, το Σωφρονιστικό Τμήμα δεν έχει ακόμη απαντήσει στα ερωτήματα της Epoch Times.

Προσευχές στις εκκλησίες για την 4η Ιουνίου

Ο επίσκοπος Τσόου Σάου-γιαν της Καθολικής Επισκοπής στο Χονγκ Κονγκ ανήρτησε μια προσευχή το πρωί της 4ης Ιουνίου και δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία απαιτούσε από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να σκεφτούν. Ο επίσκοπος ευχήθηκε να βρίσκονται τα θύματα στην αγκαλιά του Κυρίου για την αιωνιότητα και πρόσθεσε: «Ας αφήσουμε τις σκληρές καρδιές να εκφράσουν και να απελευθερώσουν σταδιακά τους βαθύτερους φόβους και τις ανησυχίες τους».

Ο πατέρας Τόμας Λόου, από την εκκλησία της Παναγίας του Αγίου Όρους Κάρμελ, δήλωσε ότι κατά την έναρξη της λειτουργίας θυμήθηκε την 4η Ιουνίου, πριν από 34 χρόνια, σαν να συνέβη χθες, και ότι τα γεγονότα ήταν ακόμα χαραγμένα έντονα στη μνήμη του. Εκείνη την στιγμή, οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν πένθιμα.

Ο πατέρας Λόου προέτρεψε το κοινό να θυμάται την 155η ημέρα κάθε έτους.

Το προξενείο των ΗΠΑ φωτίζεται με κεριά

Στις 3 Ιουνίου 2023, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την 34η επέτειο της σφαγής της Τιενανμέν, υπενθυμίζοντας την ενεργή του αφοσίωση στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κίνα και παγκοσμίως.

«Αύριο, θα παρατηρήσουμε την 34η επέτειο της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν. Στις 4 Ιουνίου 1989, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) έστειλε τανκς στην πλατεία Τιενανμέν για να καταστείλει βάναυσα τους ειρηνικούς Κινέζους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, αλλά και τους περαστικούς. Η γενναιότητα των θυμάτων δεν θα ξεχαστεί και συνεχίζει να εμπνέει τους υποστηρικτές αυτών των αρχών σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων στην Κίνα και παγκοσμίως».

Ηλεκτρονικά κεριά τοποθετήθηκαν σε όλα τα παράθυρα του προξενείου των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, στις 4 Ιουνίου 2023. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

 

Ο κόσμος θυμάται

Ηνωμένες Πολιτείες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Τζον Μπλίνκεν περιέγραψε πώς, στις 4 Ιουνίου 1989, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε τανκς στην πλατεία Τιενανμέν για να καταστείλει βάναυσα τους δημοκρατικούς διαδηλωτές και τους παρευρισκόμενους σε μια ειρηνική συγκέντρωση στην Κίνα.

Εν συνεχεία, ο υπουργός δήλωσε ότι το θάρρος των θυμάτων δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα συνεχίσει να εμπνέει τον κόσμο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θεμελιώδη ελευθερία στην Κίνα και παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι πριν από την επέτειο, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο άλλαξε την εικόνα του εξωφύλλου του στο Facebook με αναμμένα κεριά και τις λέξεις “34η επέτειος της πλατείας Τιενανμέν” και “4 Ιουνίου 1989”.

Περίπου στις 8 μ.μ., το Γενικό Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο δημοσίευσε στο διαδίκτυο φωτογραφίες με ηλεκτρονικά κεριά τοποθετημένα σε κάθε παράθυρο μέσα στο προξενείο.

Ευρώπη

Το Γραφείο της ΕΕ στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο μοιράστηκε αργότερα, επίσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ηλεκτρονικών κεριών σε σχήμα των αριθμών 6 και 4, που τοποθετήθηκαν μπροστά από τα παράθυρα των γραφείων του.

Καναδάς

Το Γενικό Προξενείο του Καναδά στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο άλλαξε την εικόνα του εξωφύλλου του στο Facebook και στο Twitter σε αναμμένο φως κεριών.

 

Των Gigi Lin και Summer Lawson

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε