Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Η Δανική αστυνομία συνοδεύει μια οικογένεια από τη Συρία που ζητά άσυλο στη Δανία στην πόλη Πάντμποργκ, στις 6 Ιανουαρίου 2016. (Sean Gallup / αρχείο / Getty Images)

Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που καλεί τους Σύριους πρόσφυγες να γυρίσουν στην πατρίδα τους

Η Δανία ανακοίνωσε ότι Σύριοι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη σκανδιναβική χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους καθώς οι συνθήκες στη χώρα της Δυτικής Ασίας που έχει πληγεί από τον πόλεμο έχουν βελτιωθεί.

«Πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους προστασία για όσο αυτό χρειάζεται», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης της Δανίας Ματίας Τεσφάι στο The Telegraph.

«Όταν οι συνθήκες στη χώρα βελτιώνονται, ένας πρώην πρόσφυγας θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του και να ξαναχτίσει την ζωή του εκεί», είπε.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν σκοπεύει να αναγκάσει τους μετανάστες που ζητούν άσυλο να φύγουν, αλλά σε 94 Σύριους πρόσφυγες αφαιρέθηκε το άσυλο, ενώ σε 179 άτομα παρέμεινε. Φέτος, θα υπάρξει πρόσθετος έλεγχος σε 300 περιπτώσεις, σύμφωνα με τις αρχές μετανάστευσης.

Οι Σύριοι πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε στρατόπεδα απέλασης, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, δεν είναι πλέον αρκετά επικίνδυνη ώστε να χρειάζεται προσφορά προστασίας στους πρόσφυγες.

Η κίνηση αυτή έχει κάνει τη Δανία το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που καλεί τους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτή η ενέργεια έρχεται αφότου Δανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις αρχές του χρόνου ότι εργάζονται για μια πολιτική κατά της μετανάστευσης και κινούνται στο να έχουν «μηδενικό αριθμό» αιτούντων άσυλου.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν θέλει καθόλου αιτούντες άσυλου στη Δανία, μια πολιτική που επικρίθηκε από ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλου, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτό το όραμα, όπως κάναμε και πριν τις εκλογές», δήλωσε η Φρεντέρικσεν στο Κοινοβούλιο. «Θέλουμε ένα νέο σύστημα ασύλου και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το δημιουργήσουμε».

Η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν μιλά σε συνέντευξη τύπου στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2021. (Jens Dresling / Ritzau Scanpix / AFP μέσω Getty Images)

 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική στους Δανούς αξιωματούχους για την επιστροφή των Σύριων μεταναστών, ισχυριζόμενοι ότι η χώρα παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν είναι ακόμα ασφαλής. Είπαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα απέλασης δεν θα αφήσει τους μετανάστες άλλη επιλογή παρά από το να επιστρέψουν στη Συρία.

«Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πάνε εθελοντικά, ότι θα τα παρατήσουν και θα πάνε μόνοι τους», δήλωσε στο The Telegraph η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μιχάλα Μπάντιξεν για το «Refugees Welcome».

Ο Τεσφάι επεσήμανε τον περασμένο μήνα ότι στους πρόσφυγες θα προσφερθεί προστασία από σκανδιναβικό κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί και ότι η Δανία ήταν «ανοιχτή και ειλικρινής από την αρχή» σχετικά με την κατάσταση του μεταναστευτικού.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Σύριους πρόσφυγες ότι η άδεια παραμονής τους είναι προσωρινή», δήλωσε ο Τεσφάι. «Μπορεί να αποσυρθεί εάν δεν απαιτείται πλέον προστασία».

Οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες που έφτασαν στη Δανία ήταν κυρίως λόγο του εμφυλίου πόλεμου στην Συρία. Από το 2017, ζουν στη Δανία συνολικά 40.477 άτομα Συριακής καταγωγής.

Από το NTD News

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε