Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτης του κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, ποζάρει με το ψηφοδέλτιό της σε εκλογικό κέντρο κατά τη διάρκεια των πρόωρων εκλογών στη Ρώμη στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. (Yara Nardi/Reuters)

Η Δεξιά της Ιταλίας, με επικεφαλής την Μελόνι, κερδίζει τις εκλογές

ΡΩΜΗ – Μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται ότι θα κερδίσει μια καθαρή πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls στις 25 Σεπτεμβρίου μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις ιταλικές εθνικές εκλογές.

Η Μελόνι, ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος συνασπισμού, είναι επίσης πιθανό να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Exit poll για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI ανέφερε ότι το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων, που περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κέρδισε μεταξύ 41% και 45%, ποσοστό αρκετό για να εγγυηθεί τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

«Η Κεντροδεξιά προηγείται σαφώς τόσο στην Κάτω Βουλή όσο και στη Γερουσία! Θα είναι μια μακρά νύχτα, αλλά ακόμη και τώρα θέλω να πω ευχαριστώ», ανέφερε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Ο εκλογικός νόμος της Ιταλίας ευνοεί τις ομάδες που καταφέρνουν να δημιουργήσουν συμμαχίες πριν από τις εκλογές, δίνοντάς τους έναν υπερμεγέθη αριθμό εδρών σε σύγκριση με τις ψήφους τους.

Η RAI ανέφερε ότι η δεξιά συμμαχία θα κερδίσει μεταξύ 227 και 257 από τις 400 έδρες της κάτω βουλής και 111-131 από τις 200 έδρες της Γερουσίας.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές της Δευτέρας.

Το αποτέλεσμα επισφραγίζει μια αξιοσημείωτη άνοδο για την Μελόνι, το κόμμα της οποίας κέρδισε μόνο το 4% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018, αλλά αυτή τη φορά προβλεπόταν ότι θα αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη παράταξη της Ιταλίας με ποσοστό περίπου 22-26%.

Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στη Ρώμη στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. (Andreas Solaro/AFP via Getty Images)

 

Η 45χρονη βελόνι δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τη δυτική πολιτική για την Ουκρανία και να μην αναλάβει αδικαιολόγητα ρίσκα με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ιταλία έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας και ο επόμενος πρωθυπουργός θα ηγηθεί της 68ης κυβέρνησης της χώρας από το 1946 και θα αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, κυρίως την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των οικονομικών αντιξοοτήτων.

Οι πρώτες φθινοπωρινές εθνικές εκλογές στην Ιταλία εδώ και πάνω από έναν αιώνα προκλήθηκαν από κομματικές διαμάχες που έριξαν την ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο.

Το νέο, συρρικνωμένο κοινοβούλιο δεν θα συνεδριάσει πριν από τις 13 Οκτωβρίου, οπότε ο αρχηγός του κράτους θα καλέσει τους ηγέτες των κομμάτων και θα αποφασίσει για το σχήμα της νέας κυβέρνησης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε