Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Το λογότυπο της BlackRock απεικονίζεται έξω από την έδρα της στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 25 Μαΐου 2021. (Carlo Allegri/Reuters)

Η BlackRock προωθεί το κινεζικό σύστημα κοινωνικής πίστωσης στην Αμερική

Συντάκτης ειδήσεων κατηγόρησε την BlackRock για την προσπάθεια να προωθήσει ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης τύπου κινεζικού καθεστώτος στην αμερικανική βιομηχανία και προειδοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι αισθάνονται την πίεση λόγω τέτοιων προσπαθειών.

Ο οικονομικός συντάκτης του Breitbart, Τζον Κάρνεϊ (John Carney), δήλωσε ότι η BlackRock, με την ατζέντα της για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (Environmental, Social, and Governance-ESG), προσπαθεί να εφαρμόσει το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας στις αμερικανικές εταιρείες.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών αισθάνονται πίεση να υιοθετήσουν τις σωστές περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές για την πολυπολιτισμικότητα, την ισότητα και την ένταξη (Diversity, Equity, and Inclusion-DEI), και όλα αυτά επειδή ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο τους έστειλε το μήνυμα ότι αυτό είναι που τους ενδιαφέρει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox τη Δευτέρα.

«Οι άνθρωποι, των οποίων τα χρήματα επενδύει η BlackRock, δεν έχουν επίσης πει ότι αυτό είναι που θέλουν», δήλωσε ο Κάρνεϊ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η BlackRock προσπάθησε πιο πρόσφατα να ανακαλέσει – συνειδητοποίησαν ότι είχαν απομακρυνθεί από τον αμερικανικό λαό, και χρειάζονται τον αμερικανικό λαό».

«Γι’ αυτό είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων – επειδή διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ανθρώπων. Αν ο κόσμος πει: «Για μισό λεπτό, δεν θέλω να προωθήσετε αυτή την ακροαριστερή ατζέντα στην Αμερική, δώστε μου πίσω τα χρήματά μου», αυτό θα βάλει την εταιρεία σε μπελάδες. Οπότε προσπαθούν να το αποφύγουν».

Η BlackRock λαμβάνει επενδύσεις από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Για παράδειγμα, το Κοινό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (Common Retirement Fund-CRF) έχει επενδύσει στο στρατηγικό ταμείο της BlackRock για τον Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής (Climate Change Index).

Πέρυσι, η Λουιζιάνα αφαίρεσε τη BlackRock από τη διαχείριση των δημόσιων επενδυτικών κεφαλαίων της λόγω των «πολιτικών της εταιρείας κατά των ορυκτών καυσίμων». Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η BlackRock είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 9,09 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Τα σχόλια του Κάρνεϊ ήρθαν στο πλαίσιο της δήλωσης του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock Λάρι Φινκ το 2017 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, όπου το στέλεχος παραδέχθηκε ότι η εταιρεία προσπαθεί να «επιβάλει την αλλαγή» στις εταιρείες.

«Λοιπόν, οι συμπεριφορές θα πρέπει να αλλάξουν και αυτό είναι ένα πράγμα που ζητάμε από τις εταιρείες. Πρέπει να επιβάλλετε συμπεριφορές. Και στην BlackRock, επιβάλλουμε συμπεριφορές», δήλωσε ο Φινκ.

«Προσθέσαμε τέσσερις ακόμη μονάδες όσον αφορά την ποικιλόμορφη απασχόληση φέτος. Αυτό που κάνουμε εσωτερικά είναι ότι, αν δεν επιτύχετε αυτά τα επίπεδα αντίκτυπου, μπορεί να επηρεαστεί η αποζημίωσή σας. … Πρέπει να επιβάλλετε συμπεριφορές. Και αν δεν επιβάλλετε συμπεριφορές -είτε πρόκειται για το φύλο είτε για τη φυλή είτε για οποιονδήποτε τρόπο θέλετε να πείτε τη σύνθεση της ομάδας σας- θα επηρεαστείτε. … Θα πρέπει να επιβάλουμε την αλλαγή».

Ο Κάρνεϊ επεσήμανε ότι η BlackRock προσπαθεί τώρα να «πάρει πίσω» τα σχόλια του Φινκ του 2017, τα οποία αποκτούν πλέον διαδικτυακή απήχηση. «Λένε ότι αυτό είναι πολύ παλιό. Έτσι σκεφτόμασταν τα πράγματα το 2017. Δεν θέλουμε πραγματικά να το κάνουμε. Αλλά θέλουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink μιλάει σε ένα φόρουμ κατά την έναρξη της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (Clinton Global Initiative-CGI), μιας συνάντησης διεθνών ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. (Spencer Platt/Getty Images)

 

Αναστροφή πορείας στην ατζέντα ESG

Η υπαναχώρηση της BlackRock σε ορισμένα θέματα ESG ήταν εμφανής στην ετήσια επιστολή της προς τους επενδυτές για το 2023. Ο Φινκ παραδέχτηκε στην επιστολή ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν «ζωτικής σημασίας» για την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση – μια μετατόπιση από την προηγούμενη στάση του που προωθούσε μια ατζέντα για την κλιματική αλλαγή με επίκεντρο τις προοδευτικές αξίες που καταδίκαζαν τα καύσιμα με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

«Εδώ και χρόνια, βλέπουμε τον κλιματικό κίνδυνο ως επενδυτικό κίνδυνο. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει», αναφέρεται στην επιστολή. Ωστόσο, η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή», με διάφορες βιομηχανίες και έθνη να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά την υιοθέτηση. «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής».

Στην επιστολή του προς τους CEOs του 2020, ο Φινκ μίλησε για την «έξοδο της BlackRock από επενδύσεις που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, όπως οι παραγωγοί άνθρακα θέρμανσης» και για την «εισαγωγή νέων επενδυτικών προϊόντων που ελέγχουν τα ορυκτά καύσιμα».

Ωστόσο, η BlackRock έχει υποστεί πρόσφατα ζημίες, γεγονός που θέτει την εταιρεία υπό πίεση. Μεταξύ 2021 και 2022, τα έσοδα της BlackRock μειώθηκαν από 19,37 δισ. δολάρια σε 17,87 δισ. δολάρια. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία μειώθηκαν από 10,01 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 8,59 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Οκτώβριο του 2022, η UBS υποβάθμισε την BlackRock, με τον αναλυτή Μπρέναν Χόκεν (Brennan Hawken) να δηλώνει ότι η υποβάθμιση οφειλόταν στην «περιβαλλοντική πίεση στα κέρδη και στον κίνδυνο από τις τοποθετήσεις της εταιρείας σε θέματα ESG».

Παρά το γεγονός ότι η BlackRock ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις του Φινκ το 2017 σχετικά με την επιβολή αλλαγών στις εταιρείες είναι ξεπερασμένες, ο Κάρνεϊ δεν πιστεύει ότι η εταιρεία έχει εγκαταλείψει την προώθηση της DEI.

«Τους αρέσουν επίσης πολύ αυτά που είπε [για] τις βαθμολογήσεις.[…] Έτσι, αυτό που κάνουν είναι ότι στην πραγματικότητα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά. Πόσο καλά τα πήγατε στην προώθηση μιας περιβαλλοντικής ατζέντας; Πόσο καλά τα πήγατε στην προώθηση της ατζέντας DEI; Και αν δεν έχετε αρκετά υψηλή βαθμολογία, μπορεί να υποφέρετε όσον αφορά τις επενδύσεις τους».

Διπροσωπία κατά τη διάρκεια του Pride Month

Στη συνέντευξή του στο Fox, ο Κάρνεϊ ρωτήθηκε επίσης για τις εταιρείες που προσθέτουν σημαίες Pride στους λογαριασμούς τους στο Twitter των ΗΠΑ, ενώ επιλέγουν να μην κάνουν το ίδιο στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι έχουν υποστεί κακοποιήσεις.

Εταιρείες όπως η Mercedes-Benz, η Cisco, η Bethesda, η Lenovo και η BMW επιδεικνύουν λογότυπα με θέμα ΛΟΑΤ στους λογαριασμούς τους στο Twitter των ΗΠΑ στο πλαίσιο του εορτασμού του Pride Month (Μήνα Υπερηφάνειας), ενώ οι λογαριασμοί τους στη Μέση Ανατολή παραμένουν αμετάβλητοι.

Ο Κάρνεϊ επεσήμανε ότι η διπλή στάση των εταιρειών οφείλεται απλώς στα χρήματα. Η αρχή αυτών των εταιρειών είναι να «φιλήσουν το [βρισιά] του καθεστώτος που είναι επικεφαλής».

«Έτσι, αυτή τη στιγμή στην Αμερική, η BlackRock και όλες αυτές οι εταιρείες που «ξύπνησαν» βλέπουν το καθεστώς που είναι επικεφαλής ως την άκρα αριστερά. Όταν πηγαίνουν στη Σαουδική Αραβία, λένε ότι θα υπακούσουμε τους σεΐχηδες. Στην Αμερική, υπακούουν στους «αφυπνισμένους»», είπε.

«Αυτό είναι το σύστημα εδώ. Δεν πρόκειται καν για υποκρισία. Είναι ένας κανόνας. Είναι να υπακούς τους ισχυρούς. Και αυτό κάνουν αυτοί οι άνθρωποι».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε